UNGARIA Aurescu: "Constat cu dezamăgire că nu am reuşit să finalizăm Protocolul pentru minorităţi"

Alexandru Costea
Politică / 8 mai 2015

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a constatat "cu dezamăgire" la Budapesta, Ungaria, că experţii români şi unguri nu au reuşit să finalizeze Protocolul Comitetului mixt privind minorităţile, precizând că mai trebuie găsite soluţii la "câteva probleme" greu de acceptat de o parte sau de alta, potrivit surselor din presă.

"Prezenţa mea astăzi este o dovadă concretă a angajamentului ferm al României pentru consolidarea Parteneriatului Strategic pentru a rezolva acele probleme care se află încă pe masa relaţiei bilaterale dar care pot fi rezolvate tocmai făcând apel la acest spirit al Parteneriatului", a declarat, ieri, la Budapesta, ministrul român de Externe, într-o conferinţă comună de presă cu omologul Péter Szijjártó.

"Consider că pentru a soluţiona aceste probleme, pentru a dezvolta o relaţie firească între state vecine care sunt parteneri strategici dar şi membri ai UE şi aliaţi în cadrul NATO, cheia cea mai importantă este dialogul şi abordarea consensuală a tuturor aspectelor care sunt de interes şi care trebuie să fie soluţionate dar şi a proiectelor comune, inclusiv atunci când vorbim despre protecţia persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale", a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a explicat că a discutat cu omologul ungar şi despre negocierile la Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, care au început încă din 2011. Este "o perioadă destul de îndelungată de vid de acţiune în ceea ce priveşte minoritatea maghiară din România, respectiv minoritatea română din Ungaria, deşi evident că România, un stat care se preocupă de minorităţile sale, a luat cele mai bune măsuri pentru a dezvolta protecţia minorităţilor de pe teritoriul său", a afirmat Bogdan Aurescu, subliniind că partea română a arătat, în cadrul acestui proces de negociere, "întreaga disponibilitate pentru a avansa discuţiile şi pentru a găsi soluţii".

"Vreau să le mulţumesc colegilor noştri care au depus un efort consistent pentru a finaliza negocierea acestui document al Comitetului Mixt. Din păcate, sunt nevoit să constat cu dezamăgire că nu am reuşit ieri să finalizăm acest protocol în ciuda eforturilor pe care le-am depus dar am hotărât astăzi, împreună cu domnul ministru, ca săptămâna următoare acest efort să continue, co-preşedinţii şi co-secretarii Comitetului să se întâlnească pentru a finaliza cele câteva pagini care mai sunt de finalizat pentru a găsi soluţii la acele câteva probleme care sunt greu de acceptat, fie de către o parte, fie de către cealaltă şi care evident că trebuie să corespundă cu interesul României, respectiv al Ungariei, al minorităţii ungare din România şi al minorităţii române din Ungaria", a declarat ministrul român de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că acest document trebuie finalizat cât mai curând pentru a evita "abordările de tip unilateral".

"Cele mai bune practici, cele mai bune măsuri sunt cele pe care le adoptăm atunci când acţionăm în consens, în dialog şi, evident, împreună. Abordarea consensuală trebuie să prevaleze în relaţia bilaterală", a spus el.

Oficialul român a explicat că, după ce Protocolul va fi realizat la nivelul co-preşedinţilor şi secretarilor, ar urma să aibă loc o sesiune plenară a a Comisiei Mixte în cadrul căreia să aibă loc dezbateri şi, totodată, să fie semnat şi documentul.

"Avem nevoie de un grad de încredere sporit care să permită o abordare deschisă fără niciun fel de accente emoţionale", iar rezolvarea problemelor să fie făcută "pe cale diplomatică, fără atacuri sau aluzii în mass-media".

În ceea ce priveşte moştenirea Gojdu, Bogdan Aurescu a anunţat că a fost convenită, la propunerea sa, reluarea discuţiilor la nivel de experţi pentru a identifica soluţii în acest dosar.

Totodată, ministrul român a propus ca în lunile octombrie şi noiembrie să se desfăşoare la Bucureşti o nouă reuniune a Comisiei Mixte Economice Interguvernamentale, propunere acceptată de omologul ungar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb