UPDATE Băsescu, atac fără precedent la Isărescu

G.S.
Bănci-Asigurări / 12 februarie 2014

Băsescu, atac fără precedent la Isărescu

Update 17:57 BNR: "Schema de stimulare a consumului nu implică decizii de politică monetară sau bancară din partea Băncii Centrale"

Proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale (care să faciliteze pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară, transmite BNR printr-un comunicat remis azi redacţiei.

Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. BNR consideră că semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnătura ministrului Voinea.

Banca Naţională a României a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. O echipă din BNR adecvată temei propuse (formată din experţi din departamentele de supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi cel juridic) a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor Publice, a FMI, a CE şi a BM, furnizând date statistice şi făcând evaluări. În forma actual a proiectului, apar elementele considerate esenţiale de experţii BNR: caracterul voluntar al schemei fiscale şi negocierea individuală dintre debitori şi băncile comerciale.

Conlucrarea dintre BNR şi MFP se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale. În acest context legal s-au desfăşurat, în ianuarie, şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, precum şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale, se mai arată în comunicat.

---

Update 10:41 Ponta: "Suntem la BNR pentru că acolo unde a scuipat boierul, noi felicităm"

"De câte ori mă aflu aici, am obligaţia de a prezenta din partea Guvernului acest respect şi apreciere pentru Banca Naţională şi cred sincer că, prin prezenţa dumneavoastră astăzi aici, ca un personaj colectiv din < Moş Ion Roată >, unde a scuipat boierul, noi toţi aici suntem ca să felicităm Banca Naţională şi să îi urăm mult succes în continuare în efortul extraordinar pe care îl face pentru a asigura stabilitatea României indiferent de schimbările politice care au loc", a afirmat Ponta la o conferinţă desfăşurată la sediul BNR.

----

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Banca Naţională a României (BNR) trebuie "să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt", el acuzând Banca Naţională de implicare în măsurile privind creşterea accizei la carburant şi "electorata", susţinute de Victor Ponta în negocierile cu FMI.

"Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională, nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase", a comentat Traian Băsescu.

Băsescu a spus că a verificat când s-a lansat ideea privind "electorata". "S-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea", a spus şeful statului.

El a adăugat: "Ori Mugur Isărescu să spună < A minţit Ponta >, dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandat, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminică", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a continuat: "Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi-au făcut ei singuri".

Preşedintele a declarat că singurul lucru care s-ar putea să îi apară în scrisoare şi pentru care va refuza să o semneze este această "electorată", despre care a spus că este "atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată".

"Electorata este un fals fiindcă oamenii vor plăti mai mult deoarece nu sunt luate în calcul şi dobânzile, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Practic, toţi românii vor ajunge în final să plătească pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele. Sigur, sunt şi persoane care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti ratele, trebuie să-i ajutăm, dar nu aşa. De ce să plătească românul simplu pentru cel care şi-a luat credit pentru o vacanţă exotică sau şi-a luat credit ca să-şi cumpere plasmă în fiecare cameră... Nu vorbim aici de credite sociale. Şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie, şefa delegaţiei în România fiind fericită că s-a găsit această soluţie. < Nu doamnă, vă spun eu, preşedintele acestei ţări, că nu este deloc bine... >", a mai spus Băsescu.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. No ase ! 

    Daca-si face partid dupa ce nu va mai fi presedinte, al dreaq` sa fiou daca nu ma inscriu in partidu` lui, manca-i-as eu instinctu` lui de supra_vietuire = de marinar. 

    1. pe domnul guvernator sau pe domnul presedinte sa te repzrezinte. Booleanr raspunsul te rog :-)

      flag 

      ....... decat Mugur Isarescu, va fi alesul - votul - meu pentru postul de presedinte al Romaniei. 

      ........ l-a ingenuncheat si incalecat pe Basescu. 

      Se pare insa ca, daca Basescu l-a aruncat pe Isarescu din sa, acum Isarescu il incaleca pe "manzu`" Ponta. 

      ..... si ca: 

      1) cat e el "carmaci`; 

      2) le da smetii la toti "secunzii"; 

      3) precum si la restul echipajului: FMI, BM, BNR, etc. 

      aceasta stire pe care toata presa o tine pe prima linie. Die Welt nu mai spune nimic dupa ce a dat cu fasolea in much spunand ca presedintelui nu-i place freza domnului Johannis si a mai si incurcat miliardele cu milioanele. Handelsblatt se cam sfieste sa zica ceva dupa ce a scris ca un baiat destept de la Harvard a cerut un test DNA cand l-a oprit o patrula de circulatie si pe retina se vedeau numai frunzulitele copacilor lui Stefan cel Mare. Ar mai fi Bloomberg, Reuters, dar nici acolo nu e sustinere dupa ce au incurcat simbolurile alea care se plimba pe monitoare. Si totusi ce sa scrie, ca domnii de la BNR nu influenteaza politica monetara sau BANCARA , de parca i-ar fi intrebat cineva cate banci or mai fi in Cismigiu , Herastrau si alte parcuri tematice. Draga Dorule, esti baiat cu inititiativa , de ce nu ai candida? Ar fi o competitie sa fii in intrecere la competitia anului. Eu as propune ca presedintele sa concureze si sa aiba voie sa isi mentina fotoliul prezidential daca castiga din primul tur. Ce zici de idee? Acum sa-i vedem pe mateloti daca se iau in clontz cu CAPTAIN BASE :-)

    da, mai basescule, tu n-ai avut nevoie sa iti iei credit pt casa, ca ai luat-o direct de la buget...de ce sa munceasca romanul simplu sa plateasca pt unul care si-a luat credit din orice motiv, mai bine sa munceasca sa plateasca pt tine, pt fii-ta, pt fii-ta mai mica, pt nepoata-ta pt tine...

    1. Hai ca te oftici!

      Basescu e un derbedeu destept-destept este un individ care-si foloseste la maxim inteligenta , discutabila, si prostia , imensa, a multimii.Democratia I se potriveste ca o manusa -jumatate adevar +jumatate de minciuna-,mai intelege cineva ,ceva?

    Am o intrebare simpla:

    Daca dobanda platita de cetateanul roman se compune din : marja bancii + euribor 3 sau 6 luni + comision de administrare, de ce nu scade marja bancii de la 5% la 1%. Astfel, numai se numeste electo-rata ci masura pentru sprijinirea cetateanului posesor de credit. 

    In orice tara dezvoltata, poti lua credit de 100.000 euro cu 2% -3%. 

    La noi, insa bancile spera sa castige un profit fabulos de pe urma celor necunoscatori. 

    Vreau sa-mi iau frigider japonez cu credit de la CEC. Stie cineva unde gasesc in Romania ?

    JAPONEZ ORIGINAL adus pe vapor cu catarg nu la container din China ! 

    Vand frigider ZILL din 1958 in functiune adus cu trenul.

    Accept si credit de la CEC dar actele sa fie legalizate numai la notarita tanara si cu simt de business . 

    Sarutul lui Ponta: 

    1) nu este sarutul lui Cuza pe obrazul "taranului" Mos Ion Roata; 

    2) ci este sarutul lui Iuda ............ intre fesele dreaq`, pentru ca Isarescu nu e niciun MESIA ! 

    Sarutul lui Ponta: 

    1) nu este sarutul lui Cuza pe obrazul "taranului" Mos Ion Roata; 

    2) ci este sarutul lui Iuda ............ intre fesele dreaq`, pentru ca Isarescu nu e niciun MESIA ! 

    ... destinat netotilor ..... "neavenitilor" ? 

    Pai cum sa nu induca masura guvernului, decizii de politica monetara sau bancara din partea BNR, in conditiile in care: 

    1) sursa stimulentelor financiar-fiscale acordate de guvern, prin diminuarea incasarilor bugetare; 

    2) urmeaza sa fie acoperita TOTUSI (prin compensare) din profitul-pierderea anuala a BNR ........... adica din impozitul datorat de BNR statului roman reprezentat de MFP; 

    3) deoarece, deficitul bugetar convenit cu FMI si BCE, nu poate fi sub nicio forma depasit ? 

    1. O sa vada Tom Bugetel creditul fiscal in consum, dar: 

      1) nu in consumul salariatului-imprumutatului la banci; 

      2) ci in consumul patronului platitor de salariu imprumutatului la banci. 

      3) C-ASA-I SI LA BURSA atunci cand: 

      3.1) in loc sa creasca cursu` "pietii" TOCMAI pentru ca compania face profit si distribuie dividende actionarilor sai; 

      3.2) cursu` scade TOCMAI cu scopul ANULARII - in avans - A "AVANTAJULUI" ! 

      Are dreptate domnul Bestea, 

      Masonii va fac much cravata fara sa va prindeti ............. mai bine decat ar fi putut-o face Maestrul Iozefini: 

      1) atat senior;

      2) cat si junior ! 

    si-au dat mana in romania sau au ajuns gradele inferiore(Basescu) sa sara la gatul celor superioare(Isarescu);-unde-i Obedienta si Disciplina domnilor?1-asta-i probema in tzara asta de nu merge nimic bine;-Mancatoria de (...) si lipsa Colaborarii!

    am eu o idee despre cum ar trb sa-i raspunda Guv Isarescu lui Basescu:"Vrabia MALAI viseaza si romanii Preturi m. Mici, Taxe m. Putine si Rate m. mici la banci=adica o Crestere a Puterii de cumpare si a consumului intern-Ei d-le Guvernato,r m-ati lua Consilier?!

    Ochiul stapanului ingrasa Vitele Proaste de Politicieni din toate Partidele care n-au viziune si doar dau din gura-trb mereu indrumati :si tu Basescule ia-te de Ponta pt ca merita dar nu lovi in boul care care trage la jug(BNR);-ai uitat cand faceai sluj in fata lui Franks cu taierea salariilor;-el zicea 10% tu 25%?!-Dar de cresterea TVA cu 5%?!-Sa dea primul cu piatra cel fara de PACAT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb