UNIUNEA EUROPEANA Parlamentul European nu mai cooperează cu JAI în dosarele Schengen

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 18 iunie 2012

Parlamentul European nu mai cooperează cu JAI în dosarele Schengen

Parlamentul European (PE) a decis, la finalul săptămânii trecute, să întrerupă cooperarea cu JAI (Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne) în cinci dosare, până când instituţiile vor ajunge la o "soluţie satisfăcătoare" privind legislaţia guvernării Schengen.

PE a decis să boicoteze activităţile legate de guvernarea Schengen după ce, pe 7 iunie, a fost exclus de către JAI din poziţia de co-legislator în configurarea noului mecanism de evaluare Schengen şi a acordului privind reintroducerea controalelor la frontieră, prin schimbarea bazei juridice.

Cele cinci dosare vizează modificarea Codului Comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane şi a Convenţiei de aplicare a acordului Schengen, atacurile împotriva sistemelor informatice, ordinul european de anchetă în materie penală, aspecte ale bugetului 2013 referitoare la securitatea internă şi registrul UE cu numele pasagerilor, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

De asemenea, PE va retrage de pe ordinea de zi a perioadei de sesiune din iulie rapoartele vizate, privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen şi reintroducerea controalelor la frontiere.

Preşedintele PE: "O palmă dată democraţiei"

Preşedintele PE, Martin Schulz, a catalogat decizia Consiliului drept "o palmă dată democraţiei parlamentare", inacceptabilă pentru reprezentanţii aleşi direct de cetăţenii europeni.

Poziţii similare au fost făcute publice şi de liderii celor mai importante grupuri parlamentare.

Joseph Daul, preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) a declarat că, prin decizia luată, Consiliul a distrus relaţia de încredere cu Parlamentul, precum şi metoda comunitară ce garantează faptul că statele mari nu pot impune decizii celor mici.

La rândul său, Hannes Swoboda, preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor, a condamnat metodele promovate de către statele membre, pe care le-a catalogat drept "populiste", şi a confirmat că Parlamentul va folosi toate mijloacele politice şi legale de care dispune pentru a opri astfel de acţiuni. "Închiderea graniţelor nu este răspunsul potrivit pentru numărul mare de refugiaţi tunisieni", apreciază Swoboda.

Ca răspuns, Morten Brdsko, minis-trul de justiţie al Regatului Danemarcei, stat ce deţine preşedinţia Consiliului, a declarat că măsura adoptată nu este una politică, ci una legală, bazată pe conţinut. "Prin acest compromis promovăm un model bazat pe mai multă integrare", a subliniat ministrul danez.

Sógor Csaba, europarlamentar UDMR: Lipseşte solidaritatea

PE are dreptul să fie implicat în legiferare, iar Consiliul trebuie să înţeleagă acest lucru, ne-a declarat europarlamentarul UDMR Sógor Csaba, membru în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din partea PPE. Lipsa de solidaritate şi încercarea membrilor vechi să obţină, pe timp de criză, soluţii particulare, deşi inadmisibilă, este folosită în continuare, după părerea domniei sale. Singura soluţie, atât în cazul acţiunii Parlamentului, cât şi a aderării României la spaţiul Schengen este răbdarea, consideră domnia sa: "Nu putem face un pas înainte şi doi înapoi; trebuie să avem răbdare şi soluţiile vor veni".

Renate Weber: "Vom adera la spaţiul Schengen în toamnă"

Europarlamentarul PNL Renate Weber se arată optimistă în privinţa şanselor României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen în toamnă, care nu vor fi afectate de evenimentele actuale, relatează Hotnews. În Consiliu, unde acordul a fost votat în unanimitate, România a fost lăsată să lupte singură de statele cu poziţie similară, iar Franţa şi Danemarca îşi schimbaseră deja poziţiile în ultimele săptămâni, a declarat europarlamentarul PNL.

Domnia sa speră că acţiunea PE va determina Consiliul să îşi reconsidere poziţia de forţă pe care a încercat să o impună, dar că cele două instituţii vor ajunge la un consens prin dialog, şi nu vor avea nevoie de o decizie a Curţii Europene de Justiţie.

Renate Weber este raportor pentru acordul privind reintroducerea controlului la frontierele interne ale spaţiului Schengen şi purtător de cuvânt al grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

Prin excluderea din poziţia de co-legislator privind Schengen, rolul PE a fost redus la o simplă procedură de consultare cu aviz fără valoare obligatorie. Această decizie vine în contextul în care România şi Bulgaria aşteaptă poziţia Olandei, după prezentarea din iulie a rapoartelor pe justiţie de la Comisia Europeană, pentru a putea adera, în toamnă, la spaţiul Schengen.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb