Un om a murit după ce a fost atacat cu gaze neletale, omologate şi autorizate

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2018

Sursa foto: Agerpres

Sursa foto: Agerpres

La presiunea media, Jandarmeria a prezentat efectele folosite în tratamentul aplicat protes­tatarilor în 10 august, în Piaţa Victoriei. Nu am folosit sintagma "reprimarea manifestaţiei" pentru că aceasta a continuat şi după utilizarea din belşug a mijloacelor din dotare.

Să fi spus "iritarea populară" ar fi fost la fel de nepotrivit, pentru că specialiştii Ministerului de Interne ne-au asigurat public că substanţele chimice întrebuinţate nu sunt nicidecum iritante, aşa că enervarea generală n-a fost generată de factori fizici, ci s-a manifestat doar la nivel conotativ, la figurat.

Maistrul militar Alexandru Dinică, plutonier adjutant la Serviciul Tehnic al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, cel care a fost pedepsit cu ingrata sarcină de a găsi eufemisme, litote şi diminutive care să gratifice cât mai împăciuitor acţiunile aparatului represiv, a prezentat cât s-a priceput el de bine grenadele de mână cu corp de cauciuc, lansatorul de calibru 38, pulverizatorul de şapte litri, spray-urile de mână. Toate curate, toate neletale. Despre bastoane, bocanci şi pumni nu a zis nimic, caracterul omenos al acestora fiind cunos­cut publicului larg din familie şi alte cadre domestice, de la televizor, de pe stadioane şi din gena noas­tră de prădători, conservată din cuaternarul târziu până-n prezentul luminos. Despre gloanţele de plumb calibrul 7,63 ale pistolului dispărut şi ale celorlalte arme nedispărute nu s-a pomenit nimic.

Ministrul Internelor, doamna Carmen Dan, a prezentat scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor din piaţă şi a arătat că cinci jandarmi au comis abuzuri, chiar dacă victimele nu erau paşnice. Tot Minis­trul a spus că, citez, "gazele iritante folosite sunt omologate şi distribuite de fabricanţi autorizaţi". (Deci m-am ferit degeaba de termen, doamna Dan nu s-a ferit, nici jandarmii nu s-au codit să le folosească. Acum bănuiam eu că "lacrimogen" presupune un pic de efect iritant, că la farmacie nu se vând grenade şi aspersoare ca înlocuitor de Visine...)

Omologarea şi autorizarea ar trebui să ne liniştească... Deşi, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, şi cartuşele de Kalaşnicov şi napalmul şi bomba de la Hiroshima au fost fabricate legal de entităţi autorizate...

În ciuda precizărilor rassurante, un bărbat de 62 de ani din Turnu-Măgurele, Ilie Gâzea, a murit duminică seară, în urma unui epistaxis sever, după unele surse, din cauza unei hemoragii digestive superioare, după altele.

Conform comunicatului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ilie Gâzea, decedat în noaptea de 19 spre 20 august a.c. la Spitalul din Alexandria, suferea de boli cronice şi la momentul examenului clinic avea tensiunea arterială mare, 161/126, şi oxigenare normală (97%).

În data de 10 august, aflat la protes­tul din Piaţa Victoriei, Ilie Gâzea a solicitat şi primit ajutor calificat de la un echipaj SMURD aflat la faţa locului, manifestând sângerare la nivelul nasului. Pacientul a refuzat transportul la spital şi a semnat în acest sens.

Cum decesul a survenit la zece zile de la eveniment, nu este certă conexiunea între cele două evenimente şi nu se poate spune dacă moartea a fost cauzată de inhalarea unor substanţe toxice folosite de jandarmi. Antecedentele medicale pot doar ele însele furniza o explicaţie. O anchetă este în desfăşurare.

Acum, când un om iese în stradă să protesteze, nu e obligat să facă o vizită medicală. Iar majoritatea oamenilor deţine un istoric de afecţiuni.

În Piaţă au fost peste o sută de mii de cetăţeni. Invariabil, ei vor muri la un moment dat, mai devreme sau mai târziu. Cauzalitatea determinată de prezenţa la miting va fi exclusă în majoritatea cazurilor.

Cu siguranţă însă, arsenalul de reprimare aflat în dotarea forţelor de ordine nu este complet nenociv şi nepericulos.

Forţa şi chimia necesare exercitării prevenţiei, coerciţiei şi represiunii sunt invazive, vătămătoare şi agresive faţă de metabolismul fiinţelor vii, de-aia şi sunt folosite.

Pe de altă parte, epitetul "neletal" nu e determinant.

În regimul armelor şi muniţiei statutat de legislaţia română se prevede că civilii pot deţine permis de port armă cu proiectile neletale, recte gloanţe de cauciuc sau cartuşe cu gaze iritante. Dar, asupra acestora, cât şi relativ la armele cu butelie de aer comprimat şi proiectil piramidal de metal, se insistă că folosirea imprudentă poate provoca moartea sau vătămarea corporală gravă.

Pe pachetele de ţigări scrie "Fumatul ucide!" şi nu "fumatul poate, în anumite cazuri, destul de rare, pe fondul unei sănătăţi precare, conduce la situaţii de deces".

Ilie Gâzea a fost sau nu ucis de jandarmi. Poate că, bolnav fiind, răposa oricum. Dar nici bine nu i-a făcut inhalarea de gaz anti protest!

Poate era loc de mai multă prudenţă. A fost Ilie Gâzea, bolnav cronic, agresiv cu forţele de ordine? Dispunea de calităţi fizice care să-l facă periculos, iar folosirea împotriva sa a chimicalelor de luptă, letale sau nu, imperioasă?

Suspiciunea asupra morţii provocate va subzista.

Nu era mai bine dacă trupele instruite şi protejate prin echipament, alcătuite din jandarmi sănătoşi şi pregătiţi sportiv, cu statură atletică, se limitau la a face un cordon, poate şi la câteva îmbrânceli?

Opinia Cititorului ( 82 )

  1. Make, daca recurgeti la titluri d-astea sunteti pa! Iti spune un om de buna credinta, "neafiliat" molimei sociale din ultima vreme. Ma doare in pix de psd si anti-psd, nu la asta ma refer. Dar am prins vremuri bunicele spre bune spre foarte bune ale ziarului Bursa. Daca apelati la cancan d-asta, ingropati tot ce ati creat. Hai, ca nu sunteti din filmul ala! Nu?

    1. Adica stii tu ca omul ala nu a murit din cauza expunerii la gazele lacrimogene? Sa mori tu?!

      Sustin cu tarie parea autorului . Jandarmi bine hraniti,super echipati si antrenati ,regeste platiti pt a ucide oameni pasnici de a valma la ordinele penalilor dovediti, condamnati de justitia romana,europeana.

      Rusine aparatorilor acestor banditi dovediti care nu se duc acasa..la plivit razoare.(DRAGNEA SI ALCOLOTII LUI) 

      Noi susținem mai moale că nu ne intersează nici miliția, nici mooitingul, mai ales pe site-ul bursa. Dacă era pe capital, era altceva, acolo se face propaganda securistă încă din 2004.

      Pt 1.2 - nu ma refer la subiectul cu gazele in sine, ci la faptul ca abordarea asta gen cancan nu caracterizeaza bursa

      Ce sange iti curge prin vine cand poti cataloga moartea unui om la subiecte gen barfa? Mai pune mana pe carte, poate dobandesti sensul cuvantului cancan. Daca nu te referi la subiectul expus de autor, scrie in alta parte. Titlu expune un adevar fara echivoc!

      A fost nevoie să moară un om pentru a fi publicat acest articol mincinos. :)

      ...oamenii mai mor, altfel o suma de acte ar ramine nemotivate si nedeterminate!:))

      Dar Dăncila rămâne premier și nu vom vedea prea curând un premier ilustru, șprințar și la minte clar așa ca domnul Președintele nostru.

      Mă tem că e nevoie de mai multe articole pentru a reinstaura tehnocrația securistă pentru organizarea alegerilor. 

      Natiunea s-a divizat in doua tabere: prima, sub flamura analfabetei; a doua, in spatele retardatului.

      In anul centenarului, raminem uniti, pentru ca toti sintem securisti stalinisti. 

      Plantele de stepa, lichenii, celenteratele, unele specii de lamelibranhiate, protozoarele si anumite coleoptere manifesta o capacitate incredibila de a supravietui oricaror sinistre, ba chiar si unei supradoze de ridicol.

      Importantă este organizarea alegerilor, ridicolul n-are limite.

      Sub flamura alfabetei nu stă nimeni. A reușit PSD-ul să propună premieri SRI, merge și o proastă. Merge și din câteva încercări, mai rotești proștii, îi mai faci de cacao cu tot cu structurile care-i controlează, însă din spatele retardatului miroase a Securitate, iar retardatul e acolo pe 5 ani. Se și vede se și adună.

      Nu inteleg, unii sunt SRI si altii sunt Securitate?

      Infilitrații sunt de la SRI, dar timizi și teatrali, cu rol asumat, încorporații sunt de la Securitate, dar care e SRI.

      Singurul element care generează confuzie derivă din carența conștiinței. 

      natiunea nu s-a divizat! pentru ca, fiind in concept - logic - nu poate !! n'am vazut natiunea A1 si natiunea A2 nicaieri in lume!

      Dar natiunea A3 ai vazut?

      Monseur, conceptul denoteaza o comunitate umana, care, vezi bine, se poate diviza.

      Sporii si diviziunea, ca mijloace de reproducere. Asa, scapam de femei, e mult mai ieftin!

      Mooitingul unește. Votanții PSD-ALDE sunt mai motivați acum. :)

      Anonimule infricosat sa pui un nume, ai fi surprins dar e nevoie doar de INCA un prim ministru care spune ca NU vrea sa faca manarelile lui Dragnea si sa conduca Guvernul ca pe cabinetul de avocatura al acestuia ca sa declanseze alegerile. Stai pe aproape ca urmeaza.

    bursa nu mai e ce scrie in titlu? e pur si simplu jenant de manipulare ingrozitoare faceti. Oare CNA pt ziare nu exista? Nu aceti limita? Ce scrie in titlul articolului? Cat de aberant?

    1. Un om a murit. In prealabil a fost aspersat cu gaze, e cert, a solicitat asistenta. Numitele gaze sint certificat neletale conform declaratiilor oficiale, sint autorizate si omologate, nu sint manufacturate clandestin, nu sint obtinute pe cai dubioase. Decesul s-a produs ulterior expunerii la gaz, deci "dupa". E o enumerare de elemente cunoscute. Nebunia in asta rezida. Cine ma cunoaste stie ca nu votez si ca detest pe toata lumea deopotriva, cu rare exceptii. Un CNA al intregii prese a existat. S-a numit aparatul de cenzura al statului socialist. Poate va mai exista, cine stie? Istoria e iterativa...

      PSDistii citesc bursa? pt ce?

      Să constate bolșevismul în formă pură.

      Ce bine era daca foloseau substante produse de Hexi Pharma.

    Ilustratia e splendida: "Alungarea din Rai".

    Am asistat la mii de sedinte de judecata. O experienta absolut notabila a fost o speta penala care s-a judecat pre cind asteptam la rind un alt dosar, o judecata la care am fost public, martor rece, obiectiv, dezinteresat... Un ins si-a omorit un tovaras la betie cu o lopata. Avocatul l-a scapat usor pe ucigas, reusind sa schimbe incadrarea din omor deosebit de grav in lovituri cauzatoare de moarte, demonstrind ca decesul victimei a survenit absolut fara intentia criminalului. Maestrul a aratat ca acesta tinea in mina un topor, asimilabil unei arme albe, cind a izbucnit cearta. A lasat toporul jos si a apucat lopata, o simpla unealta neletala, cu care l-a lovit in cap vreme de minute bune pe amic, pina l-a mierlit definitiv. Daca exista intentia omuciderii, faptasul ar fi folosit arma si nu unealta. Instanta a fost de acord. Ce-i letal si ce nu? In cazul la care face referire articolul, m-a frapat un lucru: excluderea oricarei culpe din start. Puneti-va in urmatoarea situatie: ii dati o palma unui cunoscut, o banala scatoalca. Acesta pleaca pe picioare de la locul faptei, ajunge acasa si moare. Din motive necunoscute. Va simtiti vinovati? Exista o strafulgerare de o clipa, "Doamne, ce am facut? Oare..." Constiinta distanteaza pe om de animal. O reactie umana la aflarea mortii cetateanului ar fi fost, in opinia mea: Vai, saracul! Oare noi am comis un exces care i-a provocat sau grabit sfirsitul? Ne pare rau in orice caz! Haideti sa aflam pe cale stiintifica ce s-a intimplat, dar oricum ne pare tare tare rau! Oficial si neoficial, in presa, atitudinea celor invinuiti a fost "Da-l dracului ca crapa oricum!"...

    1. E un fapt incontestabi - si regretabil -l ca Bursa este un ziar tot mai putin economic si tot mai mult politic .E ,cumva ,mai profitabil in acest caz ,domnule patron ?

      Din punct de vedere stiintific ati iesit la o adunatura securista numita mooiepesede, iar unul dintre tinerii frumosi si liberi, cu multiple boli cronice, a cedat la 62 de ani, după ultima masă.

      ...determina economia. D-aia se si cheama "economie politica". Orinduirea are de-a face un pic si cu una si cu alta. Sint cam legate. Bursele sint si ele sensibile la ce se intimpla. Si Bursa.

      Nu va mai buricati atata, ca iubitul vostru Dragnea tot la groapa de gunoi a istoriei va ajunge! Un jalnic!

