Unda de şoc din pieţele europene a lovit şi BVB, dar s-a resimţit mai puţin

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2023

Dragoş Mesaroş

Dragoş Mesaroş

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Până la următoarea şedinţă a Fed, cred că volatilitatea titlurilor băncilor va fi în continuare mare"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, remarcă faptul că, de la începutul anului, evoluţia titlurilor instituţiilor de credit din Europa a fost diferită de cea de la noi.

Brokerul ne-a spus: "Acţiunile băncilor europene au avut scăderi mari în ultimele zile, dar dacă privim de la începutul anului vedem că situaţia nu este atât de rea. În multe cazuri preţurile au crescut în 2023, iar unele precum Erste Bank sau Unicredit încă sunt pe plus, chiar cu scăderile recente. În schimb la noi, preţurile acţiunilor băncilor s-au depreciat încă de la începutul anului".

De la începutul lui 2023 şi până ieri la ora 18:00, indicele Euro Stoxx Banks, avea o creştere de 4,4%. În schimb acţiunile Banca Transilvania sunt în scădere cu 2,1%, în timp ce pentru BRD declinul este de 3,2%.

Dragoş Mesaroş a adăugat: "Băncile de la noi au raportat rezultate financiare puţin mai bune decât anul trecut, dar fără să facă reevaluarea la piaţă a titlurilor de stat din portofolii. În opinia mea, ar putea să existe o înţelegere între bănci şi BNR ca să nu reevalueze titlurile de stat, dar să nu dea dividende şi să facă provizione din profitul anului trecut".

De altfel, Banca Transilvania a motivat că propunerea de a nu aloca dividende din profitul anului trecut este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne.

"Cred că acestea sunt două motive pentru care, în momentul de faţă, băncile de la noi nu sunt atât de afectate", spune Dragoş Mesaroş.

Brokerul vede volatilitate pentru preţul acţiunilor bancare cel puţin până săptămâna viitoare, când Rezerva Federală a Statelor Unite va anunţa următoarea mişcare de politică monetară.

"Până la următoarea şedinţă a Fed, din 22 martie, cred că volatilitatea acţiunilor bancare va fi în continuare mare. Dacă Fed opreşte temporar creşterea dobânzii, pieţele s-ar mai calma şi s-ar putea să avem o revenire", a conchis directorul de tranzacţionare de la Goldring.

Ieri, acţiunile Banca Transilvania, cele mai lichide ale pieţei noastre, au coborât cu 0,51%, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale s-au depreciat cu 3,23%. Acţiunile Patria Bank au scăzut cu 3,08%.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb