Actualizare - Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, a fost suspendată de preşedintele Klaus Iohannis, urmând să fie reluată pe data de 19 decembrie.
"Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, a fost suspendată de către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite. Drept urmare, preşedintele României a decis reluarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi", informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială anunţa că pe ordinea de zi a CSAT se vor afla subiecte referitoare la planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019 - 2028, programul de activitate al Consiliului pentru anul viitor, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în 2019, precum şi Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru 2019.
"În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale", preciza Administraţia Prezidenţială săptămâna trecută.
(V.D.)
--------
Numărul cetăţenilor cu drept de vot este în scădere, chiar dacă declinul demografic cunoaşte un uşor regres.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 noiembrie este de 18.942.269, cu 3.603 mai puţini faţă de precenda informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pe 31 octombrie, când figurau 18.945.872 de alegători. AEP precizează că în perioada 1 - 30 noiembrie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 20.957 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare; 131 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie. Potrivit sursei citate, 155 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 17.330, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu de către AEP, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.271.310 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.959 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS. Potrivit legislaţiei în domeniu, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Pe de altă parte, populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în luna octombrie, când s-au pierdut 5.112 de locuitori, faţă de 6.103 în aceeaşi lună a anului trecut, în principal datorită creşterii natalităţii, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat: s-au pierdut 1.671 de locuitori, faţă de 1.248 în aceeaşi lună a anului trecut.
În octombrie, s-au născut 18.131 copii, cu 1.076 mai mulţi decât în luna precedentă şi cu 2.504 mai mulţi decât în aceeaşi lună a anului trecut.
Totodată, în octombrie s-au înregistrat 23.243 decese, cu 4.517 mai multe decât în luna precedentă şi cu 1.513 mai multe faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Mortalitatea infantilă din ţara noastră a crescut în octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, fiind înregistrate 106 decese ale unor copii cu vârsta de sub un an, cu 11 mai multe decât în urmă cu un an. În octombrie 2018, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 13.084 căsătorii, cu 7.065 mai puţine decât în luna septembrie 2018. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive a fost de 2.776, cu 192 mai multe decât în luna septembrie 2018.
Populaţia rezidentă în România a scăzut în 2017 cu 120.700 de persoane, ritm redus faţă de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic şi a emigraţiei, arată datele publicate de INS în august 2018.
1. La mintea cocosului!
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2018, 10:53)
Citez:
Numărul cetăţenilor cu drept de vot este în scădere, chiar dacă declinul demografic cunoaşte un uşor regres.
Pai, istetilor ......dacă declinul demografic cunoaşte un uşor regres, este normal ca si numărul cetăţenilor cu drept de vot sa fie în scădere (ma rog, in usoara scadere, dar totusi scadere) .