Tânărul bulgar Momcil Nekov (27 de ani) a fost ales europarlamentar datorită faptului că zeci de mii de alegători nu au înţeles corect modul în care se vota cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria, transmite presa internaţională. El a anunţat joi că nu va renunţa la mandat.
Comisia Electorală Centrală a anunţat miercuri seară rezultatele oficiale potrivit cărora Nekov, complet necunoscut înainte de vot, a primit mai multe voturi decât liderul socialiştilor bulgari şi europeni, Serghei Stanişev.
Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar şi în mod normal nu avea nicio şansă să fie ales, în condiţiile în Bulgaria va avea doar 17 reprezentanţi în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obţinut decât patru mandate. Şansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla şi partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înţeles prea bine la ce servesc cele două numere şi au bifat ambele.
Pentru prima dată la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbină votul proporţional şi cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conţinut lista partidelor şi candidaţilor independenţi. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaţilor într-un cerc.
Astfel, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formaţiunea preferată, ci şi candidaţii preferaţi de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primeşte cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc . Singura condiţie este ca respectivul candidat să depăşească pragul de 5% din voturi. În caz contrar se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se află pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strânge mai multe voturi decât acesta, dar nu mai puţin de 5%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2014, 10:42)
Cam asa s-a intamplat si la noi cu Diaconu.