      Sa va fie rusine!

      Primul fapt incontestabil si regretabil este ca Romania este semnificativa tot mai putin economic si tot mai mult politic.

      Este, cumva, mai profitabil pentru tine, domnule anonim? 

      El nu era important, ca nu era din astia, cu pensiile furate Nu era de "clasa"

      ...

      Tânărul frumos și liber, de 68 de ani, s-a prezentat la mooiting de dreapta cu semnătură de refuz intervenție chirugicală.

      Pensionarul Sandi Matei reprezintă dreapta din stradă. Adevărata dreaptă din România. :)

      Exista destule,multe sectiuni in site cu caracter economic.

      Cineva se ofuscheaza ca citeste un articol din sectiunea"politic"!! si denunta faptul ca "Bursa" e site politic.... 

      Cred ca-ti doresti sa nu ajungi pana la 62 de ani, pentru ca altfel nu-mi explic dispretul?

      Nu e niciun dispreț, SRI ne spune că tinerii frumoși și liberi vor să schimbe România în bine.

      Dar Tefeleii sunt pensionari fără vechime sau sinucigași pe semnătură care au trecut de 68 de ani.

      Deci, dispreț, maxim. 

      Ca Hemingway!

      Refuzul intervenției chirurgicale pe semnătură e ca Hemingway. A fost opțiune. :))

      ...a fost supus tentativelor de mistificare, la vremea lui, cica i s-a descarcat pusca pe cind o curata, incercind sa inlature cu amigdalele praful de pe teava...

      BURSA zvonurilor, nu?. 

      Aaa! si v-ati pliat repede...... 

    "bomba de la Hiroshima au fost fabricate legal de entităţi autorizate..."

    Eee... aici trebe sa vorbim cu prietenu hamerican :bomba respectiva a fost aruncata ca un act de noblete? 

    Da, stiu... invingatorii scriu isteria(pardon , istoria).

    Ma astept la represalii 

    Chiar asa : criminalii care au omorat japonezii din hiroshima au raspuns pentru faptele lor? Sau tot carmen dan e responsabila si pentru treaba aia?

    1. ... Eugen Jebeleanu, cu eterna ridiculizare in versuri infantile...

    Autorul articolului este un criminal. Este imposibil să nu există măcar un cititor care să nu fi suferit un atac cerebral urmare a bazaconiilor publicate aici.

    1. Puteti fi primul. Pe cei mai multi ii doare capul de la Bach, ii chinuie ficatul de la Rousseau si ii tortureaza logica. Fara victime nu se poate.

      Spuneti va rog ce nu este adevarat in titlu. Ca paralele aveti lucratorul BNR primeste o indemnizatie la Pensionäre(extras raport BNR 2005-2016) si BCR Chisinau SA este fiica EGB Ceps Holding. Alegeti care dintre cele 3 enunturi este fals

      Dacă logica te-ar fi atins fie și tangențial nu mi-ai mai fi răspuns.

      Nu tie! Anonimii care-si manifesta frustrarile in remarci la materiale tiparite nu sint interlocutori. In fapt., oamenii care n-au fost prezentati unii altora n-au ce vorbi, cu atit mai putin colocvial, fara reverente.

    BURSA a devenit parte beligeranta (mercenara) intr-un razboi mediatic. Este greu de mentinut o publicatie independanta dar nici asa.

    1. Bursa a fost si ramane o publicatie independenta. Poate faptul ca ceea ce scrie deranjeaza...Presa are nevoie de oameni care scriu din convingere, dupa cum le dicteaza constiinta.

      Neutralitatea are limite in media. Daca abordezi un subiect, esti parte in dezbaterea publica. Parte inseamna tabara. Asumat sau nu, premeditat sau conjunctural. Si MTV face politica uneori,n-are incotro. Si History, si Disney.

      as propune drept studiu in scoala

      In primul rind, tu esti mincinos.

      Daca te-ai fi limitat sa spui ca am fi devenit parte beligeranta, atunci te-ai fi aratat doar confuz, dar afirmind, hodoronc-tronc, ca sintem platiti, ti-ai asumat sa mi te arati mie, cu nerusinare, ca mincinos.

      Prin urmare, acesta nu este un raspuns pentru tine, ci pentru oricine altcineva decit tine. 

      Poziționarea de partea băiatului cu SH-ul adus din Suedia, băiat delegat de SPP la vila din Miami a lui Iohannis, băiat angajat în acte șofer pe microbuzul Stockholm-Dubai via Siria/Irak, te aduce în mijlocul grupului Mu1ePSD.

    Daca respectivul nu intalnea gazele jandarmilor i se agravau bolile de care suferea? Nu vom sti niciodata dar recomandarea medicilor e sa respiri aer curat si nu gaze de lupta din dotarea jandarmeriei!

    A fost raposatul un infractor de s-au folosit gaze de lupta impotriva lui??  

    A atentat la integritatea uniformei de jandarm sau a vrut sa dea jos guvernul si sa se instaleze prim ministru???

    Bursa subliniaza prin articol unde anume se duc banii contribuabililor in timp ce o sumedenie de scoli n-au autorizatie de functionare pentru anul scolar care se apropie!! 

    1. conform cica Hotness guvernul doamnei Viorica SANTAJEAZA producatorii de gaze pe care ii acuza ca imprastie cu gaze, der data aceasta lacrimogene. Deci protestarii prin urmare luptau ca sa fie redevente neindexate la gaze!!!!!!!

      Retineti aceasta fraza "subliniaza prin articol unde anume se duc banii contribuabililor in timp ce o sumedenie de scoli n-au autorizatie de functionare pentru anul scolar care se apropie!!"si ganditi-va si la spitale si la drumuri si mai ales evaluati-i ca atare pe cei care au butoanele in mana .

      La SRI

      De-aia trebuie batuti!

    ... citiți și alte articole (mai documentate) pe același subiect: "În ziua aceea a plecat din Turnu Măgurele către Piața Victoriei și Ilie Gâzea, nemulțumit de felul în care merg lucrurile în țară și în județul Baronului. Ilie Gâzea nu și-a luat atunci la el nici pancarte, nici vreun fluier. El a considerat că e destulă vocea lui. La drum a plecat cu niște prieteni. Ei își amintesc acum totul în clar și nu-și dau seama cum s-a ajuns ca la numai nouă zile de atunci să vorbească despre moartea prietenului lor. Fiecare dintre ei are viu în memorie momentul acela, în care Ilie Gâzea a inahalat din plin gazele aruncate de jandarmerie. Costel Vai, vecin și prieten al turneanului decedat, povestește: „Am fost plecați pe 10 la București, am ajuns în Piața Victoriei în jur de ora 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toți am fost gazați, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul și a avut hemoragie nazală. Acum am înțeles că a murit.”

    1. Potrivit documentelor medicale: ciroza hepatica, HDS, varice esofagiene, anemie hipocroma severa, insuficienta cardiaca, etc, refuz interventie chirurgicala sub semnatura

      Potrivit documentelor politiei si SRI, tratamentul adecvat: gaze lacrimogene.

      Potrivit mortului, refuzul intervenției chirugicale și prezența la mooiting fac parte din categoria viața n-are sens.

      nu documentarea face articolul genial, ci modul clar de a sublinia evidentul.

      În absența informațiilor. :)))

    Mort ,, LETAL" vs gaz NELETAL

    A făcut toxi-infectie alimentara?

    1. Asa-i la demonstratie, vorba poetului; Maninc (bataie) si pling (de la fluidele neletale)...

      Sau lasă, asta a căzut, mortul era sinucigaș.

    Frumos articol!

    Daca cotidianul Bursa se ocupa cu asa manipulare cu asa articole dupa mine zic ca a luato pe aratura .Acest articol nu avea ce cauta in Bursa.

    1. ...sugestii despre ce ar avea ce cauta in Bursa.

    aceasta institutie nusi are locul in societatea romaneasca si in multe tari europene ea trebuie desfiintata pentru ca consuma bani multi si nu produce nimic . fiecarui pirnaias i se aloca de catre stat 2400 lei pe luna din acesti bani i se aloca hrana si paza juma juma deci 1200 pe luna la paza care poate fi si privata ,,m,mn si cu aceasta am spus tot .,

    1. In Antichitate se opera eficient, problemele erau eliminate, nu se incerca rezolvarea punctuala sau gasirea de solutii de compromis. Assurbanipal al II-lea, un exemplu la intimplare, ar fi jupuit si tras in teapa toti participantii la tulburari, indiferent de tabara. Bogdan Chireac, Codrin Stefanescu, Damian Ciolos si Ludovic Orban ar fi privit reticent, de la oarecare altitudine, o piata pustie.

      Acum sunt liberi să MooieMerkel, dar nu-i lasă pe spațiul public fără autorizație și cu atât mai puțin în clădirea guvernului.

      Am dat un exemplu tot la întâmplare dintr-o țară de afară. 

    DACa se dovedeste ca atacul puterii din Romania asupra unor manifestanti pasnici a fost cauza decesului, le urez tuturor celor implicati din.partea puterii ca familiile.lor sa impartaseasca aceasi soarta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb