UNSAR consideră urgentă revizuirea legislaţiei RCA

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 iulie 2018

UNSAR consideră urgentă revizuirea legislaţiei RCA

Revizuirea întregului pachet legis-lativ privind asigurarea obligatorie auto în perioada următoare este imperios necesară, având în vedere atât avertismentul dat săptămâna trecută de Comisia Europeană ţării noastre, cât şi disfuncţionalităţile evidente de pe piaţa de asigurări din ultimul an, de când noua legislaţie RCA a intrat în vigoare, transmite Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Comisia Europeană a transmis României, pe 19 iulie, un avertisment semnalând faptul că mai multe dintre prevederile actelor normative privind asigurarea obligatorie contravin directivelor europene.

În acest context, UNSAR precizează că legislaţia naţională privind RCA nu urmăreşte în mod corespunzător principala atribuţie, menţionată explicit în toate Directivele Europene, aceea de a proteja terţul păgubit. Astfel, unele prevederi legislative sunt interpretate în acest moment exclusiv în favoarea terţilor prestatori de servicii, cum ar fi unităţile reparatoare, care se folosesc de unele lacune din actuala legislaţie în scopul optimizării veniturilor proprii, fără nicio justificare reală.

În plus, faptul că anumite soluţii tehnice sunt posibile în alte state europene în cadrul procesului de reparaţie, în timp ce în România nu, riscă să producă efecte ireversibile pe termen lung şi încărcări nejustificate ale costurilor cu despăgubirea şi inerent a costului primelor de asigurare.

UNSAR precizează: "Considerăm necesară implicarea Registrului Auto Român, ca arbitru al pieţei de reparaţii, care să contribuie în mod eficient la reglarea proceselor şi a modului de func-ţionare a service-urilor în relaţia cu societăţile de asigurare şi mai ales cu păgubiţii".

Conform UNSAR, prin prisma experienţei de anul trecut, în piaţa de asigurări poate exista o comunicare constructivă între companii, autoritatea de reglementare şi consumatori, însă interpretarea de către anumite unităţi reparatoare a legislaţiei exclusiv în sensul obţinerii de profit dăunea-ză principiilor pe care o asigurare se bazează, aceea de protecţie şi o des-păgubire justă în cazul apariţiei riscului asigurat.

UNSAR informează: "Derapajele menţionate mai sus se referă în special la costuri dublate, de multe ori chiar mai mari decât în ţări precum Germania sau Austria, şi o necorelare cu primele mult mai mici practicate în Româ-nia, iar existenţa a două unităţi de măsură fundamental diferite regăsite în devizele de reparaţii este cel puţin inacceptabilă".

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, rata combinată a daunei înregistrează creşteri vertiginoase (de la sub 100% la sfârşitul anului 2017, la 110% la sfârşitul primului trimestru al anului 2018) în timp ce prima medie de asigurare este în scădere, iar frecvenţa daunelor rămâne constantă. Acest lucru arată faptul că tendinţa de creştere a ratei combinate a daunei este influenţată în principal de creşterea costurilor cu despăgubirea.

Aşa cum este precizat şi în comunicatul Comisiei Europene, este clar că piaţa de asigurări trece printr-un moment în care multe dintre acţiuni sunt poate suprareglementate, însă piaţa reparatorilor este într-o zonă de reglementare extrem de simplistă, mai precizează Uniunea.

UNSAR a demarat un studiu independent în care a analizat costurile de reparaţie practicate de către service-uri pentru acelaşi vehicul, în două cazuri: păgubitul cu asigurare şi fără asigurare. Studiul va fi facut public în perioada următoare, potrivit Uniunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb