Ungaria: Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei taxe pe bănci

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2010

Acţiunile OTP Bank Nyrt au scăzut ieri dimineaţă cu zece la sută şi apoi s-au tranzacţionat în scădere cu unu la sută

Ungaria riscă o reacţie negativă din partea investitorilor, în urma discuţiilor privind introducerea unei noi taxe asupra băncilor şi mutarea activelor fondurilor private de pensii în bugetul de stat, au estimat, ieri, analiştii UniCredit SpA şi Nomura International Plc, transmite Agerpres. Acţiunile OTP Bank Nyrt., cea mai mare bancă din Ungaria, au scăzut luni dimineaţă cu zece la sută şi apoi s-au tranzacţionat în scădere cu unu la sută, la 4.790 de forinţi, la bursa de la Budapesta. Indicele BUX a înregistrat un recul de 2,2 la sută, a treia zi de declin consecutiv. Acestea nu sunt "măsuri prietenoase pentru piaţă", chiar dacă ele generează venituri pentru buget, a apreciat Gyula Toth, economist la UniCredit în Viena. "Va fi foarte dificil să se menţină disciplina fiscală şi relansată creşterea economiei", a adăugat el. Guvernul maghiar ar putea adopta o taxă specială pe profiturile băncilor şi va "îndrepta" activele fondurilor private de pensii în bugetul de stat, conform informaţiilor publicate de Index.hu.

Forintul, care s-a depreciat săptămâna trecută faţă de moneda europeană la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, s-a apreciat luni la prânz cu 0,4 la sută, ajungând ca un euro să valoreze 287,6 forinţi.

Ungaria va face eforturi pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3,8 la sută din PIB în 2010, convenită cu instituţiile internaţionale de creditare, şi va reduce cheltuielile pentru a îndeplini acest obiectiv, a declarat, ieri, ministrul maghiar al Economiei, Gyorgy Matolcsy. Acesta a afirmat că deficitul Ungariei, la sfârşitul lunii mai, a ajuns la 87 la sută din ţinta fixată pentru 2010, dar în scurt timp guvernul va controla această situaţie. El a subliniat că nu sunt necesare măsuri de austeritate, iar un pachet de măsuri de stimulare fis­cală nu reprezintă o opţiune.

"Vom face eforturi pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3,8 la sută din PIB în 2010, convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană şi nu există nici un dubiu în această privinţă. Vom respecta aces­te cifre", a afirmat ministrul maghiar al Economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb