UPDATE Mistreţ contaminat radioactiv, identificat aproape de frontiera cu Ucraina

S.A.
Miscellanea / 21 decembrie 2017

Mistreţ contaminat radioactiv, identificat aproape de frontiera cu Ucraina

Mistreţul a fost contaminat cu izotopi de tipul celor de la Cernobîl

Directorul "Romsilva": "Este o situaţie care ne alarmează"

------------

Actualizare 17:02 DSVSA: Nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării mistreţului contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137

Nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării unui porc mistreţ contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137, acesta fiind primul caz de depăşire a limitei maxime admise la acest parametru la nivelul judeţului Suceava, a declarat astăzi, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu.

Corduneanu a spus: "Noi efectuăm analize privind radioactivitatea în mod curent, potrivit programului strategic, atât la alimente cât şi la furaje, fructe de pădure, cât şi pe probele recoltate de la porci mistreţi vânaţi. Aceste analize se fac aleatoriu la porcii mistreţi vânaţi, iar în acest caz, în urma efectuării analizei privind radioactivitatea, s-a constatat o uşoară creştere a cantităţii de Cesiu găsită în carcasa de porc faţă de limita maximă admisă de 600 de Becquereli, rezultând 666 de Becquereli. Conform regulamentului european 733 din 2008, dacă limita este depăşită, produsele se dirijează către distrugere şi incinerare. Ceea ce s-a şi întâmplat şi în această situaţie".

Acesta a precizat că împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a întocmit un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, din zece în zece porci mistreţi se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

Corduneanu a arătat: "Pe următorii 100 de porci care se vor împuşca, din 10 în 10, vrem să mai facem câte o probă prin eşantionare, deşi până acum nu am avut niciodată nimic. Singura explicaţie este că porcul mănâncă rădăcinoase, rădăcini de copaci, iar în aceste rădăcini se pot cumula cantităţi mai mari de elemente radioactive. Este posibil să fi fost o cantitate mare de Cesiu în zona unde s-a alimentat porcul sau mai există ipoteză, ca porcul să vină din Ucraina. Dar toate acestea sunt ca supoziţii. Singura recomandare pe care o fac este ca lumea să nu intre în panică pentru că nu are nicio motivaţie. Este o situaţie unică până la ora actuală, cred că nici la nivel de autoritate nu s-a mai înâmplat, deşi eu vorbesc despre judeţul Suceava. Vom monitoriza situaţia şi în funcţie de ce vom găsi, pe programul stabilit, o să vedem ce măsuri vom lua şi vom informa corect populaţia. Deocamdată nu am găsit nimic nici în furaje, în fructe de pădure, orice face parte din furajarea lui".

Acesta susţine că toţi porcii care vin de pe fondurile de vânătoare se examinează obligatoriu, conform legislaţiei, pentru PPA (peste porcină africană), trichineloză şi în anumite etape pentru radioactivitate, microbiologie, reziduuri.

(S.A.)

--------------

Actualizare 14:23 ANSVSA: "Mistreţul contaminat radioactiv este un caz izolat"

Mistreţul contaminat radioactiv, împuşcat în apropierea graniţei cu Ucraina, reprezintă un caz izolat, depăşirea nivelului de contaminare radioactivă din carnea acestuia fiind mică, au declarat pentru Ziarul "BURSA" reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Aceştia au precizat că inspectorii ANSVSA monitorizează situaţia: "Este un caz izolat din informaţiile noastre. Este prima oară când se întâmplă, depăşirea (nivelului de contaminare radioactivă, n.r.) este mică. Limita admisă de regulament este de 600 de bequereli (Bq), ei (inspectorii, n.r.) au găsit 660, dar este totuşi un semn de întrebare. ANSVSA Suceava a notificat, bineînţeles, instituţiile abilitate: Ministerul Mediului, Prefectura, etc. Şi noi în continuare, asta e datoria noastră, monitorizăm din acest punct de vedere, pe baze de analize".

(S.A.)

--------------

Un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcţia Silvică Suceava, a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134, a anunţat, astăzi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - "Romsilva", Ciprian Pahonţu.

Pahonţu a precizat, citat de Agerpres: "Pe raza Direcţiei Silvice Suceava s-a identificat un mistreţ, iar carnea care a fost dusă la analize a ieşit cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Mistreţul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare. Noi am primit abia dimineaţă raportul şi este vorba de o contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134. Mistreţul a fost împuşcat pe un fond de vânătoare şi conform reglementărilor în vigoare trebuie să facem analize pe carnea de vânat. Vom lua măsuri suplimentare de analiză şi supraveghere".

Şeful "Romsilva" a precizat că din cunoştinţele sale este prima dată când silviculturii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie.

Contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134 este de tipul celei de la Cernobîl.

Potrivit documentelor prezentate de şeful "Romsilva", exemplarul de mistreţ de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416 a fost recolat în zona Lucina de pe fondul de vânătoare Botuş, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina.

Conform adresei Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Bucureşti nr. 27828/13.12.2017, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.

De asemenea, se vor identifica împreună cu autorităţile locale zonele contaminate pentru interzicerea păşunatului şi a recoltării de masă vegetală şi monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta prin recoltare a 10 probe şi se vor efectua analizele pentru următorii 100 de mistreţi recoltaţi cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control şi monitorizare întocmit de DSVSA Suceava.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mai bine nu l-ati fi impuscat

    Nu are nimic carnea contaminata, Cine o maninca se va modifica putin, din acest punct de vedere toti trebuie sa evoluam.

    Iubim porcu iradiat ! 

    O stire economica de calitate alaturi de cele cu ambasadorii rezistenti si setea de terenuri cu platani a lui tiriac&co. Aici a ajuns nivelul bursa. Cancan politic si animal planet. Oricum trebuie sa va straduiti daca vreti sa ii depasiti pe cei de la zf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb