Ratele de vaccinare a copiilor la nivel global împotriva unor boli potenţial mortale precum pojarul şi difteria au început să se restabilească în 2022 după căderea istorică provocată de pandemia de COVID-19, potrivit unor statistici recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), informează Agerpres.
Restabilirea rămâne însă inegală, cu reveniri puternice în state mari cu venituri mici şi medii cum ar fi India şi Indonezia, dar mascând probleme persistente în multe ţări mai mici şi mai sărace, au precizat agenţiile într-un comunicat dat marţi publicităţii.
În 2022, 20,5 milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinări de rutină, în scădere faţă de cei 24,4 milioane de copii în 2021. În ciuda progreselor, cifrele sunt în continuare mai mari decât în 2019, când 18,4 milioane de copii nu erau pe deplin protejaţi.
Datele se bazează pe estimări din 183 de state, folosind date referitoare la administrarea vaccinului în trei doze împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive şi include copiii care nu au fost vaccinaţi deloc precum şi pe cei care au ratat una dintre dozele necesare unei protecţii complete.
La nivel global, ratele de acoperire au fost de 86% în perioada pre-pandemică şi de 84% în 2022.
Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că procentele sunt "încurajatoare", dar că există temerea că cei mai vulnerabili au fost omişi.
''Când state şi regiunile rămân în urmă, copiii plătesc preţul'', a spus el.
Dintre cele 73 de state care au înregistrat scăderi considerabile în vaccinările de rutină pe perioada pandemiei, 34 - printre care ţări precum Angola şi Siria - nu au înregistrat nicio ameliorare de atunci sau situaţia s-a agravat. Cincisprezece au atins din nou nivelurile pre-pandemice, iar 24 se află pe drumul spre restabilire, au precizat OMS şi UNICEF.
Agenţiile au avertizat de asemenea că vaccinările împotriva pojarului nu au fost recuperate cu aceeaşi rapiditate, iar 21,9 milioane de copii la nivel global au ratat prima doză în 2022 - cu 2,7 milioane mai mult decât în 2019 - şi 13,3 milioane, cea de-a doua doză. În ţările cu venituri mici, ratele de vaccinare împotriva pojarului au continuat chiar să scadă anul trecut, ajungând la 66% în comparaţie cu 67% în 2021, a spus Kate O'Brien, directoarea pentru imunizare din cadrul OMS. Focarele de pojar sunt deja în creştere.
''Când copiii nu sunt vaccinaţi înseamnă că nu au imunitate împotriva unor boli cu potenţial mortal'', a declarat O'Brien pentru Reuters într-un interviu. ''Vor muri copii''.
Doar ratele vaccinării anti HPV, care previne cancerul de col uterin, au revenit la nivelurile pre-pandemice. Rămân însă sub ţinta de 90% - la 67% în ţările cu venituri mari şi la 55% în ţările cu venituri mici şi medii, acolo unde vaccinul a fost introdus în schema de vaccinare.
Alături de alianţa Gavi, Fundaţia Bill şi Melinda Gates, precum şi alţi parteneri, OMS şi UNICEF au lansat o campanie la începutul anului pentru a ajuta statele să recupereze vaccinările în rândul copiilor.