Actualizare - Ambele tabere revendică victoria în alegerile din Georgia
Georgienii votează astăzi în alegeri legislative, un moment considerat decisiv pentru viitorul ţării lor. Georgia este împărţită între o opoziţie proeuropeană şi un partid prorus, aflat la putere, relatează AFP.
Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 8.00 şi se vor închide la ora locală 20.00.
Sondajele recente arată că o alianţă fără precedent a formaţiunilor din opoziţie ar putea înlătura Partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili, care conduce de zeci de ani în fosta republică sovietică.
Rezultatul votului rămâne însă dificil de estimat.
Populaţia va decide între o direcţie spre Uniunea Europeană şi Occident şi o apropiere de influenţa rusească.
"În această seară, va fi o victorie pentru întreaga Georgie", şi-a exprimat speranţa preşedinta proeuropeană Salome Zurabişvili, care se află în ruptură cu Guvernul, după ce a votat.
"Această zi va determina viitorul ţării", a subliniat ea.
In replică , premierul Irakli Kobakhidze şi-a exprimat încrederea într-o izbândă a Partidului său Visul Georgian şi şi-a îndemnat susţinătorii la o "mobilizare maximă".
La ora locală 10.00, prezenţa la vot era de 9%, iar votul de desfăşura "în calm", potrivit unei purtătoare de cuvânt a Comisiei Electorale centrale, Natia Ioseliani.
Dacă va câştiga, alianţa opoziţiei a promis reforme electorale, judiciare şi abrogarea unor legi contestate promulgate recent.
De altfel, se doreşte un Guvern de coaliţie, iar apoi să se organizeze un nou scrutin, peste un an, care să reflecte mai bine voinţa alegătorilor.
Georgia rămâne foarte marcată de un Război-fulger în 2008 cu armata rusă.
Rusia, la rândul său, a instalat baze militare în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, cărora le-a recunoscut independenţa proclamată unilateral.
În acest context, partidul de la putere a făcut campanie prezentându-se drept singurul capabil să împiedice o presupusă "ucrainizare" a Georgiei.
Guvernul spune că vrea să obţină trei sferturi dintre mandatele din Parlament, care să-i permită să modifice Constituţia şi să interzică partidele de opoziţie prooccidentale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2024, 11:13)
In Georgia castiga pro occidentalii,
dar numai cu voturile din "diaspora" si prin "corespondenta",
ce misto e democratia originala
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2024, 11:32)
Ce să faci, nu toată lumea locuiește în Rusia, ca tine și are parte de democrație din asta nouă, unde nu poți să zici nimic contra regimului, unde e un singur candidat la președinție și unde un sigur nebun conduce destinele și subjugă 100 mil. de oi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Copos în data de 27.10.2024, 11:46)
De ce ar vota Georgienii asa cum vrei tu, dupa ce Ameficanii l-au abandonat pe Sakashvili, dupa ce i-au promis ca-l sustin daca face pe nebunu cu Rusii? Un general american, agent de PR pt Complexul Militar Industrial, se intreba, retoric, intr-un interviu in 2022, dupa invazia Ruseasca a Ucrainei, de ce nu vor sa lupte Georgienii pt eliberare. LOL. E usor sa-i judeci pe altii cand fundul tau nu se afla in bataia pustii.