Riscul destrămării zonei euro a crescut în câteva luni de la 0% la 2% însă rămâne minim, chiar dacă moneda este subminată de lipsa de voinţă politică necesară rezolvării crizei datoriilor, a declarat directorul general al UniCredit, Alessandro Profumo, pentru Bloomberg, anunţă Mediafax.
"Până în urmă cu câteva luni vedeam şanse de 0%, acum estimăm un risc de 2%. Euro va continua să rămâ-nă în viaţă. Problema principală este ritmul schimbărilor şi nu un euro mai slab sau mai puternic", a spus Profumo, care conduce cea mai mare bancă din Italia, cu activităţi şi în Româ-nia.
Euro ar trebui să se stabilizeze după ce a coborât săptămâna trecută la minimul ultimilor patru ani în raport cu dolarul, a afirmat el. Oficialii europeni trebuie să limiteze temerile privind extinderea crizei din Grecia şi să reducă deficitele bugetare, a adăugat şeful UniCredit.
"În ziua de azi nu mai sunt lideri politici cu un anagajament european puternic. Ne lipsesc Mitterand sau Khol", a spus Profumo, referindu-se la fostul preşedinte francez şi fostul cancelar al Germaniei.
Urmările crizei datoriilor ameninţă creşterea economică din zona euro, care generează cea mai mare parte a profitului UniCredit, şi, de asemenea, ameninţă să afecteze economiile vecine din Europa Centrală şi de Est, care reprezintă 17% din veniturile băncii.
Declinul monedei europene prezintă şi beneficii, întrucât sus-ţine exporturile statelor din zona euro şi limitează inflaţia, a adăugat oficialul. Dobânzile pe termen lung ar putea astfel să scadă din cauza reducerii estimărilor pentru inflaţie.