Banca Centrală a Ungariei (MNB) vrea să forţeze băncile comerciale locale să achiziţioneze mai multe obligaţiuni guvernamentale în forinţi, încercând astfel să reducă dependenţa ridicată a ţării de finanţarea externă, transmite Reuters.
Anunţul reprezintă cea mai recentă intervenţie a autorităţilor de la Budapesta în sistemul bancar local, conform Agerpres. Guvernul a instituit deja cea mai ridicată taxă pe bănci din Europa şi a impus o taxă pe tranzacţiile financiare.
Recent, Banca Centrală a Ungariei a propus o reorganizare a sectorului bancar, dominat de subsidiarele băncilor din Europa Occidentală.
Banca Centrală a Ungariei a anunţat, ieri, că de la 1 august certificatele pe două săptămâni vor fi înlocuite cu depozite pe două săptămâni, care nu vor fi accesibile băncilor străine şi nu vor fi acceptate ca garanţii la MNB.
Astfel vor fi încurajate băncile să schimbe fonduri în valoare de 600 - 1.000 de miliarde de forinţi (4,5 miliarde de dolari) din depozitele pe două săptămâni în alte active, în special bonduri guvernamentale denominate în forinţi, apreciază Banca Centrală a Ungariei.
Decizia face parte din strategia premierului Viktor Orban de a reduce dependenţa ridicată a ţării de finanţarea externă şi de majorarea cotei bondurilor denominate în forinţi.
Banca Centrală a Ungariei este condusă de fostul ministru al economiei Gyorgy Matolcsy, un aliat puternic a lui Orban.
Cele mai importante agenţii de evaluare financiară - Fitch Ratings, S&P şi Moody's - atribuie Ungariei un rating din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).
Criticii susţin că, prin taxarea sectoarelor dominate de companiile străine, Guvernul de la Budapesta pune în pericol perspectivele de creştere prin crearea unui mediu care descurajează investiţiile.