Actualizare 19:10 Iordache: Un ministru este incompatibil cu o funcţie în conducerea Parlamentului
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a fost întrebat despre cazul ministrului Apărării Adrian Ţuţuianu, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, deşi nu mai putea fi secretar al forului legislativ, potrivit News.ro.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că este un caz de incompatibilitate, însă nu a comentat şi motivele pentru care ministrul Apărării a fost lăsat să participe: "Este incompatibil un ministru când depune jurământul, nu mai poate fi membru BP. Şi eu când am fost membru BP şi am făcut parte din Executiv mi-am dat demisia".
Întrebat dacă un ministru poate participa ca membru cu funcţie de conducere într-o şedinţă de conducere a Parlamentului, Florin Iordache a spus că "fără îndoială, nu". Întrebat apoi de ce a participat ministrului Apărării Adrian Ţuţuianu ca secretar în şedinţa de Birou Permanent al Senatului, Florin Iordache a spus că "nu ştie".
(C.R.)
------
Actualizare 17:50 Iordache: Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, convocată constituţional
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a declarat azi, de la tribuna plenului, că deputaţii au fost convocaţi în mod regulamentar şi constituţional la sesiunea extraordinară. Membrii Biroului Permanent şi liderii de grup au fost sunaţi luni, iar programul forului a fost decis cu o majoritate covârşitoare, potrivit News.ro.
Social-democratul a susţinut că în cadrul Biroului Permanent de la ora 11.00 trebuiau stabilite doar comisiile la care urma să fie repartizat proiectul de lege pentru aprobarea OUG vizând acreditarea şcolilor doctorale până la evaluarea periodică.
Florin Iordache a precizat: "Ieri, când Camera Deputaţilor a fost sesizată cu această ordonanţă, noi aveam cinci zile în care obligatoriu trebuia să ne întrunim. Aici nu e dacă vrem sau nu vrem, potrivit articolului 115 trebuia să ne întâlnim. În urma apelului secretarului general, telefonic, la membrii Biroului Permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare a membrilor BP şi a liderilor de grup s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă azi, la ora 15.00, lucru pe care l-am făcut".
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a spus: "În Biroul Permanent de astăzi, de la ora 11.00, nu aveam decât să urmăm o procedură foarte clară, aceea de a solicita unei comisii sau mai multor comisii care să avizeze şi să facă raportul pe fond. Datorită faptului că nu am avut astăzi cvorum în Biroul Permanent, toate aceste lucruri le-a făcut plenul. Deci, pentru corecta informare, dumneavoastră aţi fost convocaţi regulamentar pentru că de aceea avem Constituţia, dar Constituţia trebuie privită împreună, deci şi art. 66 alin 2 şi 3, dar şi art. 115. Nu putem citi separat un articol sau altul, trebuie să le citim împreună. În consecinţă, dumneavoastră aţi venit astăzi în mod regulamentar, constituţional, am respectat şi art. 63, dar şi art 115".
Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a afirmat că s-a dat acceptul telefonic al tuturor membrilor Biroului Permanent pentru convocarea sesiunii extraordinare: "Vreau să fac două, trei clarificări şi la faptul că colegul nostru de la USR a concluzionat că această şedinţă extraordinară nu are temei legal. Trebuie spus că ieri au fost sunaţi toţi membrii Biroului Permanent la telefon cărora în majoritate li s-a luat acceptul pentru convocareea sesiunii extraordinare. În baza acestui accept, preşedintele Camerei Deputaţilor a convocat această sesiune extraordinară".
Deputatul USR Cristian Seidel a considerat că sesiunea extraordinară s-a organizat "fără bază constituţională" şi aceasta poate fi socotită drept "un abuz în serviciu".
Confrom articolului 66, alineatele 2 şi 3 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere sau a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea celor două Camere se face de către preşedinţii acestora.
Conform art 115, alin 5, Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare doar după depunerea spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea în Monitorul Oficial al României. Camerele se convoacă obligatoriu în 5 zile de la depunere sau trimitere dacă nu se află în sesiune. Dacă în 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, se consideră adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide tot în procedură de urgenţă.
(C.R.)
------
Actualizare 16:45 PNL acuză că Senatul a fost convocat ilegal
Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, acuză că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de Biroul Permanent, care se afla în cvorum prin participarea ministrului Apărarii, secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii.
Mario Oprea a afirmat în plenul Senatului că Biroul Permanent, care a convocat şedinţa de plen, nu a luat decizia în cvorumul necesar, fiind prezenţi doar şase membri de drept, la care s-a adăugat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.
Liderul PNL a afirmat că, potrivit Legii 161/2003, funcţia de ministru este incompatibilă cu oricare altă demnitate, cu excepţia calităţii de parlamentar, prin urmare ministrul ar fi trebuit să renunţe la funcţia de conducere din Senat.
Liberalii au declarat că se vor adresa premierului, pentru a arăta incompatibilitatea ministrului şi a-l obliga să aleagă o demnitate. Liderul PNL a precizat: "Vom sesiza prim-ministrul, pentru că este cel care face constatarea stării de incompatibilitate".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că ministrul apărării Adrian Ţuţuianu îşi va da demisia din funcţia de secretar al Senatului la începutul sesiunii următoare, însă până atunci este încă membru de drept al forului.
Potrivit Legii 161/2003, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului, inclusiv a funcţiilor din aparatul Parlamentului, potrivit Constituţiei.
(C.R.)
------
Actualizare 15:47 Plenul Senatului, suspendat din lipsă de cvorum
Plenul Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a fost suspendat din lipsă de cvorum, fiind prezenţi doar 58 de senatori, din 136, însă OUG-urile emise de Guvern vineri, printre care şi cea privind pensiile speciale şi cea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, au fost repartizate comisiilor, cu termen de depunere a raportului 31 august, astfel încât vor putea fi publicate în Monitorul Oficial şi intra în vigoare, potrivit unor surse din presă.
Şedinţa Senatului a durat doar zece minute, preşedintele Călin Popescu Tăriceanu constatând lipsa cvorumului. Nu era însă nevoie de cvorum pentru repartizarea OUG-urilor emise de Guvern vineri către comisii, astfel încât ele să poată intra în vigoare. De altfel, plenul nici nu avea stabilită o ordine de zi, conform News.ro.
Potrivit sursei citate, PNL a lipsit de la şedinţă, liderul grupului, Mario Oprea, contestând legalitatea convocării sesiunii extraordinare.
Având în vedere că termenul de depunere a rapoartelor este 31 august, ele vor fi votate în noua sesiune parlamentară, din septembrie, însă vor putea intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, informează sursa.
(A.C.)
-----
Actualizare 13:06 Ghinea (USR): "Nu există formal o sesiune extraordinară"
Deputatul Cristian Ghinea (USR), secretar în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, a declarat că sesiunea extraordinară a Parlamentului nu a fost convocată formal, deoarece Biroul permanent nu a avut cvorum, şi a subliniat că formaţiunea sa va semna o sesizare din partea Opoziţiei la Curtea Constituţională a României (CCR) pe acest subiect, potrivit unei surse din presă.
"Au lipsit reprezentanţii Puterii (n.r - de la Biroul permanent), în frunte cu domnul Dragnea. (...) Nu există formal în acest moment sesiune extraordinară", a spus Ghinea, citat de News.ro.
El a precizat că USR se va ralia unui demers privind sesizarea CCR în acest caz, informează sursa.
Ghinea a menţionat: "Nu poate un singur om, printr-o singură semnătură, să declare sesiune extraordinară deschisă fără Biroul permanent. (...) Biroul permanent nu a avut cvorum pentru că domnul Dragnea, cel care a semnat această hârtie, nu a fost aici şi alţi câţiva membri ai PSD. Domnul Dragnea trebuie să vină la serviciu dacă vrea sesiune extraordinară. (...) Evident că vom semna şi noi împreună cu colegii de la Opoziţie această sesizare la CCR".
Potrivit sursei ictate, şi liderul grupului deputaţilor PNL Raluca Turcan a declarat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale şi constituţionale pentru ca sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor să fie convocată. Ea a adăugat că membrii Biroului permanent din Opoziţie au fost prezenţi şi că astfel Opoziţia şi-a exprimat disponibilitatea ca în Parlament să se poarte o dezbatere în sesiune extraordinară.
"Vom sesiza Curtea Constituţională cu acest derapaj", a precizat Turcan.
(A.C.)
------
Actualizare 12:18 Tomac: "E o mascaradă numită sesiune extraordinară"
Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a suspendat din lipsă de cvorum, în condiţiile în care au fost prezenţi doar patru deputaţi, opoziţia refuzând să participe la lucrări. În aceste condiţii, liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat, că parlamentarii Partidului Mişcarea Populară nu vor participa nici la plenul de la ora 15.00, pe care l-au catalogat ca fiind "mascaradă numită sesiune extraordinară", potrivit unei surse din presă.
Potrivit sursei citate, la şedinţa Biroului Permanent au participat deputaţii Florin Iordache (PSD), Georgian Pop (PSD), Denes Seres (UDMR) şi Andrei Gerea (ALDE).
Eugen Tomac a spus, citat de News.ro: "Ieri (luni - n.r.) după-amiază am fost convocaţi de către domnul Dragnea pentru o sesiune extraordinară. Constatăm însă un lucru ieşit din comun şi grav, pentru că singurul pesedist care s-a prezentat astăzi la muncă este domnul Iordache, omul bun la toate, şi ceilalţi lideri din conducerea Camerei Deputaţilor, membri PSD, stau bine mersi în vacanţă. În schimb, aici mascarada continuă, motiv pentru care, având în vedere că nu a existat cvorum în cadrul Biroului Permanent, puterea nu a reuşit să îşi asigure acest lucru pentru că pesediştii stau bine mersi în vacanţă, în frunte cu domnul Dragnea, nu vom participa nici de la ora 15.00 la mascarada numită sesiune extraordinară".
Deputatul PMP a susţinut că "este o lipsă totală de respect faţă de cetăţenii care i-au votat pe pesedişti şi o lipsă totală de respect faţă de această instituţie".
"Motiv pentru care suntem profund indignaţi de acest comportament iresponsabil pe care îl manifestă PSD, care conduce Parlamentul la ora actuală", a completat Tomac.
Deputatul PMP Valeriu Steriu a afirmat, la rândul său, că nu este legal să aibă loc plenul Camerei Deputaţilor la ora 15.00, în condiţiile în care şedinţa Biroului Permanent nu a avut cvorum, arată sursa.
Chestorul Camerei Deputaţilor a menţionat: "Sunt regulamente inventate ad-hoc, nu sunt deloc legale. Nu este normal, este imoral. Cum ne putem duce în faţa alegătorilor spunând că am venit în mijlocul vacanţei parlamentare 30 de oameni şi am hotărât o lege. Nu pentru asta suntem trimişi, ca să facem legi 30 de oameni şi să le discutăm convocând comisii cu trei oameni".
(A.C.)
----
Deputaţii şi senatorii se întrunesc în sesiune extraordinară, începând de astăzi, pentru a aproba ordonanţele de urgenţă adoptate de către Guvern săptămâna trecută referitoare la modificarea modului de calcul al pensiilor militare, plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului şi creşterea salariilor poliţiştilor, potrivit surselor din presă.
Anunţul a fost făcut de preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de coaliţie de ieri, conform News.ro.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni de la ora 11, urmând ca şedinţa de plen să aibă loc începând cu ora 15. Senatul va avea marţi doar o reuniune a Biroului Permanent, de la ora 14.
Potrivit sursei citate, sesiunea extraordinară este necesară pentru ca OUG-urile adoptate vineri de Guvern să poată intra în vigoare, aplicarea lor depinzâd de votarea lor de către Parlament.
Prima încercare de convocare a acestei sesiuni a avut loc săptămâna trecută, însă ea a fost amânată, fără a fi oferite explicaţii.
Conform sursei, Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care se plafonează pensiile speciale, care nu mai pot depăşi valoarea salariilor aflate în plată în baza cărora s-a calculat pensia, o OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei, precum şi o OUG prin care au fost mărite salariile poliţiştilor cu 10% şi cu 15% salariile personalului civil din instituţiile de siguranţă naţională.
Lucrările Camerei nu vor fi prezidate de către Liviu Dragnea, care i-a delegat atribuţiile sale lui Florin Iordache pe perioada 8-11 august, perioadă în care Parlamentul se va afla în sesiune extraordinară, informează sursa.
"În perioada 8-11 august 2017, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor", se arată în decizia publicată, luni, în Monitorul Oficial.