UPDATE Băsescu: "Consiliul European a avut o agendă extrem de importantă"

F.A.
Politică / 20 decembrie 2013

Update 18:58 Băsescu: "România va participa la uniunea bancară"

Traian Băsescu şi-a exprimat, astăzi, speranţa că uniunea bancară va fi votată de Parlamentul European, pentru a putea să funcţioneze începând cu anul 2015, adăugând că ţara noastră intenţionează să participe, din moment ce 75% din băncile ce activează aici sunt din zona euro.

Preşedintele României a declarat, la întoarcerea de la Consiliul European: "Consiliul a constatat că a fost adoptat regulamentul privind mecanismul unic de rezoluţie bancară. Speranţa mea e că va fi validat rapid de Parlament, pentru ca, din 2015, uniunea bancară să poată funcţiona. În 2014, vor fi evaluate băncile. Am afirmat intenţia României de a participa la uniunea bancară, având în vedere că avem 75% din piaţă ocupată de bănci din zona euro".

---

Update 18:48 Consiliul European a hotărât dotarea cu drone a statelor UE

Şeful statului a anunţat că, astăzi, Consiliul European a hotărât dotarea statelor membre ale UE cu drone, pentru culegerea de informaţii militare şi civile.

"De la informaţii militare până la informaţii despre agricultură sau catastrofe sau migranţi care umblă pe la frontierele statelor-membre NATO sau prin Marea Mediterană sau prin Marea Neagră sau prin Oceanul Atlantic", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că ţara noastră este extrem de interesată de construirea unei flote multinaţionale pentru alimentarea în aer a avioanelor de luptă, "având în vedere iminenta dotare cu avioane F16 a Armatei Române".

Domnia sa a mai spus că industriei de apărare din ţara noastră îi sunt necesari bani pentru cercetare, precizând că domeniul trebuie să aibă valenţe duale: să poată funcţiona atât pentru armată, cât şi în piaţa civilă.

Consiliul a amintit şi de sprijinul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl acorde ţărilor terţe pentru creşterea capacităţii acestora de apărare a propriilor frontiere.

"Unul dintre motivele pentru care avem un nivel ridicat de imigraţie din Africa sau din Orientul Mijlociu sau din Extremul Orient în Uniunea Europeană este exact incapacitatea multor state de a-şi proteja frontierele. S-a constatat că mai bine încercăm să sprijinim aceste state care nu-şi pot securiza frontierele, decât să ne confruntăm cu un val atât de mare de migraţie", a declarat Traian Băsescu, amintind că domeniul este strâns legat de crimă organizată şi terorism.

---

Update 18:34 Băsescu: "Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri pe partea bună a baricadei"

Şeful statului a propus, astăzi, Consiliului European ca Oficiul pentru Combaterea Criminalităţii Informatice, ce va fi înfiinţat în 2014 în Capitală, să devină o agenţie a Uniunii Europene, sperând ca, astfel, să le ofere hackerilor locuri de muncă legale.

Traian Băsescu a afirmat: "Consiliul European a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui Oficiu pentru Combaterea Criminalităţii Informatice. Propunerea mea a fost ca oficiul să devină o agenţie a Uniunii Europene cu sediul la Bucureşti. Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri de pe partea aceea pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici".

Domnia sa a amintit că, la nivelul UE, pagubele produse de hackeri s-au ridicat în 2012 la aproximativ 290 de miliarde de euro, iar 148 de mii de calculatoare sunt scoase zilnic din uz prin atacuri cibernetice, numărul de viruşi atingând 150.000.

---

Update 18:24: Băsescu: "Marea Neagră trebuie introdusă în strategia de securitate maritimă a Uniunii Europene

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, astăzi, la Consiliul European de iarnă, necesitatea introducerii Mării Negre în strategia de securitate maritimă a UE, amintind că este o zonă de vulnerabilitate.

Domnia sa a declarat: "Intervenţia noastră a fost extrem de puternică, subliniind că Marea Neagră trebuie introdusă în această strategie de securitate maritimă. (...) Pentru prima dată, se aduce în discuţie securitatea maritimă, ceea ce pentru noi este vital. Avem o bază foarte bună în Summit-ul NATO de la Chicago, care a stabilit foarte clar că Marea Neagră este o zonă de vulnerabilitate."

---

Update 18:07: Băsescu a cerut semnarea mai devreme a Acordului de Asociere a Moldovei la UE

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, astăzi, la Consiliul European de iarnă, ca Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să fie semnat în august 2014, cu o lună mai devreme decât era prevăzut, şi a subliniat faptul că limba documentului va fi cea română, în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale din ţara vecină.

Domnia sa a spus: "Am susţinut necesitatea decalării termenului din septembrie, pentru ca măcar în luna august să fie gata toată documentaţia, astfel încât în august Republica Moldova să poată semna Acordul de Asociere şi de Liber Schimb. Am atenţionat Consiliul European şi Comisia Europeană cu privire la limba de redactare a acordului pentru Republica Moldova, având în vedere decizia Curţii Constituţionale că limba oficială în Republica Moldova este limba română".

---

Update 17:51 Şeful statului: "Zilnic sunt atacate şi scoase din funcţiune 148.000 de calculatoare"

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, preşedintele ţării a precizat faptul că urmează să fie înfiinţat un oficiu pentru combaterea acesteia.

Domnia sa a subliniat: "Eu am propus ca acest oficiu a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti, pe 15 noiembrie, să devină o agenţie a Uniunii Europene (UE) cu sediul la Bucureşti. Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri de partea bună a baricadei. Ca să vă daţi seama de nivelul de pagube cibernetice, cifra oficială pentru anul 2012 la nivel UE e de circa 290 miliarde euro pierderi. Tot o statistică prezentată azi, zilnic sunt atacate şi scoase din funcţiune 148.000 de calculatoare. Pe piaţa cibernetică sunt în prezent 150.000 de viruşi".

---

Preşedintele Traian Băsescu prezintă la această oră, la Palatul Cotroceni, evenimentele desfăşurate ieri şi astăzi la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European şi la reuniunea Consiliului European.

Domnia sa a precizat că agenda Consiliului European a fost "extrem de importantă", primul şi cel mai important punct fiind politica de securitate şi apărare.

De asemenea, Băsescu a precizat că al doilea subiect a fost reprezentat de politicile economice şi de ocupare, consolidarea uniunii monetare, energia, migraţia.

"Subiectul de forţă a fost politica de apărare comună şi rolul consiliului a fost stabilirea unei perspective strategice pentru modificarea politicii din 2003. Era timpul unei astfel de modificări, pentru că între timp au fost evoluţii consistente în ce priveşte necesitatea adaptării", a subliniat preşedintele ţării.

Şeful statului a dorit să menţioneze: "Să nu fie nicio confuzie, la începutul lucrărilor a participat secretarul general NATO. De-a lungul întregului parcurs, toate luările de poziţie au vizat compatibilitatea măsurilor cu NATO. S-a subliniat frecvent că partenerul principal al UE e NATO".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb