Ministerul Justiţiei şi Banca Mondială pregătesc un proiect de realizare a unui Cod al Insovenţei. România va fi a doua ţară din lume după SUA care va avea un astfel de Cod, ne-a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Documentul va cumula şi va clarifica toate legile din domeniul insolvenţei.
Domnia sa ne-a precizat: "Ministerul şi Banca Mondială vor anunţa, la jumătatea lunii iunie, lis-ta scurtă a celor selectaţi în cadrul licitaţiei pentru elaborarea Codului Insolvenţei. Codul va cuprinde toată legislaţia actuală, în care va pune ordine, cu îmbunătăţiri şi clarificări. Câştigătorii licitaţiei vor trece şi printr-un program special de training".
În prezent, parlamentarii analizează şi dezbat noi modificări la Legea Insolvenţei, pentru îmbunătăţirea aplicării ei practice. În plus, Banca Naţională a României (BNR) are în dezbatere un proiect de regulament prin care băncile ar putea să preia controlul unor firme debitoare cu probleme, pentru o perioadă maximă de trei ani, care poate fi prelungită la cel mult patru ani, pe motive întemeiate. Prin acest proiect sunt reglementate condiţiile în care instituţiile de credit se pot implica în administrarea unor entităţi debitoare, din afara sectorului financiar, prin deţinerea controlului acestora. Arin Stănescu vede cu ochi buni proiectul BNR, apreciind că implicarea băncilor ca acţionari va spori şansele multor societăţi pentru a ieşi cu succes din insolvenţă.
Preşedintele UNPIR ne-a mai declarat că 2011 nu va fi cu mult diferit faţă de 2010 în privinţa numărului de dosare noi de insolvenţă: "Tendinţa este una de scădere, dar va fi evident încotro se îndreaptă economia şi firmele abia din a doua parte a anului. Dosarele noi din primul trimestru reprezintă, în marea lor majoritate, cereri vechi din 2010".
În toamna anului trecut, legea insolvenţei a fost modificată astfel încât investitorii sau băncile care aleg să injecteze bani proaspeţi în companiile aflate în dificultate să-şi poată recupera în întregime şi chiar cu un profit bun aceste sume. Astfel, şi companiile respective pot fi relansate în economie. În plus, prin modificările aduse, au fost scurtate şi termenele de judecată şi cele din cadrul derulării procesului de insolvenţă.