UPDATE Limba română - oficială în Republica Moldova

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2013

Limba română - oficială în Republica Moldova

Băsescu: "Este una din cele mai mari bucurii din ultimii ani"

Ponta: "O decizie ce completează veştile bune"

Update 21:37 Antonescu: "Bucureştiul şi România sunt singura speranţă pentru Republica Moldova"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat în această seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că ţara noastră şi capitala reprezintă singura speranţă pentru Republica Moldova.

Domnia sa a precizat: "Bucureştiul şi România sunt singura speranţă pentru Republica Moldova".

"Cei de la Chişinău se agaţă de cei de la Bucureşti. Am discutat cu cei din Republica Moldova despre calendarul pentru anul viitor. Despre semnarea lui, ratificarea în Parlament. Acest 2014 este dificil din punct de vedere al evenimentelor. Avem nevoie de o acţiune convergentă care să fie concretizată de ambele părţi", a declarat Antonescu.

Totodată, oficialul consideră de bun augur vizita şefului diplomaţiei americane la Chişinău. "John Kerry a făcut o escală la Chişinău şi vizita sa ţine de relaţia dintre Washington şi Chişinău, iar popasul meu acolo ţine de relaţia dintre cele două ţării. Popasul său acolo este cel mai puternic semnal pe care SUA îl puteau da că sunt interesate de ce se întâmplă în partea aceasta a Europei. Mesajul său era: < nu sunteţi singuri pe lume >. E un mesaj aşteptat şi un eveniment mult aşteptat la Chişinău şi care mă bucură şi pe mine", menţionează Antonescu.

---

Update 21:07 Primarul Chişinăului: "Hotărârea Curţii Constituţionale este una istorică"

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Domnia sa a calificat hotărârea magistraţilor constituţionali drept "una dreaptă, constituţională, istorică, care vine să pună punct unei dezbateri sterile, pe un subiect dureros, din păcate pentru noi toţi, în ceea ce priveşte denumirea corectă a limbii pe care o vorbim".

Curtea Constituţională a făcut dreptate după 22 de ani de la Independenţă, peste 70 de ani de la ocupaţia din 1940 şi, respectiv, peste 200 de ani de la ocupaţia rusească din 1812, mai spune Chirtoacă.

---

Update 07:53 Oficial rus: Acceptarea limbii române în Moldova este un pas spre despărţirea de Transnistria

Decizia Chişinăului de a recunoaşte limba română drept limbă oficială a Republicii Moldova reprezintă "încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria", a declarat, ieri, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, potrivit presei internaţionale.

"(Republica) Moldova a recunoscut limba română drept limbă oficială, contrar prevederilor propriei Constituţii. Acesta este încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria", a comentat Puşkov, pe contul său de Twitter.

---

Limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit aseară Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru decizia privind limba română, pe care a catalogat-o drept "un act de dreptate" şi a precizat că este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-a avut în ultimii ani, realizând implicaţiile acesteia.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat: "Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Sunt extrem de fericit să văd că, alături de multe decizii şi proiecte oficiale, concretizate între România şi Republica Moldova în ultima perioadă, de astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european. Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene".

Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, ieri, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Preşedinţia Republicii Moldova a argumentat că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, subliniind că "naţiunea română este organizată în două state româneşti - România şi Republica Moldova". Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma "limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" din Articolul 13 alin. (1) al Constituţiei poate fi echivalată semantic cu limba română.

"Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează", se arată în motivaţia prezentată pe site-ul instanţei constituţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este trist ca este nevoie de institutii pentru a legifera evidenta.

    Dictionarul moldonesc-roman trebuie trimis la Guiness book ,pentru a castiga locul de cel mai absurd dictionar al tuturor timpurilor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb