Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) doreşte ca legea privind impozitarea averilor mari şi foarte mari - "Legea solidarităţii", să se aplice începând de la 1 ianuarie 2011, a declarat, ieri, la finalul Biroului Politic Permanent Naţional (BPPN), preşedintele partidului, Marian Sârbu. Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "UNPR a propus impozitarea averilor mari şi foarte mari, pentru a atrage la buget fonduri suplimentare. Măsura a fost discutată în coaliţie şi argumentată din punct de vedere economic, a obţinut avizul Ministerului de Finanţe şi cel al Ministerului Justiţiei, iar acum se află în circuitul parlamentar. Legea solidarităţii va aduce, în trei ani, peste 9 miliarde de euro la bugetul de stat, bani care vor fi direcţionaţi către bugetul de pensii în cazul în care Parlamentul va vota această lege. Noi ne vom lupta ca aceasta să fie aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2011".
El s-a arătat surprins de "discreţia" partidelor din opoziţie privind legea solidarităţii, adăugând că nici social-democraţii şi nici liberalii nu au încă un punct de vedere clar în legătură cu iniţiativa progresiştilor.
În altă ordine de idei, Sârbu a ţinut să reamintească faptul că UNPR nu a acceptat diminuarea pensiei minime. "Din acest motiv, am prezentat o soluţie în cadrul coaliţiei, iar Guvernul, la iniţiativa noastră, a menţinut venitul minim la pragul de 350 de lei. UNPR susţine păstrarea cuantumului pensiilor sub 1.000 de lei chiar şi în situaţia în care se va ajunge la o posibilă impozitare a tuturor veniturilor în România", a spus Marian Sârbu. El a explicat că acest lucru se poate rezolva prin mărirea pensiilor cu exact acelaşi procent cu care ar urma să fie impozitate veniturile.