UPDATE Gheţea, Cinteză şi Chiţoiu, aşteptaţi, astăzi, la Senat, pentru audieri

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2013

Update 16:02 Chiţoiu: "CEC nu şi-a respectat ţintele asumate"

CEC Bank nu şi-a îndeplinit parametrii pe care şi i-a asumat, banca fiind pe pierdere, iar creditarea la un nivel de 93% din ţinta stabilită, a declarat ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu.

"Încă din vară, am propus să schimb sistemul de management la CEC Bank, să introduc un sistem dualist, format din directorat şi consiliu de supraveghere, sistem care e practicat de 21 de bănci din România. Noi suntem în prezent într-un proces de adoptare a modificării statutului privind implementarea sistemului dualist de management", a mai declarat domnia sa.

Întrebat dacă îl schimbă pe directorul CEC din funcţie, Chiţoiu a răspuns: "Când vom adopta noul statut cu modificări, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducerii executive. În momentul respectiv, pe baza CV-urilor care vor fi depuse, vom vedea".

---

Update 14:57 Cinteză: "Creditul s-a acordat cu respectarea normelor interne ale CEC şi BNR"

Nicolae Cinteză a declarat, la ieşirea de la audieri, că raportul Băncii Naţionale a României (BNR) privind creditul acordat Ioanei Băsescu arată că "s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC şi a normelor de prudenţă ale BNR".

"Dacă cine va crede că sub semnătura guvernatorului BNR putem spune altceva decât adevărul se înşeală", a precizat Cinteză.

El a arătat că membrii comisiei au fost interesaţi de activitatea CEC în perioada de după 2011.

Cinteză a mai spus că senatorii au fost interesaţi de concluziile raportului de supraveghere care luni dimineaţă a fost depus la BNR şi a fost comunicat şi acţionarului CEC.

---

Update 13:36 Radu Gheţea, chemat miercuri din nou la audieri

Comisia de buget-finanţe a Senatului a decis să îl cheme din nou la audieri miercuri pe preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea.

Domnia sa a ieşit în urmă cu puţin de la audieri.

"Au fost câteva solicitări legate de prezentarea de către bancă a unor date cu caracter statistic", care se va face în perioada următoare, a declarat Radu Gheţea, adăugând că a răspuns la mai multe întrebări ale Parlamentarilor.

Întrebat dacă se va prezenta şi mâine la audieri, şeful CEC a răspuns: "Nu, nu".

Iulian Dumitrescu, vicepreşedintele Comisiei, a confirmat faptul că Radu Gheţea a refuzat să răspundă la anumite întrebări invocând legea privind secretul bancar, astfel că membrii comisiei au cerut un punct de vedere de la BNR pe acest aspect.

"Comisia a comunicat domnului Gheţea că urmează să studieze acest aspect, spunând că nu putem da nici noi un raport competent fără a putea avea toate informaţile necesare. Urmează să cerem un punct de vedere al BNR pe acest subiect, iar CEC să ceară un punct de vedere extern, la Ministerul de Finanţe şi la BNR", a afirmat vicepreşedintele comisiei, după audierea lui Radu Gheţea.

"La ce a putut să răspundă, a putut, la ce nu a putut, urmează să răspundă miercuri, la ora 10.00. A răspuns doar la informaţii publice", a mai spus vicepreşedintele comisiei.

---

Update 12:43 Şeful CEC Bank a invocat secretul bancar

La ora 12:30, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a intrat în sala de sedinţă a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat. Până la această oră preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, nu a ieşit din audiere. Potrivit unor surse, oficialul de la CEC a invocat pe parcursul audierii confidenţialitatea bancară, neoferind multe detalii cu privire la creditul de un milion de euro pe care banca l-a acordat Ioanei Băsescu.

Peste o oră este aşteptat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la aceeaşi anchetă.

Înainte de a intra în sală, Nicolae Cinteză nu a făcut nicio declaraţie cu privire la această anchetă.

---

Update 11:22 Gheţea a ajuns în faţa comisiei

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a ajuns în faţa comisiei, în timp ce presa a fost dată afară de la audieri.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, Cosmin Nicula, a anunţat programul şedinţei de luni: după audierea lui Gheţea va urma audierea lui Nicolae Cinteză, de la 12:30, apoi cea a lui Daniel Chiţoiu, de la 13:30.

---

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, sunt aşteptaţi, astăzi, la Senat, pentru audieri în cazul creditului de 1 milion de euro acordat de CEC Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu.

Scandalul privind creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu s-a declanşat la începutul lunii trecute. În urma acestuia, plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către o subcomisie formată în cadrul Comisiei pentru Buget-Finanţe.

Membrii Comisiei urmează să-i audieze astăzi pe cei trei oficiali, începând cu ora 11,00, potrivit senatorului PSD Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei, citat de Agerpres, care a spus: "Vom începe audierile luni dimineaţă, la ora 11,00, cu Gheţea, continuăm cu Cinteză şi terminăm cu Chiţoiu".

Acesta a adăugat că şi în zilele următoare vor avea loc audieri, membrii Consiliul de Administraţie ai CEC fiind aşteptaţi mâine în faţa Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului.

Concluziile Comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până cel târziu în data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Ioana Băsescu arăta, la jumătatea lunii trecute, că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Creditul a fost contractat de la CEC Bank.

Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că îşi doreşte să fie fermier, iar, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Radu Graţian Gheţea susţine că împrumutul acordat Ioanei Băses­cu nu a încălcat legile, normele Băncii Centrale şi nici normele interne ale CEC Bank.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Faceti si pentru balteanu si sif1 o comisie parlamentara daca institutiile tot sunt platite degeaba si nu-si fac treaba !

    Aici frauda e de sute de milioane de euro !  

    1. ce interes ar avea nea Treichl sa aiba o comisie pentru nea Balteanu? Doar si-a vandut participatiunile la BCR. Si nu este concurenta.Ai auzit matale ca SIF1 sa faca probleme? Problema cu creditul este ca el sare din tiparul celor care s-au invatat cu brutalitatea si atunci discursul poate fi pus la indoiala. Ca si amortizarea lui chilly willy :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb