Universitate a Patrimoniului Mondial, deschisă într-un sat din Transilvania

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 9 iunie 2023

Sursa foto: facebook / descoperaarchita

Sursa foto: facebook / descoperaarchita

Protejarea patrimoniului reprezintă o acţiune legată şi de viitor, nu doar de trecut. Preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Pietro Laureano, arhitect şi urbanist, consultant UNESCO pentru zonele aride, civilizaţia islamică şi ecosistemele pe cale de dispariţie, a deschis oficial în satul mureşean Archita, din comuna Vânători, Academia Institutului Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI Academy World Heritage University), care se doreşte a fi o Universitate a Patrimoniului Mondial. Proiectul ITKI Academy World Heritage University i-a fost prezentat Regelui Charles al III-lea, la Viscri, suveranul britanic fiind unul dintre iniţiatorii salvării satului Archita, alături de regretatul lord Michael Carrington şi de soţia acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou. Pietro Laureano a declarat: "Am venit aici pentru lansarea în mod oficial al acestui proiect măreţ. Aceasta a fost viziunea lui lordului Michael Carrington şi a soţiei acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou (co-fondatoarea Fundaţiei Maria Nobrega, n.r.) şi doresc ca astăzi să se împlinească această viziune. Îmi amintesc că, în urmă cu 15 ani, Michael a mers la UNESCO pentru a regenera şi salva satul Archita. A fost îndemnat să vină spre mine. Eu eram implicat în recuperarea oraşului Sassi din Matera, din sudul Italiei, care fusese complet abandonat în anii 1960. Am început să recuperăm satul prin recuperarea ecosistemelor urbane şi conservarea peisajului şi de atunci Matera a devenit un proiect al Uniunii Europene care atrage foarte mulţi turişti. Noi lucrăm să protejăm natura, monumentele, peisajele, dar interesul ultim nu e să le protejăm, ci să avem grijă de oameni. Noi credem că natura de calitate, monumentele, peisajele sunt elemente care fac viaţa mai bună pentru oameni. Vă aflaţi aici fiindcă s-a implicat Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, Michael Carrington şi Elizabeth Nobrega în restaurarea acestor construcţii. Iar toate acestea sunt pentru bunăstarea oamenilor, fiind un proiect pe termen lung".

Pietro Laureano face parte din grupul de experţi UNESCO care lucrează la elaborarea noii Convenţii a peisajului şi este preşedintele centrului de Cercetare a Cunoaşterii Tradiţionale IPOGEA, înfiinţat la Matera, în Italia, în 1993, odată cu iniţiativa includerii orăşelului Sassi din Matera în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, considerat "un exemplu mondial de regenerare urbană". De asemenea, este printre cei mai buni experţi în managementul apei în oazele deşertice şi în revitalizarea urbană, fiind implicat şi în restaurarea mediului şi a patrimoniului din Lalibela (Etiopia), Petra (Iordania), Alula (Arabia Saudită) şi restaurarea de război din trecut a oraşului Shusha din Azerbaidjan. Universitatea Patrimoniului Mondial este promovată de Institutul Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI) şi Fundaţia Maria Nobrega, pe baza principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Expertul UNESCO este de părere că pentru ca recuperarea patrimoniului şi protejarea peisajelor să se înfăptuiască, e nevoie ca tinerii să înveţe despre toate acestea, iar mai apoi să se creeze locuri de muncă şi un mediu atractiv pentru oameni de a locui aici. El a precizat că astfel de campusuri au mai fost create în mai multe state din Europa şi America de Sud, fiind axate pe restaurarea şi protejarea patrimoniului valoros şi a identităţii culturale.

Iniţiativa este susţinută de Universitatea Basilicata, Eastern University of Naples, Universitatea din Florenţa, Universitatea din Bologna, Universitatea Dunării, Universitatea Birmingham şi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, fiind invitată să se alăture şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, care deţine o facultate de arhitectură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb