UPDATE Băsescu: "Nu pot constata acţiune ilegală a jandarmilor la revolta de la Vaslui împotriva Chevron"

F.A.
Politică / 18 octombrie 2013

Update 11:58 Şeful statului: "Niciun proiect rusesc nu este < atins >, doar la cele americane apar proteste"

Şeful statului a precizat, de asemenea, că Gazprom are tot interesul ca ţara noastră să nu poată începe exploatarea de gaze de şist şi în Marea Neagră, deoarece România ar putea deveni exportator, conform surselor de presă.

Întrebat dacă ar fi posibilităţi ca Chevron să se retragă din ţara noastră, Băsescu a menţionat: "Toţi ne-am aşezat pe Chevron. Sunt zece companii care au licenţe pentru gaze de şist. În vest nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem niciun protest că Lukoil are concesiune în Marea Neagră". Preşedintele ţării a subliniat, totodată, că niciun proiect rusesc nu este "atins", doar în cazul celor americane apar proteste.

---

Update 11:38 Băsescu: "CFR Marfă e la fel ca TVR: totul e să o împingi în insolvenţă"

Băsescu a declarat că, în privinţa procesului de privatizare al CFR Marfă, premierul Ponta a dorit să îşi ajute un prieten, pe Gruia Stoica, potrivit surselor de presă. Domnia sa a explicat: "La CFR Marfă a vrut să-şi ajute un prieten, pe Gruia Stoica. A ieşit prost, pentru că miza aici era prelungirea termenului în speranţa că CFR va găsi surse de finanţare. CFR Marfă nu e companie de tip chioşc, are potenţial uriaş. Privatizarea nu se poate face într-o lună - două, trebuie făcută o documentaţie, trebuie prezentată compania în toate marile centre financiare în vederea privatizării. Va dura luni de zile. Nu pun anunţ în trei ziare româneşti. CFR Marfă e la fel ca TVR: totul e să o împingi în insolvenţă. Şi să vină unul ca Ghiţă sau Voiculescu să o cumpere pe nimic. Va fi o privatizare ca la carte, de acum înainte".

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, într-o emisiune televizată, că incidentul în care a fost implicat, cu o seară înainte, ministrul Culturii, nu trebuie să fie tolerat. Nu pentru că e ministru, ci pentru că este cetăţean, conform surselor de presă.

Incidentul a avut loc în Centrul Vechi din Capitală, imediat după ce demnitarul a plecat de la o dezbatere despre "starea culturii române". Protestatarii spun că au vrut să aibă un dialog cu ministrul, după ce au aflat, prin intermediul unei reţele de socializare, unde va fi acesta.

Lucrurile au degenerat când ministrul a vrut să plece cu maşina, mai arată sursele. Ministrul Daniel Barbu spune că, atunci când a încercat să urce în maşină, tinerii au înconjurat-o şi au început să o lovească.

Potrivit surselor citate, nouă persoane sunt suspectate în cazul agresării ministrului Culturii, ieri seară, în centrul Capitalei. Două dintre acestea au fost deja audiate, iar celelalte şapte vor fi citate să dea declaraţii după ce maşina lui Daniel Barbu a fost vandalizată.

Traian Băsescu a precizat astăzi: "Incidentul nu trebuie tolerat. Blocarea maşinii oricărui cetăţean e împotriva legii. Nu pentru că e ministru nu trebuie să-i blochezi maşina, ci pentru că e cetăţean. Nimic nu justifică violenţa în relaţia cu alt cetăţean cu alt punct de vedere".

În ceea ce priveşte "revolta" de la Vaslui împotriva companiei Chevron, Băsescu a apreciat că nu se poate vorbi de o acţiune ilegală a jandarmilor în zonă, prin intervenţia acestora, mai precizează sursele de presă.

"Am un raport legat de cele de la Vaslui. Aşa funcţionează statul. Nu pot constata acţiune ilegală a jandarmilor. Să nu se supere nimeni, dar cu cât astfel de manifestaţii se vor face în afara legii, cu atât vor deveni mai puţin legitime şi credibile. Decontăm la nivel de credibilitate. E un pachet care duce la lipsa de credibilitate", a avertizat Băsescu, potrivit surselor.

"E foarte dificil pentru un guvern care a minţit ani de zile că în zonă nu se va mai putea face agricultură să spună acum că e bine. Sunt grupuri ecologiste bine finanţate pentru a desfăşura astfel de acţiuni de dezinformare. Ce nu spun ei e că resursele sunt în curs de diminuare de la an la an. Vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând. Federaţia Rusă nu e mieluţ, e o mare putere. Responsabilitatea oamenilor politici e să privească la viitor. Nu sunt dintre cei care spun că totu-i roz. Exploatarea are costuri de mediu şi riscuri. Problema e cât de controlate sunt astfel de riscuri. Riscul de eşec de exemplu, e de o sondă la 1000", a mai spus Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb