• Update: Fed a decis să continue achiziţiile lunare de obligaţiuni de 85 miliarde de dolari
Rezerva Federală (Fed) a SUA a decis ieri să continue achiziţiile lunare de obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, cu toate că majoritatea analiştilor se aşteptau la o reducere de cel puţin 5 miliarde de dolari, potrivit presei internaţionale.
Printre motivele invocate de Fed pentru menţinerea programului de stimulare monetară se numără nivelul ridicat al şomajului. Banca Centrală a SUA a menţionat şi reducerea cheltuielilor guvernamentale, precum şi creşterea dobânzilor la creditele ipotecare, care "restricţionează creşterea economică".
----
Investitorii şi analiştii au aşteptat ieri cu nerăbdare discursul lui Ben Bernanke, guvernatorul Rezervei Federale (Fed - Banca Centrală a SUA), care a urmat şedinţei de două zile în care s-a discutat diminuarea programului de relaxare cantitativă (quantitive easing - QE).
Majoritatea analiştilor la nivel internaţional se aşteptau la o reducere de 5-10 miliarde de dolari a programului de QE, lucru întărit şi de către specialiştii din ţara noastră. Contactaţi de ziarul "BURSA", cu puţin timp înainte de începerea şedinţei Fed, analiştii ne-au precizat că nu este exclusă o reducere de cel puţin 5 miliarde de dolari, dar nici una de 15 miliarde de dolari.
Discursul lui Ben Bernanke, prin care a anunţat că va reduce programul de stimulare monetară a economiei americane, a iscat controverse la nivel internaţional, la momentul respectiv bursele coborând brusc.
În ţara noastră, titlurile de stat denominate în lei s-au apreciat cu 1,8% pe pieţele secundare, începând cu data de 22 mai, când preşedintele Rezervei Federale a făcut primele declaraţii că banca centrală americană ar putea reduce programul de relaxare cantitativă.
• Eugen Sinca, BCR: "Viitorul creditării în ţara noastră este în lei"
Eugen Sinca, analistul şef al BCR, ne-a spus că estimează o reducere de până la 15 miliarde de dolari, lucru care, pe plan local, s-ar putea traduce cu o încurajare şi mai mare a creditării în lei. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că Fed va reduce astăzi (n.r. ieri) programul de stimulare monetară cu 15 miliarde de dolari, coborându-l de la 85 de miliarde de dolari, la 70 miliarde de dolari. Pe plan local, acest lucru s-a putea traduce prin faptul că viitorul creditării este în lei". Analistul Aurelian Dochia, pe de altă parte, este de părere că fenomenul încurajării creditării în lei nu reprezintă o noutate. "Statistic vorbind, după fiecare şedinţă Fed, au existat mereu mişcări de capital între pieţele internaţionale. Acest lucru nu va influenţa creditarea băncilor, ci pe cea a statului", ne-a spus domnia sa.
• Aurelian Dochia: "Fed, însăşi, îngrijorată de reacţia pieţelor"
Analistul economic Aurelian Dochia a estimat o reducere de maxim 10 miliarde de dolari. Domnia sa ne-a precizat: "Banca Centrală a SUA este însăşi îngrijorată de reacţia pieţelor privind reducerea programului de stimulare monetară. Cred că, acum, vor practica o reducere mică, de 5 sau maxim 10 miliarde de dolari, şi vor continua acest proces cu paşi mici, în lunile următoare".
• Dragoş Cabat: "Programul de relaxare cantitativă ar putea genera un nou val de recesiune"
Programul de relaxare cantitativă ar urma să declanşeze o nouă recesiune, ne-a spus analistul financiar Dragoş Cabat. Domnia sa ne-a declarat: "S-ar putea propaga un nou val de recesiune, din SUA spre Europa, pe fondul reducerii programului Fed de stimulare monetară. În orice caz, creşterea economică nu cred că va mai fi la fel de ridicată. Mi-e greu să estimez ce suma va retrage astăzi (n.r. ieri) Fed din piaţă".
• Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Mai important decât şedinţa Fed este discursul lui Ben Bernanke"
Mai important decât decizia Fed privind reducerea programului de relaxare cantitativă este discursul lui Ben Bernanke şi declaraţiile domniei sale privind posibilele viitoare strategii ale Băncii Centrale americane, ne-a spus Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Părerile sunt împărţite între analişti, unii considerând că Fed va amâna primul pas de reducere a programului de stimulare monetară. Nu cred, însă, că este exclus ca Banca Centrală a SUA să diminueze, totuşi, programul cu 5 miliarde de dolari. Mai important, însă, este discursul pe care îl va susţine guvernatorul Băncii Centrale americane, Ben Bernanke, după încheierea şedinţei, care, de altfel, va fi antepenultima din mandatul său ca şef al Fed. Bursele din lume, inclusiv BVB (n.r. Bursa de Valori Bucureşti), încorporează deja ideea acestei prime reduceri. BVB ar putea să reia aceleaşi evoluţii ca în august, după şedinţa BNR (n.r. Banca Naţională a României), mai ales că se apropie sfârşitul ofertei Nuclearelectrica (n.r. vineri, pe 20 septembrie".
• Mihai Nichiţoiu, Tradeville: "După jumătate de an de incertitudini, pieţele primesc o certitudine"
Mihai Nichiţoiu, analist pieţe internaţionale la Tradeville, consideră că cel mai important lucru privitor la această şedinţă a Fed este faptul că, după jumătate de an de incertitudini, investitorii ştiu ceva cu siguranţă. Într-un comentariu publicat pe site-ul Tradeville, domnia sa a punctat: "Există două situaţii în care pieţele, în general, ar fi prinse pe picior greşit: 1) o reducere a QE3 mai mare decât ceea ce indică aşteptările generale (20 miliarde dolari, de pildă, ar fi peste consens), 2) nicio reducere şi, de asemenea, nicio indicaţie explicită despre momentul şi condiţiile debutului retragerii Rezervei Federale din QE3. La mijlocul spectrului posibilităţilor se situează ceea ce pieţele au integrat deja: o reducere modestă a QE3 (10 - 15 miliarde de dolari) şi un semnal ferm despre faptul că următoarele tăieri vor fi condiţionate de performanţă economiei. Dacă Rezerva Federală va comunica într-adevăr cele de mai sus - şi notaţi că felul în care va comunica va fi cel puţin la fel de important - percepţia imediată a investitorilor ar trebui să fie că nimic dramatic nu s-a schimbat. Abordările monetare din SUA vor continua să fie ultra-relaxate. QE3 va fi mai mic cu 10 miliarde de dolari, să zicem, dar mai important este că, după aproape jumătate de an în care au fost obligate să digere incertitudini, pieţele primesc o certitudine".