Ungaria a fixat un curs forint/franc pentru sprijinul datornicilor la bănci

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2011

Guvernul Ungariei şi Asociaţia băncilor au ajuns la un acord privind sprijinirea temporară a celor care au credite ipotecare în valută şi sunt afectaţi, în principal, de aprecierea francului elveţian.

Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat că părţile au fixat un curs de schimb de 180 de forinţi pentru un franc elveţian, la creditele ipotecare, până în 2014. Executivul de la Budapesta a stabilit, împreună cu bancherii, şi alte măsuri pentru sprijinirea debitorilor în valută.

Până la 1 octombrie vor putea fi scoase la licitaţie doar garanţiile, pentru credite neperformante, ce depăşesc 30 de milioane de forinţi (112.000 de euro). Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executarea garanţiilor, începând de la 2% din garanţiile creditelor cu întârzieri la plăţi mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru. Cota trimestrială de 2% va creşte în fiecare an cu un punct procentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015, conform Portfolio.hu.

"Decizia de a accepta oferta de fixare a cursului de schimb va aparţine persoanelor care au credite în valută", a declarat Orban, adăugând că executivul îi va ajuta pe deţinătorii de credite ipotecare cu probleme să se mute într-o locuinţă mai mică, dacă astfel le va scădea datoria, sau guvernul va acorda timp de cinci ani subvenţii la plata dobânzilor pentru un credit prin care este cumpărată o locuinţă mai mică.

Viktor Orban a anunţat că măsurile de sprijinire a celor care au credite în valută vor costa bugetul 1,5 miliarde forinţi (5,6 milioane de euro).

Creditele ipotecare acordate de Ungaria totalizau 4.100 miliarde forinţi (21,9 miliarde dolari) la finele lunii martie, din care 63% erau denominate în valută.

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, maghiarii au contractat credite în franci în valoare de mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 220 de forinţi/franc, situaţie în care debitorii au probleme cu rambursarea creditelor.

Pentru împrumuturile în euro, cursul a fost fixat la 250 de forinţi, iar pentru cele în yeni japonezi - la 200 de forinţi.

Forintul s-a depreciat cu 12,5% în raport cu moneda elveţiană, în ultimul an, atingând cursul minim record de 226,4 unităţi/franc în septembrie 2010. Luna aceasta, forintul s-a depreciat cu 6,6% în raport cu francul, declinul fiind cel mai mare din noiembrie până în prezent. Ieri, cotaţia forintului era de circa 220,7 unităţi/franc, la Budapesta.

Surse bancare: Fixarea cursului de schimb nu este necesară la noi

Măsura luată de Guvernul Ungariei, privind fixarea unui curs de schimb de 180 de forinţi pentru un frac elveţian la creditele ipotecare, până în 2014, nu ar putea fi aplicată şi la noi, ne-au declarat surse bancare.

Acestea susţin că numărul creditelor în franci elveţieni, de la noi, este mult mai mic, comparativ cu numărul celor din Ungaria. Aşa încât, aplicarea unei astfel de măsuri nu ar fi necesară. Ba mai mult, ar produce mult deranj pentru puţin.

Sursele citate ne-au precizat că măsura adoptată de Guvernul Ungariei este una populistă. "Se dă un exemplu prost. Oamenii îşi pot permite să întârzie cu plăţile", potrivit surselor bancare.

Banca Naţională a României a afişat, ieri, un curs de schimb de 3,3940 lei/franc, în creştere cu 0,17 bani faţă de cotaţia anterioară. (E.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb