UNPR preconizează o creştere de 25% a pieţei construcţiilor

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 23 iunie 2008

UNPR preconizează o creştere de 25% a pieţei construcţiilor

Piaţa construcţiilor din România va înregistra o creştere de 25% pe an, apreciază preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), Marian Petre Miluţ. Acest sector al economiei are un deficit de 500.000 de muncitori, a mai spus domnia sa.

Potrivit NewsIn, domnul Miluţ a subliniat că deficitul de forţă de muncă nu va putea fi acoperit în viitorul apropiat cu lucrători români cu experienţă în Italia şi Spania deoarece nivelul de salarizare din ţara noas­tră nu se ridică la aşteptările acestora. Preşedintele UNPR a mai spus că nici importurile de muncitori din afara Uniunii Europei (Moldova, Ucraina şi Asia) nu vor reuşi să compenseze deficitul existent.

Reprezentantul UNPR a declarat că există, la nivel european, dorinţa de fluidizare a forţei de muncă din construcţii. "Dacă muncitorii au fost necesari anii anteriori în Italia sau Spania acum este nevoie de ei în Polonia, România şi Bulgaria", afirmă domnia sa.

Costurile cu forţa de muncă din ultimii ani s-au dublat. Astfel, de la salarii medii de 300 euro s-a ajuns la 700 euro.

Marian Petre Miluţ a mai declarat: "În România, nu avem cum să ne aşteptăm la o scădere a preţului locuinţelor noi de vreme ce, numai anul trecut, materialele şi materiile prime au înregistrat o creştere de 10-15%, cu aproape 8% pes­te rata inflaţiei. Pentru a stabiliza preţurile locuinţelor, statul român ar trebui ca, în zonele metropolitane, să concesioneze terenurile, nu să le vândă".

Constructorii europeni au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1.288 miliarde euro, a declarat vineri secretarul general al Confederaţiei Constructorilor Europeni (EBC), Agnes Thibault. "În 2007, sectorul construcţiilor din cele 27 de state membre a înregistrat o cifră de afaceri de 1.288 miliarde euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene (UE)", a spus domnia sa.

Secretarul general al EBC a declarat, citând statistici ale Eurostat, că în 2007 erau înregistrate 2,7 milioane de IMM-uri având ca obiect de activitate construcţiile. Numărul de angajaţi s-a ridicat la 13 milioane, iar media acestora per înterprindere era de cinci persoane.

Distribuţia cifrei de afaceri după mărimea companiilor arată astfel: 20% pentru companiile cu peste 250 de angajaţi, 19% pentru companiile cu 50 până la 249 de angajaţi, 30% pentru companiile cu 10 până la 49 de angajaţi şi 31% pentru companiile cu unu-nouă angajaţi.

Potrivit NewsIn, preşedintele EBC, Lordul David Croft, a declarat că meşteşugarii şi IMM-urile reprezintă 80% din cifra de afaceri a sectorului de construcţii european. Conform reprezentanţilor EBC, în prezent, nu există o piaţă europeană unică a cons­trucţiilor. Practic, există aproape tot atâtea pieţe câte ţări sunt, fiecare cu un ritm de dezvoltare propriu. Oficialii EBC au spus că, prin comparaţie cu anul 2007, Româ­nia a înregistrat o creştere de 33% în primul trimestru al anului, devansând ţări ca Polonia, Slovacia şi Lituania, unde rata de creştere este de numai 14%. Conform aceleiaşi surse, în situaţia exact opusă se află Spania, Portugalia cu un deficit de 8 res­pectiv 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb