UN NOU SCANDAL LA VÂRFUL AEP Constantin Mituleţu Buică, acuzat de conflict de interese

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2023

Constantin Mituleţu Buică, acuzat de conflict de interese

Constantin Florin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), se află în centrul unui nou scandal după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat, ieri, Parchetului să îl cerceteze pe acesta pentru folosirea funcţiei deţinute pentru favorizarea unor persoane, infracţiune prevăzută şi pedepsită de articolul 301 (conflictul de interese) din Codul Penal. În speţă este vorba despre faptul că Mituleţu Buică "a emis, aprobat şi semnat nouă acte materiale" pentru numirea cumnatei sale în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

După sesizarea de către ANI a Parchetului, şeful AEP a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar susţine că întregul proces de recrutare s-a desfăşurat conform legislaţiei în vigoare. Mai mult, Mituleţu Buică afirmă că femeia a avut anterior mai multe locuri de muncă şi a enumerat că printre calităţile acesteia se numără "activitatea profesională şi implicarea de care a dat dovadă".

Acesta nu este primul scandal în care este implicat preşedintele AEP care a fost numit în funcţie în 27 februarie 2019, la propunerea PSD, care la acea vreme era condus de Liviu Dragnea. După pierderea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 şi după condamnarea lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, Mituleţu Buică a căzut în dizgraţia social-democraţilor care au instituit în acel an o comisie parlamentară menită să constate dacă alegerile respective au fost sau nu fraudate. În faţa comisiei a depus mărturie şi Cristian Petraru - fost şef al Departamentului de organizare a proceselor electorale, demis la scurtă vreme după alegerile europarlamentare - care l-a acuzat pe Mituleţu Buică de conducere unipersonală şi de decizii unilaterale în cadrul AEP.

"Am avut zero atribuţii. Deci domnul Mituleţu a condus AEP singur. Dânsul a fost numit pe 27 februarie şi după, până la alegeri eu nu am participat la nicio şedinţă cu domnul Mituleţu. Niciunul dintre colegii mei nu a participat la vreo şedinţă de producţie cu Mituleţu. Imediat după ce a fost numit, domnul Mituleţu a făcut cel mai «inteligent» lucru care se poate face: o restructurare; a reorganizat întreaga activitate. Am fost obligat să vorbesc cu sute de oameni, să încerc să-i calmez. Sunt sute de oameni, oameni simpli, cu rate, cu familie, cărora le era frică. Începând cu luna martie toată lumea avea în cap restructurare. Domnul Mituleţu a obţinut un nou regulament, de reorganizare. De la acel moment nimeni nu mai ştia ce avea de făcut. Foştii mei colegi nici în ziua de azi nu au fişa de post. A fost dificil să vorbesc cu toţi în parte, să le spun să fie liniştiţi, că avem alegeri. (...) Părerea mea e că domnul Mituleţu nu a fost deloc interesat de aceste alegeri, nu a avut niciun interes. Părerea mea e că focusul domnului preşedinte a fost angajarea noului personal - există 106 funcţii de conducere, iar al doilea interes a fost să se cheltuie banii rămaşi", a declarat Cristian Petraru, în faţa comisiei parlamentare de anchetă.

Dosar penal pentru abuz în serviciu

Norocul şefului AEP s-a numit moţiunea de cenzură în urma căreia guvernul Dăncilă a căzut, iar PSD a trecut în opoziţie, guvernarea fiind preluată de PNL-ul condus de Ludovic Orban, după care a urmat pandemia, perioadă în care Executivul nu a deranjat cu verificări conducerile instituţiilor publice centrale. Profitând de acest lucru, sub scutul pandemiei - aşa cum arată site-ul Recorder - Mituleţu Buică a trecut la o amplă politică de angajări în cadrul AEP, politică ce ar fi avut la bază nepotismul.

"Cântăreţe, moderatori TV, rude ale şefilor şi mulţi prieteni s-au angajat în instituţie, sub mandatul său. În paralel, experţii incomozi au fost forţaţi să plece. Numărul şefilor din AEP s-a dublat, deşi în instituţie nu erau suficienţi angajaţi nici la biroul de arhivare, ceea ce a generat costuri suplimentare pentru plata unor companii private. Cei mai importanţi funcţionari, deşi locuiesc aproape de birou, în case ale protocolului de stat, primesc diurnă peste 1000 de euro lunar, doar pentru că merg la serviciu", arată sursa citată într-un material publicat la începutul lunii octombrie 2021.

Sursa respectivă publică şi lista "nepotismelor" lui Mituleţu Buică, printre care se regăsesc Bianca Mituleţu (consultant la Biroul Judeţean Dolj al AEP, nepoata "de departe" a preşedintelui AEP, fata primarului PNL din Calafat, Dorel Mituleţu) şi Mihaela Carmen Miningeş - cumnata preşedintelui Mituleţu.

În tot acest timp, preşedintele AEP a căutat să aibă o imagine favorabilă în faţa noilor decidenţi politici, solicitând PSD-ului să returneze o parte din sumele acordate de la bugetul de stat şi dezvăluind scandalul în care a fost implicat fostul trezorier al social-democraţilor, care a fost ulterior condamnat penal pentru deturnarea fondurilor partidului.

Cu toate acestea, Constantin Florin Mituleţu Buică nu a scăpat de plângerile penale întocmite la adresa sa de foştii angajaţi ai Autorităţii Electorale Permanente, de care acesta s-a descotorosit în 2019 şi 2020, fără a respecta - aşa cum susţin procurorii - prevederile legale în domeniu. Astfel că aceştia au întocmit un dosar penal (12607/P/2019) pentru abuz în serviciu şi l-au înaintat în 22 noiembrie 2021 Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti. Numai că, deşi judecătorul de cameră preliminară al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti a dispus prin încheiere, în 13 aprilie 2022, nişte măsuri privind acest dosar penal în care este inculpat preşedintele AEP, Mituleţu Buică a contestat încheierea respectivă la Tribunalul Bucureşti. În 7 iunie 2022, Tribunalul Bucureşti a desfiinţat ordonanţa de trimitere în judecată şi rechizitoriul aferent, considerând că dreptul la apărare al inculpaţilor din dosar - printre care şi Mituleţu Buică - a fost încălcat şi a dispus trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru refacerea cercetării penale. În 29 iunie 2022, Judecătoria Sectorului 3 a luat act de decizia Tribunalului Bucureşti şi a trimis respectivul dosar penal la Parchet, unde se află şi acum.

În toată această perioadă, conducerea USR, dar şi unii parlamentari PSD şi PNL au solicitat în nenumărate rânduri demiterea lui Mituleţu Buică din funcţia de preşedinte al AEP, dar solicitările lor au rămas fără răspuns.

Numai că acum şeful Autorităţii Electorale Permanente va fi nevoit să facă faţă unei noi cercetări penale în cauza pe care Parchetul va trebui să o instrumenteze la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Este al doilea dosar penal, pe lângă cel aflat încă în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Rămâne de văzut dacă actuala coaliţie majoritară PSD-PNL-UDMR va renunţa la Mituleţu Buică, cu un an înaintea alegerilor din 2024, când sunt programate patru scrutinuri importante: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb