UniCredit Ţiriac Bank a finanţat proiecte imobiliare de 500 milioane euro

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2008

UniCredit Ţiriac Bank a finanţat proiecte imobiliare de 500 milioane euro

UniCredit Ţiriac Bank şi-a sporit volumul de credite pentru proiectele imobiliare cu 50% după primele şase luni din 2008, până la 1,5 miliarde euro şi vrea să avanseze în acelaşi ritm până la finalul anului, a spus Antonela Marchievici, directorul de finanţări imobiliare al băncii. Astfel, strategia băncii permite extinderea portofoliului de credite pentru proiecte imobiliare până la 2 miliarde euro la sfârşitul acestui an, dar finanţarea proiectelor se va face mai selectiv ca până în prezent.

"Există proiecte bune şi proiecte proaste pe piaţă. În cazul mall-urilor, a existat o eroare de concept, deoarece multe sunt supradimensionate în raport cu cererea. Pe rezidenţial s-au finanţat proiecte de locuinţe cu suprafeţe foarte mari, scumpe şi pentru care nu prea mai există piaţă", a exemplificat Marchievici, citată de NewsIn.

Gradul de utilizare a creditelor acordate, până în iunie, de UniCredit Ţiriac Bank, pe segmentul proiectelor imobiliare, a ajuns la aproximativ 50%, respectiv suma utilizată de dezvoltatori era de 750 milioane euro.

Marchievici a adăugat că, dintre toate segmentele pieţei imobiliare, UniCredit Ţiriac Bank se concentrează, în prezent, pe cel rezidenţial. De alt-fel, din volumul de aproximativ 500 milioane euro al creditelor pentru proiecte imobiliare aprobate în primele şase luni ale acestui an, 400 de milioane de euro reprezintă finanţări de proiecte rezidenţiale de anvergură.

Banca a acordat primele împrumuturi pe segmentul rezidenţial în 2006, concentrându-se până la acel moment mai mult pe finanţarea construcţiei de spaţii comerciale. Între timp, această parte a pieţei imobiliare a devenit "cea mai matură, dar şi cea mai riscantă", iar UniCredit Ţiriac Bank a devenit mai prudentă în expunerea la segmentul de retail al pieţei de real-estate.

"În strategia pe 2008 ne-am propus să devenim mai selectivi, pe toate segmentele pieţei imobiliare, poate într-o mai mică măsură pe rezidenţiale, care reprezintă partea pe care ne concentrăm, dar şi în acest caz am început să alegem cu o mai mare grijă proiectele finanţate", a explicat directorul de finanţări imobiliare al băncii.

Perioada de aprobare a unui proiect imobiliar s-a dublat în 2008, faţă de anul trecut

UniCredit Ţiriac Bank a început să solicite un nivel mai ridicat de finanţare a dezvoltatorului din fonduri proprii, ca să-şi reducă riscurile pe care le presupune acordarea unui împrumut pe acest segment. "Dacă înainte finanţam aproximativ 85% din costul proiectului, acum acoperim, în funcţie de client şi de calitatea proiectului, 70-80% din suma totală", a mai spus Marchievici.

Condiţiile noi de pe piaţă au determinat şi "creşterea perioa-dei pentru aprobare, contractare, disbursare a unui proiect de la una - două luni în 2007 la aproximativ patru luni în 2008", a mai spus Marchievici, care a precizat că, pentru sindicalizări, această perioadă depăşeşte şase luni.

Ea a explicat prudenţa mai mare prin faptul că anticipează o stagnare a preţurilor la locuinţele noi, şi chiar o ieftinire a celor aflate în zone de la periferia marilor oraşe. Pe fondul crizei de forţă de muncă şi a creşterii costurilor de pe piaţa construcţiilor cu 30-50% faţă de 2007, cumulat cu creşterea costurilor de finanţare din cauza crizei de pe piaţa financiară internaţională, marjele de profit ale dezvoltatorilor s-au redus considerabil şi, de aceea, unele dintre proiecte devin nefezabile şi foarte riscante.

Pentru a putea păstra preţurile de vânzare la nivelul actual şi chiar pentru a le reduce, dezvoltatorii vor fi nevoiţi să găsească soluţii inovatoare în privinţa tehnicilor de cons-trucţii, care să fie mai ieftine şi să permită o durată mai scurtă de finalizare a proiectelor.

Marchievici a mai spus că valoarea unui proiect finanţat exclusiv de UniCredit Ţiriac poate ajunge până la 100-150 milioane euro.

UniCredit Ţiriac Bank aranjează împrumuturile sindicalizate pentru două proiecte rezidenţiale

Ca strategie, UniCredit Ţiriac Bank a finanţat unele proiecte în întregime din fonduri proprii şi pe altele în club-deal cu banca-mamă sau alte bănci.

Întrucât valoarea proiectelor individuale a crescut considerabil în ultimul timp şi băncile sunt mult mai atente la suma maximă de finanţat alocată unui singur proiect, UniCredit Ţiriac Bank îşi propune să abordeze finanţările pentru proiecte de anvergură prin aranjarea de împrumuturi sindicalizate, mai spune Marchievici.

"În 2-3 luni o să prezentăm primele sindicalizări la care lucrăm. Este vorba despre două proiecte rezidenţiale de dimensiuni foarte mari, unul în capitală, altul în provincie, în valoare de câteva sute de milioane de euro. Contribuţia noastră va fi de aproximativ 50%", a completat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb