• Din cei 5,5 milioane de pensionari, peste 900.000 sunt pensionaţi pe caz de invaliditate
• Toate dosarele de pensionare pe caz de boală ar putea fi reverificate
• Medicii responsabili pentru eliberarea de adeverinţe false ar putea fi excluşi din sistem
• Deficitul bugetului de asigurari sociale a ajuns la 670 de milioane lei
Reforma sistemului de pensii ar urma să înceapă, anul viitor, după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată de către Parlament.
Acordul cu FMI prevede ca aceas-tă lege să fie adoptată până la data de 31 decembrie 2009, iar reprezentanţii Ministerului Muncii ne-au precizat că proiectul legii pensiilor a fost finalizat şi că a fost depus, deja, la Parlament.
Una dintre prevederile noului act normativ face referire la pensiile pe caz de invaliditate: noua lege este mult mai restrictivă în ceea ce priveşte posibilitatea pensionării pe caz de boală, prevă-zând chiar reverificarea tuturor dosarelor din cauza numărului mare de bene-ficiari.
La ora actuală, aproape unu din şase pensionari este pensionat pe caz de invaliditate, după cum reiese din datele Casei Naţionale de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), remise la solicitarea redacţiei.
Raporartele CNPAS arată că, dintr-un număr total de 5.525.307 persoane, 924.877 sunt pensionaţi pe caz de invalidate!
Din cei 924.877 de persoane, 44.212 sunt pensionaţi pe gradul I de invaliditate, 553.113 pe gradul II, iar 327.552 pe gradul III de invaliditate.
Explicaţia găsită de reprezentanţii Ministerului Muncii este aceea că medicii eliberează prea uşor certificate medicale, în urma cărora cei interesaţi pot să se pensioneze pe caz de boală.
Sindicatele şi alte organizaţii vorbesc despre corupţie şi spăgi şi cer să fie luate la verificat toate dosarele de pensionare pe caz de boală şi, totodată, sancţionarea medicilor vinovaţi de aceasta, care au eliberat cui nu trebuia.
Organizaţiile sindicale spun că ar fi vorba de sute de mii de dosare trucate.
• Dumitru Costin, BNS: Susţinem reverificarea tuturor dosarelor şi sancţionarea celor vinovaţi
Rugat să comenteze datele CNPAS, Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) ne-a explicat: "Numărul de pensionări pe caz de boală este uriaş. Cifrele arată că suntem o ţară de bolnavi, însă în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Este vorba de corupţie şi jaf! Noi susţinem luarea
Preşedintele BNS consideră că noua lege a pensiilor (n.r. care prevede, printre altele, înlocuirea documentarul medical completat de medicul curant - specialist pentru boala principal invalidanta - cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurarilor sociale, sau termene şi penalizari referitoare la procedura de expertizare medicală) este "prea blândă" şi că, în forma actuală, "nu va tăia răul de la rădăcină".
Dumitru Costin mai susţine că unele persoane care se pensionează pe caz de invaliditate fără justificare o fac pentru că, astfel, ies la pensie mult mai devreme, şi se pot reangaja la negru, având un venit dublu.
La rândul său, August Chira, membru fondator al Partidului Pensionarilor, (n.r. lider al Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale), consideră că avem o problemă de sistem şi că foarte mulţi pensionari pe caz de boală, nu au în realitate nicio problemă care să justifice acest lucru.
"Acest aspect ne-a fost semnalat şi nouă şi susţinem această reformă a pensiilor deoarece sistemul are probleme mari în ceea ce-i priveşte pe mulţi dintre beneficiarii pensiilor de invaliditate", ne-a spus Chira.
• Gaură de 670 de milioane în bugetul asigurărilor sociale
Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (din care se plătesc pensiile) are, la data de 31 octombrie, un deficit de 669,1 milioane de lei, potrivit datelor CNPAS, remise redacţiei.
Veniturile însumează 32,8 milioane lei, iar cheltuieile sunt, potrivit sursei citate, de 33,5 milioane lei. Aceleaşi date arată că numărul total de pensionari în ţara noastră este de 5.525.307 persoane.
Totodată, datele CNPAS remise redacţiei precizează că, la ora actuală, numărul beneficiarilor de pensie socială minimă garantată (ce vin din sistemul de stat), în valoare de 350 lei, este de 409.113 persoane, iar numărul beneficiarilor acestui venit ce intră în categoria agricultori este de 243.749 persoane. "Nu există întârzieri la plata pensiei sociale minime garante", au precizat reprezentanţii CNPAS, întrebaţi dacă există problemele la plată.
Bugetul actual dispobil pentru plata pensiei minime garantate este de 58.500.000 lei, iar reprezentanţii CNPAS spun că nu vor fi probleme cu depăşirea bugetului, deoarece Ministerul Finanţelor Publice va face redistribuiri între ordonatorii de credite pentru acoperirea integrală a necesarului de bani.
• Probleme la plata pensiilor în 2010?
Ministrul în exercţiu al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi primul-ministru Emil Boc au dat, luni, asigurări că statul nu va avea probleme cu plata pensiilor şi a salariilor până la finele anului curent.
Ministrul Pogea a dat asigurări că finanţarea este asigurată până la finele anului, declaraţia sa fiind făcută în contextul în care cei 1,5 miliarde de euro de la FMI, care trebuiau să ne fie acordaţi luna aceasta, ar putea veni, probabil, în luna ianuarie.
Tot în luna ianuarie este aşteptat şi miliardul de euro de la Comisia Europeană, bani cu care ar trebui să se asigure, printre altele, şi plata pensiilor.
Gabriela Mateescu, director în cadrul Ministerul Muncii, şi-a exprimat speranţa că noua lege a pensiilor, ce este în Parlament, va fi adoptată până la 31 decembrie, pentru a fi respectat acordul cu FMI.
"Noi sperăm ca această lege să fie adoptată până pe 31 decembrie 2009 şi, totodată, să se realizeze veniturile anul viitor", ne-a spus Gabriela Mateescu, întrebată dacă ar putea apărea probleme cu plata pensiilor la începutul lui 2010.
Până pe 16 decembrie, în ţara noastră, se află o misiune formată din experţi ai FMI şi ai Comisiei Europene, care discută cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice pe tema structurii bugetului de stat pe 2010. La finalul misiunii, delegaţia FMI va stabili, foarte probabil, şi când va sosi următoarea misiune de evaluare a performanţelor economiei naţionale de care depinde eliberarea celei de-a treia tranşe din acordul de împrumut, în valoare de 1,5 miliarde de euro (bani necesari pentru plata pensiilor, salariilor şi investiţiilor, precum şi pentru susţinerea cursului valutar). Ministrul în exerciţiu al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi-a exprimat speranţa că autorităţile noastre vor îndeplini, între timp, înţelegerile asumate în acordul cu Fondul. Una dintre aceasta o reprezintă şi reforma sistemului de pensii, care trebuie efectuată printr-o lege ce trebuie aprobată până la 31 decembrie 2009.
1. Ce le oferiti in schimb ?
(mesaj trimis de falco în data de 16.12.2009, 08:49)
Da sint printe cei pensionati de boala si putori care au pensie si in rest doar se pling ca e mica , si au iesit cum au putut de repede la pensia de boala chiar daca intreprinderea unde lucrau inca mai mergea.
Da ce te faci cu cei care au intrat in pensia de boala din cauza ca aveau peste 50 de ani unde au lucrat 30 de ani a intrat in faliment sau restructurari si alt loc de munca nu era , sau era la un "putalau" de patron care pt 12 ore pe zi i-ar fi dat minimul pe economie . Ei muncesc azi pe linga pensia care o au in gospodaria proprie si isi asigura subzistenta , nu poti spune existenta.
Ce te faci cu acesti oameni care nu au vrut dar nu au avut incotro????
2. fără titlu
(mesaj trimis de cri în data de 16.12.2009, 09:02)
Sunt persoane sanatoase, chiar bine instarite cu firme (ex e un fost securist din Zalau) care sunt pensionari de boala, persoane cu handicap (asta DOAR in acte). Scopul lor nu a fost sa obtina acei bani, ci facilitatile pe care le ai daca faci parte din aceasta categorie de oameni - e vorba de impozitele pe care orice patron le plateste, dar nu si daca ai reusit sa-ti faci dosar!!!
3. nedreptate pt. cei bolnavi
(mesaj trimis de carmen în data de 09.01.2010, 16:27)
Este adevarat ca sint uni care au pensie pe caz de boala facute pe banda rulanta.
Dar si cazul meu este unul nefericit,in urma cu zece ani am facut o hernie de disc cu sindrom coada de cal,am ajuns pe masa de operatie paralizata de la briu in jos,mi-au trebuit doi ani ca sa invat sa merg din nou.
Picioarele imi sint amortite ,nu imi simt fundul si ca si cum nu ar fi fost suficient ce aveam ,la un control sa depistat ca circulatia la nivelul picioarelor este aproape de zero.
Iar in urma cu citeva zile prezentindu-ma la comisia de revizuire am avut şocul de a fi anuntata ca nu mai po beneficia de pensia de invaliditate ,pe motivul ca se fac presiuni mari asupra doctoritei care era acolo si ca ar trebui sa imi caut de lucru ca dinsa nu mai poate sa imi revizuiasca pensia si ca daca imi revizuieste comisia judeteana ea nu are nimic impotriva.
Asa ca trebuie sa fac contestatie in termen de 30 de zile,si pina atunci sa mai traiesc cu nesigurata zilei care urmeaza nestiind la ce sa ma mai astept.
Asadar cei bolnavi sint dati deoparte iar cei sanatosi si cu bani sint pensionati si iau drepturile celor care sint indreptatiti.
Astept sa vad ce imi spune comisia ,si sper sa mi se faca dreptate .