UPDATE Legea descentralizării a trecut de Guvern

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2013

Legea descentralizării a trecut de Guvern

Update 13:44 Toader: PDL va contesta la CC Legea descentralizării

Şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului în care s-a stabilit programul asumării răspunderii pe Legea descentralizării s-a desfăşurat fără cvorum, a declarat, astăzi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, adăugând că PDL va contesta actul normativ la Curtea Constituţională (CC), pe procedură şi pe fond.

"Această procedură de asumare a răspunderii a început cu stângul, deoarece nu a existat cvorum la Birourile Permanente reunite. Am solicitat să se amâne această procedură, pentru că nu a existat cvorum. Noi considerăm că dacă la Camera Deputaţilor există o prevedere că nu e nevoie de cvorum la şedinţele Biroului Permanent pentru Senat trebuie să fie şi din cei 13 senatori au fost prezenţi doar şase", a afirmat Mircea Toader, potrivit surselor de presă.

El a spus că PDL a solicitat un termen mai mare pentru depunerea amendamentelor la Legea descentralizării, dar cererea nu a fost acceptată.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15:00 , iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi, a anunţat Miron Mitrea, vicepreşedinte al Camerei.

---

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, proiectul Legii descentralizării şi intenţionează să se reunească, marţi, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării. Ulterior, ar urma să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Recent, premierul Victor Ponta a spus că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului descentralizării va avea loc, probabil, pe 19 noiembrie.

Noua lege prevede, printre altele, măsuri privitoare la bugetele instituţiilor descentralizate, care vor fi întocmite pe baza standardelor de cost.

Documentul arată că "trecerea de către Guvern în administrarea şi finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizării unor competenţe, precum şi a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizării acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective".

Potrivit noii legi, "sumele alocate pentru fiecare judeţ pentru finanţarea cheltuielilor publice transferate se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărârea Consiliului Judeţean, adoptată după consultarea primarilor".

Personalul instituţiilor publice şi structurilor care fac obiectul prezentei legi îşi păstrează drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a acesteia.

În baza Legii descentralizării, direcţiile agricole judeţene vor trece din subordinea Ministerului Agriculturii în subordinea Consiliilor Judeţene. De asemenea, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu naţional trec din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor judeţene.

Autoritatea Naţională pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinaţie turistică în favoarea unităţii administrativ-teritorială pe a cărui rază teritorială se află, mai arată proiectul.

Legea mai prevede că Direcţiile de sănătate publică judeţene vor trece de la Ministerul Sănătăţii în subordinea consiliilor judeţene.

Metroul bucureştean va fi transferat din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Totodată, infrastructura de transport naval aparţinând domeniului public al statului, bunurile proprietate publică a statului, rezultate în urma finalizării obiectivelor de investiţii aprobate de Guvern până la data înfiinţării Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu şi până la data înfiinţării Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, precum şi alte bunuri de natura proprietăţii publice nou-create sau rezultate în urma dezvoltării sau/şi modernizării celor existente, trec din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află.

Unele organizaţii neguvernamentale consideră că noile reglementări sunt lipsite de viziune şi de realism, fiind realizate fără observarea unor criterii obiective de legiferare şi existând riscul inegalităţilor în furnizarea unor servicii publice.

"Efectele produse în gestionarea resurselor din administraţia publică pot fi catastrofale", sunt de părere sursele citate, care afirmă că "există riscuri reale şi grave, neluate în calcul de actualul proiect legislativ, cum ar fi absenţa unor prevederi referitoare la eventualitatea intrării în insolvenţă şi/sau faliment a autorităţilor locale tocmai ca efect al acestei descentralizări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb