Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) a solicitat, la sfârşitul lunii trecute, Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cercetarea dosarelor de securitate ale tuturor preşedinţilor de confederaţii patronale şi confederaţii sindicale. Membrii UNPR consideră că patronatele şi sindicatele sunt structuri extrem de importante în plan economic, politic şi social, de acţiunile lor depinzând direcţiile de dezvoltare ale ţării şi că prezenţa în conducerea acestora a unor oameni sau structuri din fosta securitate aduce grave deservicii imaginii mediului nostru de afaceri şi ţării în ansamblu.
UNPR consideră, de asemenea, că nu numai demnitarii şi jurnaliştii trebuie să treacă un astfel de examen moral ci şi persoanele implicate în dialogul social, că dialogul social trebuie purtat de persoane asupra cărora nu planează nici un fel de suspiciuni cu privire la trecutul lor sau apartenenţa la diferite grupuri de interese din subsolul economiei noastre.
Speranţa UNPR este ca grupurile de tip castă, precum cele formate de foştii membri ai securităţii, vor dispărea.
Monica Măgureanu
Referitor la cercetarea dosarelor, liderul Blocului Naţional Sindical, Matei Brătianu a declarat că "tremură de frică şi îl doare sufletul". Domnia sa a mai spus în cadrul conferinţei BNS de ieri: "Nu ştiu ce are domnul Miluţ împotriva mea. Nu ştiu care-i sunt frustrările pentru că nu-i cunosc copilăria. Dar sunt probabil legate de statura sa de preşedinte".
Prezent la conferinţa BNS, Aurel Bojenoiu, preşedintele sindicatului "Electroputere", a spus că iniţiativa domnului Miluţ este binevenită. Domnia sa consideră că atât timp cât trecutul unor personalităţi politice la nivel înalt este cercetat de către CNSAS, "toată lumea trebuie să se bucure de această verificare".