UNELE CHESTIUNI AU RĂMAS NEREZOLVATE FMI: "Discuţiile cu autorităţile române vor continua la Washington"

V.B.
Macroeconomie / 13 iunie 2014

Discuţiile cu autorităţile române vor continua la sediul FMI din Washington, a anunţat ieri Fondul Monetar Internaţional, explicând că au rămas unele chestiuni nerezolvate, dar nu a precizat când ar putea reveni la Bucureşti o misiune a Fondului, potrivit unui comunicat al instituţiei internaţionale.

"Economia a continuat să îşi revină şi este aşteptată acum să crească în acest an cu 2,8%. Dezechilibrele fiscale au fost reduse, iar deficitul de cont curent a rămas scăzut. În perspectivă, echipele (FMI şi Comisiei Europene - n.r.) au avut discuţii constructive cu autorităţile române despre cum să asigure continuarea progreselor şi au ajuns la acord asupra unor politici importante în această privinţă. Totuşi, unele chestiuni rămân nerezolvate. Discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sedii", se arată în comunicat.

Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat în Capitală în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în acordul stand-by al FMI cu ţara noastră şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu UE.

Ieri seară, premierul Victor Ponta a declarat că de la 1 octombrie contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, prim-ministrul precizând, însă, că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

Ponta a explicat: "Considerăm că reducerea CAS cu 5 puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ".

Conform premierului, cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili în buget.

"Acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă (...) Principalii beneficiari vor fi angajaţii, pentru că angajatorii - şi asta vom urmări în mod clar - vor scoate la suprafaţă acele contracte de muncă din zona gri, în care pe cartea de muncă sunt mai puţini bani decât în realitate pentru a se evita impozitarea şi, în al doilea rând, crearea de noi locuri de muncă", a mai relatat Ponta.

Întrebat dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI şi al CE, premierul a răspuns că nu, deoarece nu există nici acord, nici dezacord, Fondul solicitând doar respectarea ţintelor macroeconomice. Oficialul român a mai spus că, nici când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat un acord al Fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb