UNPR Noul Cod Fiscal nu va duce la creşterea investiţiilor

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2004

Propunerile de modificare a Codului Fiscal iniţiate de Ministerul Finanţelor nu vor reuşi să creeze un model aplicabil în economia reală, consideră Marian Petre Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR). Astfel, coborîrea cotei de impozitare a profitului de la 25% la 19% corelată cu mărirea impozitului pe dividende de la 10% la 15% nu va avea efectul scontat, pentru că sarcina fiscală va rămîne în continuare foarte mare, respectiv 34%. "Nu este o măsură care să-i determine pe patroni să reinvestească profitul. UNPR propune diminuarea impozitului pe profit la 14%, iar cel pe dividende să crească la 15%, astfel încît sarcina fiscală să ajungă la 29%, valoare care este considerată un prag psihologic pentru investitori", apreciză domnul Miluţ. Domnia sa a exemplificat avantajele pornind de la un profit brut de un miliard de lei. Adică, în forma actuală a grilei de impozitare, profitul net ar fi de 675 de milioane de lei, în noua formă propusă de Ministerul Finanţelor profitul va ajunge la 688,5 milioane de lei, iar în varianta propusă de patronat, profitul net s-ar putea ridica la 731 de milioane de lei.

De asemenea, o altă carenţă a modificărilor Codului Fiscal este lipsa unei diferenţieri între investitorii rezidenţi şi cei nerezidenţi, primii trebuind să aibă deductibilităţi mai mari decît cei din urmă. Altfel, investiţiile româneşti vor fi reorientate către alte ţări. Spre exemplu, în Germania, cheltuielile cu transportul de la domiciliu la locul de muncă sînt deductibile.

În ceea ce priveşte noua grilă de impozitare a venitului, preşedintele UNPR a arătat că aceasta va aduce o creştere numai unu-două procente. Adică, la un salariu brut de trei milioane de lei, creşterea este de numai 34.000 lei, iar la 5 milioane brut, vor fi 227.800 lei în plus, respectiv două procente în plus la salariul net. De aceea, domnul Miluţ consideră că modificările propuse de Ministerul Finanţelor nu vor rezolva problema muncii negru.

UNPR propune o nouă grilă de impozitare, preluată după modelul american care se bazează pe cinci trepte de impozit. Astfel, pentru salariile sub trei milioane de lei, impozitul să fie 11%, 15% pentru cele cuprinse între 3-12 milioane de lei, 22% pentru cele între 12-25 milioane de lei, 29% pentru salariile între 25-50 milioane de lei şi 38% pentru cele peste 50 milioane de lei. Adiţional, preşedintele UNPR consideră că ar trebui introduse şi deductibilităţi suplimentare, cum ar fi cele pentru încurajarea investiţiilor în locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb