UPDATE Acţiunile Fondului Proprietatea au închis în scădere cu 0,07%

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2013

Acţiunile Fondului Proprietatea au închis în scădere cu 0,07%

Update 17:31

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi la preţul de 0,7075 lei/unitate, în scădere cu 0,07%.

Update 11:02

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins, astăzi, un nou maxim istoric, preţul urcând pentru câteva momente la 0,7120 lei. În jurul orei 10:40, titlurile Fondului erau cotate la 0,7105 lei, preţ în creştere cu 0,35% faţă de şedinţa precedentă.

----

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins vineri un nou maxim istoric, de 0,7105 lei, închizând şedinţa la o valoare de 0,7080/acţiune, în creştere cu 1,29% faţă de şedinţa precedentă.

Marian Lupu, broker la Estinvest, pune creşterea cotaţiei FP pe seama creşterii activului net şi a listărilor viitoare la BVB ale Nuclearelectrica şi Romgaz: "Perspectivele sunt bune, atât datorită listărilor Nuclearelectrica şi Romgaz, cât şi creşterii activului net".

Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România, este de părere că acţiunile Fondului Proprietatea sunt în continuare destul de interesante din perspectiva listărilor anunţate pentru acest an: "Văd în continuare interes crescut la cumpărare şi cu toate că maximul atins în august a fost depăşit astăzi (vineri - n.r.), cred în continuare în potenţialul acestei acţiuni".

Fondul Proprietatea a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că activul său net a crescut în luna august cu 1%, la 15,184 miliarde lei, însă Fondul a consemnat pierderi de 5,6 milioane lei, astfel că după primele opt luni FP a consemnat un câştig de 530,5 milioane lei.

Marian Lupu crede că evoluţia viitoare a acţiunilor Fondului va fi una pozitivă, dar că valoarea unei acţiuni nu va ajunge la valoarea activului net.

Nicu Grigoraş, broker Intercapital, consideră însă că principalul motiv al aprecierii FP de săptămâna trecută este situaţia pozitivă a pieţelor externe: "În esenţă, evoluţia pieţelor externe este principalul motiv de creştere, iar detensionarea situaţiei din Siria a generat o situaţie pozitivă". Domnia sa a amintit faptul că pieţele externe sunt la maxime istorice.

Nicu Grigoraş mai este de părere că Fondul Proprietatea este compania care a reacţionat cel mai bine la evoluţia pieţelor externe, motivul fiind acţionariatul străin al Fondului. Brokerul atribuie creşterea acţiunilor FP din ultima perioadă şi listărilor unor companii din portofoliul Fondului Proprietatea: "Probabil că şi listarea Nuclearelectrica şi a Romgaz contribuie la evoluţia pozitivă a societăţii, aceste companii având o pondere importantă în activul Fondului".

Nicu Grigoraş se aşteaptă ca şi în viitorul apropiat, atât piaţa, cât şi acţiunile FP să evolueze pozitiv. În opinia domniei sale, factorii care pot influenţa cotaţia FP sunt situaţia de pe pieţele externe, viitoarele listări din sectorul energetic, dacă se vor încheia cu succes, şi poziţia pieţei per ansamblu.

La 31 august, valoarea activului net era 1,1782 lei pentru o acţiune FP, faţă de 1,1601 lei în luna iulie, potrivit unui comunicat remis de BVB. Fondul Proprietatea este o societate pe acţiuni care funcţionează ca o societate de investiţii de tip închis pe durata nelimitată şi este administrată de către Franklin Templeton Investments.

Activul net al FP a crescut cu 1% în august

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut în luna august cu 1%, la 15,184 miliarde lei, însă Fondul a consemnat pierderi de 5,6 milioane lei, astfel că după primele opt luni FP a consemnat un câştig de 530,5 milioane lei. La finele lunii iulie, Fondul Proprietatea a avut un activ net de aproape 15,034 miliarde lei şi un profit de 536 milioane lei, potrivit raportărilor lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finele lunii august, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 580,2 milioane lei, în creştere cu 4,14% faţă de luna iulie (557,2 milioane lei), în timp ce sumele din depozitele bancare au scăzut cu 29%, la 321,8 milioane lei, de la 453,3 milioane lei în luna iulie.

Scăderea a fost determinată în principal de începerea distribuirii de dividende, în data de 28 iunie. Dividendele distribuite de FP în acest an din profitul de anul trecut cumulează 536,4 milioane lei.

Participaţiile FP la companii listate erau evaluate la 5,877 miliarde lei la finele lunii august, în creştere cu 3,58% faţă de valoarea din luna precedentă, de 5,674 miliarde lei. Participaţiile la companii nelistate au stagnat la 8,437 miliarde lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,07% din activul net (99,16% în luna iulie), diferenţa de 0,93% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria (0,84% în luna iulie).

În funcţie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere la finalul lunii iunie, de 40,45% (39,86% în luna iulie), segmentul "utilităţi electricitate: producţie" acoperă 23,24% (23,47% în luna iulie), iar "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 22,45% (22,64% în luna iulie). Participaţiile la bănci reprezintă 2,96% (2,7% în luna iulie).

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 30,82% (30,34% în luna iunie), fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,18% din total (13,31% în luna iulie), cumulând circa 75% din activul net.

La finele lunii august, investitorii instituţionali străini deţineau 56,91% din acţiunile Fondului Proprietatea, informează Mediafax. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca va deranjeaza cresterea FP puneti-l pe bilteanu administrator si veti vedea. Dividend zero, imprumuturi la romenergo, parcarea activelor proprii in portofoliul FP prin itnermediari, are el niste metode patentate deja

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb