• Update Guvernul a aprobat ordonanţa care permite Birourilor permanente reunite ale Camerei şi Senatului să numească un director general interimar la SRTv
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care stabileşte posibilitatea Birourilor Permanente reunite ale Camerei şi Senatului de numire a unui director general interimar al SRTv pentru o perioadă de 60 de zile.
Ordonanţa de urgenţă adoptată pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Romane de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune "reglementează situaţia foarte puţin probabilă în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se va întruni, vineri 20 decembrie 2013 în cvorum legal, pentru desemnarea directorului general al Societăţii Române de Televiziune".
În această situaţie, conform prezentei Ordonanţe, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar pentru o perioadă de 60 de zile. Pe perioada interimatului, directorul general interimar îndeplineşte doar acte de administrare curentă a activităţii societăţii.
---
• Update 16:40 Ponta: "Ordonanţa privind TVR, soluţie de rezervă dacă vineri nu va fi cvorum în Parlament"
Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care va permite, ca soluţie de urgenţă, birourilor reunite ale Parlamentului să aprobe conducerea TVR, în cazul în care nu va fi asigurat cvorum, vineri, în plenul Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei de Guvern.
Primul ministru a spus: "Cred că este în primul rând obligaţia Guvernului de a asigura buna funcţionare de zi cu zi a tuturor instituţiilor fundamentale - şi televiziunea publică este o instituţie fundamentală. Printr-o ordonanţă de urgenţă vom asigura cadrul legal pentru situaţia pe care nu mi-o doresc, ca vineri, când este convocat din nou Parlamentul, să avem cu siguranţă o conducere la TVR. Vineri, Parlamentul este convocat, şi grupul PSD este convocat, şi PNL, şi toţi ceilalţi, va fi o propunere, sper să existe cvorum, să treacă. Dacă cumva nu trece, în baza acestei ordonanţe, deci numai ca soluţie de rezervă, pe timp de 60 zile Birourile reunite ale Parlamentului pot să numească o conducere interimară pe maxim 60 zile".
---
• Update 16:31 Parlamentul se reuneşte, vineri, pentru conducerea TVR
Parlamentul se va reuni, vineri, la ora 12:00, în şedinţă de plen, pentru a vota conducerea TVR, au declarat surse politice.
De asemenea, conform surselor, mâine va avea loc, la ora 11:00, o şedinţă a Birourilor Permanente reunite.
---
• Update 16:21 Ponta a revenit la Guvern, unde miniştrii aşteaptă şedinţa săptămânală
Premierul Victor Ponta a revenit la Guvern, unde miniştrii încă îl aşteaptă pentru şedinţa săptămânală, după ce a discutat, la Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, arată sursele de presă.
---
• Update 15:54 Surse parlamentare: Liderii USL nu s-ar fi înţeles asupra ordonanţei privind TVR
Liderii USL nu s-ar fi înţeles, în cadrul întâlnirii de astăzi, asupra ordonanţei de urgenţă privind desemnarea unei conduceri interimare la TVR, relatează surse parlamentare, care au subliniat că miniştrii liberali nu vor semna o astfel de ordonanţă.
De asemenea, sursele citate au menţionat şi că oficialii nu au ajuns la nicio concluzie privind comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului.
---
• Update 15:27 Ponta a plecat de la sediul PNL
Premierul Victor Ponta a plecat de la sediul PNL, unde a stat mai puţin de jumătate de oră, transmit sursele de presă.
Domnia sa nu a făcut declaraţii nici când a ajuns la sediul partidului, nici când a plecat.
Premierul a fost însoţit de vicepremierul Gabriel Oprea şi de ministrul Mircea Duşa.
---
• Update 14:45 Ponta discută, la sediul PNL, despre situaţia TVR
Liderii PNL s-au reunit, la această oră, la sediul partidului pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia TVR şi a iniţiativei de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, transmit sursele de presă.
Totodată, primul ministru ar fi discutat şi cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, privind intenţia sa de a adopta o ordonanţă de urgenţă pentru şefia TVR, începerea şedinţei de Guvern fiind întârziată cu aproape două ore, potrivit surselor citate.
Astfel, conform surselor, Ponta nu ar fi ajuns la un acord cu miniştrii liberali legat de situaţia de la TVR şi a decis, astfel, să plece la sediul PNL pentru a discuta cu preşedintele Crin Antonescu.
---
• Update 13:17 Ponta: "Nu există altă soluţie decât OUG pentru conducere interimară la TVR"
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că îşi menţine decizia ca Guvernul să adopte, astăzi, o ordonanţă de urgenţă care să permită Birourilor Reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară la TVR, arătând că nu există o altă soluţie, conform surselor de presă.
"Aici nu este vorba de PSD sau PNL, de Crin sau de mine, ci de faptul că o instituţie publică trebuie să funcţioneze", a precizat Ponta, înaintea şedinţei Guvernului.
----
• Update 07:34 Antonescu: "Varianta unei OUG pe TVR este inacceptabilă"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri seară, că a avut o scurtă discuţie cu premierul Victor Ponta şi i-a transmis acestuia că varianta unei ordonanţe de urgenţă în cazul TVR este inacceptabilă, propunând o nouă convocare a parlamentarilor pentru votul privind şefia televiziunii publice, potrivit surselor de presă.
"I-am spus domnului Ponta că aşa ceva nu se face...că nu mai are rost. I-am spus că televiziunea este în momentul de faţă într-o situaţie critică, că este o instituţie decapitată şi că varianta domniei sale de a da o ordonanţă mâine mi se pare inacceptabilă. Nu putem să mai dăm a nu ştiu câta ordonanţă prin care să modificăm o lege, doar pentru că parlamentarii unui partid au fugit de la vot. Mai bine cheamă din nou parlamentarii mâine să ne pronunţăm prin vot", a declarat Antonescu.
Liderul PNL a mai afirmat faptul că premierul Victor Ponta i-ar fi comunicat ministrului de Interne, Radu Stroe, în cursul zilei de luni, de două ori faptul că propunerea PNL pentru şefia TVR este agreată şi va fi susţinută în Parlament.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta a anunţat ieri că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va permite Birourilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să numească o conducere interimară la TVR. El a arătat că această ordonanţă va permite ca alegerea conducerii interimare să fie realizată de Birourile reunite ale celor două camere din Parlament şi nu de plen.
---
În conflictul izbucnit între premierul Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), şi şeful Senatului Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), a căzut victimă realizatorul TV Rareş Bogdan.
Propus de PNL pentru şefia TVR, jurnalistul a fost validat, ieri, de Comisiile reunite de specialitate, însă a fost respins de plenul Parlamentului, întrucât membrii PSD nu au fost prezenţi la vot şi, astfel, nu a fost întrunit cvorumul.
Ulterior, Rareş Bogdan a spus că nu mai intenţionează să mai participe "la o altă mascaradă în Parlament", subliniind: "Tot grupul PNL, PPDD şi cel al minorităţilor naţionale a votat pentru mine. PDL s-a aliat cu PSD şi au părăsit împreună sala. (...) În sală au rămas şi parlamentari UNPR (...). Este un reglaj de conturi între PSD şi PNL. Practic, am căzut între scaune".
Astfel, Rareş Bogdan a subliniat că-şi retrage candidatura de la şefia TVR, adăugând că nu va fi prezent pe 30 decembrie în plenul Parlamentului, când ar trebui să fie reluat subiectul.
În ceea ce priveşte conflictul dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, premierul a declarat, luni, că există nişte "lucruri" care s-au adunat în timp: "În principal, problema este legată de faptul că au cântat prea mult sirenele de la Cotroceni şi nu ne-am pus destulă ceară în urechi ca să nu le auzim".
După ce s-au acuzat reciproc de minciună, Victor Ponta a admis, într-o emisiune TV, faptul că există o tensiune între el şi Crin Antonescu: "E o tensiune care există, întotdeauna, pentru că eu ţin mult la ideea că suntem solidari. Eu, azi, nu doar azi, de trei ani, nu m-am exprimat în public critic la adresa domnului Antonescu. Azi a trebuit să lămuresc o situaţie, cred că am lămurit-o. Dacă am folosit termeni care l-au supărat pe domnul Antonescu, îmi pare rău. Trebuia spus adevărul, care era cel pe care l-am spus azi".
La rândul său, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti, Crin Antonescu a precizat: "Înţeleg că nu ne mai suportaţi despărţiţi. Obişnuiţi-vă!".
Potrivit unor surse citate de Mediafax, parlamentarii PSD ar fi primit dispoziţie să nu vină, ieri, la plenul reunit. Membrii PDL s-au retras din sală înaintea votului.
Senatorul Mario Oprea precizat că, din totalul celor 580 de membri ai celor două Camere, şi-au exprimat votul 176 senatori şi deputaţi, din care 174 au votat pentru, iar doi împotrivă, astfel că nu a fost întrunit numărul de 291 de voturi necesare pentru validarea lui Rareş Bogdan.
Acesta fusese validat de Comisiile reunite de specialitate cu 15 voturi pentru, un vot împotrivă şi cinci abţineri.
Rareş Bogdan a fost singurul candidat audiat pentru funcţia de director general interimar al SRTv, fiind propus pentru această funcţie de PNL.
Reprezentanţii PSD nu au făcut nicio propunere în şedinţa reunită a comisiilor de specialitate, după cum ne-a spus deputatul PSD Mihai Sturzu.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că are reţineri faţă de propunerea ca Rareş Bogdan să preia funcţia de preşedinte director general al TVR. Potrivit surselor citate, PSD ar fi urmat să-l susţină la şefia TVR pe Valentin Nicolau, care a mai deţinut funcţia de preşedinte al televiziunii publice.
Deşi, luni, a spus că partidul pe care îl conduce nu va face o propunere pentru postul de şef al televiziunii de stat, premierul Victor Ponta a admis, totuşi, că la nivelul partidului au existat discuţii legate de varianta propunerii lui Nicolau în fruntea TVR.
Angajaţii televiziunii publice erau de acord cu numirea lui Rareş Bogdan în funcţia de preşedinte interimar al TVR, după cum ne-a spus Sorin Burtea, care a fost membru din partea salariaţilor în fostul CA.
Domnia sa ne-a precizat: "Rareş Bogdan este mult mai bun decât Valentin Nicolau, care a lansat singur zvonul că va fi propus pentru această funcţie. Nu cred că Rareş Bogdan ar fi rămas şef, pentru că ar fi dorit să aibă emisiune, ceea ce, la noi, nu se poate, potrivit regulamentului intern. Cât despre Nicolau, după ce a trimis salariaţilor o scrisoare lacrimogenă că le mulţumeşte, dar că nu mai poate rămâne la şefia TVR (n.r. în 2005, când a demisionat din această funcţie), astăzi (n.r. ieri) ne-a comunicat că participă din nou la cursa pentru postul de preşedinte al televiziunii. Singur s-a dus la PSD să ceară acest post, dar a fost refuzat".
Despre situaţia de ieri, din Parlament, Crin Antonescu a spus că "este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi cine este mincinos".
"L-aţi auzit pe domnul Ponta spunând clar în faţa dumneavoastră că nu au candidat (n.r. PSD) şi că vor susţine candidatul propus de PNL", a spus Antonescu.
Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis săptămâna trecută de Parlament, după ce raportul de activitate al SRTv pe anul 2012 a fost respins.
Numirea şefului interimar al TVR reprezintă un prim pas în procedura de desemnare a unui nou Consiliu de Administraţie, proces care trebuie efectuat tot de Parlament.
Următorul pas în vederea numirii unei conduceri pentru TVR va fi făcut în data de 30 decembrie, când ar urma să se reunească din nou plenul Parlamentului, ne-a spus senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, precizând: "Sper să se voteze pentru un nou Consiliu de Administraţie din componenţa căruia să fie numit un preşedinte. Aşa s-ar intra într-o stare de normalitate. Până atunci, există o conducere executivă şi televiziunea va continua să funcţioneze fără preşedinte şi CA".
1. Mai fraierilor ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 18.12.2013, 10:48)
Mai fraierilor de la PNL , PSD are majoritatea acum in Parlament si urmeaza sa verifice daca functioneaza !
Nu va e clar ca Chitoiu si inca cativa de la PNL sunt in barca PSD si vi se pegateste un dezastru.
Oricat ar recupera opozitia care va fi alterata de PNL in urma ruperii USL , PSD avand painea si cutitul va castga urmatoarele alegeri si de aceea amana ruperea USL pentru ca cu cat este mai tarziu socul va fi mai mare pentru PNL.
Intre timp se mai cumpara primarii, Consilii judetene si parlamentari !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2013, 18:08)
motp.
Theraflu are dreptate, esti baiat destept- PNListii vor pierde insa, ai totusi o problema.
De ce nu pot fi anchetati de catre Procurorul sef al DNA, toti cei ce au ,,masluit" IPO-ul la Romgaz? si
anume: 1. ,, grangurul" din minister care s-a ocupat de problema, 2. seful ASF. care nu este strain de ce s-a intamplat si care ar fi trebuit sa fixeze prevederi clare in vederea protejarii investitorilor ,mici"privind nivelul subscrierilor la aceasta categorie, 3.macar cei 3 indivizi
care au subscris: unul 5.259.375 A, al doilea 6.121.875 A, al treilea
7.781.250 A si bancile care au
contribuit la aceasta actiune mafiotica.
In situatia când aceasta ancheta s-ar intreprinde si cu luarea masurilor impuse de lege, urmatoarele IPO-uri ce se vor face, v-a atrage mai mult capital autohton, care, cum s-a dovedit exista.