Uniunea Europeană îşi întăreşte securitatea energetică şi reţeaua electrică în faţa riscurilor şi crizelor de preţuri

B.G.
Internaţional / 28 martie

Uniunea Europeană îşi întăreşte securitatea energetică şi reţeaua electrică în faţa riscurilor şi crizelor de preţuri

Uniunea Europeană îşi intensifică eforturile pentru modernizarea infrastructurii energetice, având ca obiectiv reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi scăderea costurilor energiei, potrivit Euronews, de la care transmitem următoarele. Totodată, oficialii europeni atrag atenţia asupra vulnerabilităţii reţelei de electricitate în faţa unor posibile atacuri externe.

Pentru a sprijini tranziţia energetică, Comisia Europeană trebuie să stimuleze investiţii semnificative în reţeaua de transport şi distribuţie a energiei, care se confruntă cu provocări legate atât de infrastructura învechită, cât şi de riscuri de securitate.

În cadrul unei conferinţe organizate de reprezentanţa permanentă a Poloniei la Bruxelles, oficiali europeni au evidenţiat ameninţările tot mai mari asupra infrastructurii critice. Bombardamentele asupra reţelei electrice din Ucraina, începute odată cu invazia rusă din 2022, şi recentele acte de sabotaj asupra cablurilor submarine din Marea Baltică au scos în evidenţă punctele slabe ale sistemului energetic european.

Vicepreşedintele reţelei europene a operatorilor de transport de energie (ENTSO-E), Asta Sihvonen-Punkka, a subliniat dificultăţile legate de accesul la cabluri şi componente necesare pentru reparaţii rapide, menţionând că livrările pot dura chiar şi şapte ani.

În acest context, Comisia Europeană a lansat o strategie de pregătire pentru situaţii de urgenţă, care include stocarea de materiale critice şi tehnologii necesare pentru asigurarea securităţii energetice. Totodată, se ia în calcul standardizarea echipamentelor utilizate în întreaga Europă, ceea ce ar putea creşte eficienţa şi reduce vulnerabilităţile, precizează sursa.

Christian Zinglersen, directorul Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, a evidenţiat necesitatea unor investiţii suplimentare pentru consolidarea reţelei, chiar dacă acest lucru presupune costuri ridicate. Oficialii europeni recunosc că modelul actual al pieţei de electricitate a generat volatilitate şi nu a stimulat suficient dezvoltarea infrastructurii, în special a interconexiunilor transfrontaliere.

Ditte Juul-Jorgensen, director general pentru energie în cadrul Comisiei Europene, a admis că investiţiile în reţea au fost insuficiente şi implementate prea lent. Aceasta a menţionat că planificarea "de jos în sus" pe cicluri de zece ani nu reuşeşte să acopere integral nevoile de infrastructură. Un exemplu relevant a fost fluctuaţia extremă a preţurilor la electricitate în sud-estul Europei anul trecut, când în Ungaria costul energiei a ajuns aproape de 1.000 euro/MWh, în timp ce în Austria era de doar 61 euro/MWh.

În acest context, Comisia Europeană pregăteşte o strategie de armonizare a tarifelor de reţea, care urmează să fie prezentată în această vară. În plus, până la începutul anului viitor, va fi propus un pachet de măsuri pentru modernizarea reţelelor electrice, în conformitate cu obiectivul de creştere a ponderii electricităţii în consumul total de energie al UE de la 21,3% în prezent la 32% până în 2030.

Un raport al Curţii Europene de Conturi, aşteptat să fie publicat săptămâna viitoare, va oferi o evaluare detaliată a stării actuale a reţelei electrice europene şi a eficienţei măsurilor luate până în prezent pentru modernizarea acesteia, conform Euronews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb