UPDATE/ TUDOSE:  "Am cerut o analiză să vedem dacă e oportun ca sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât la Pilonul II"

Mina Irina
Bănci-Asigurări / 25 august 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 16:45 APAPR solicită premierului o întâlnire pentru a discuta rezultatele analizei privind Pilonul I şi II de pensii

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) anunţă că a luat act de declaraţiile făcute astăzi cu privire la Pilonul I şi Pilonul II de pensii şi solicită premierului o întâlnire pentru a discuta rezultatele analizei făcute de către autorităţi, precum şi impactul unei decizii ulterioare.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, APAPR precizează: "În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public Primului Ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către Autorităţile Statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare.

De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie dată publicităţii această analiză".

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:29 Mara Calista, PNL: "Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii printr-o argumentaţie absurdă"

Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii "printr-o argumentaţie absurdă, care încalcă flagrant principiile economice", susţine deputatul Mara Calista, coordonator al Comisiei de muncă a PNL.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, deputatul afirmă: "Declaraţiile premierului Mihai Tudose, prin care anunţă restrângerea cotei alocate Pilonului II de pensii, pot avea doar două explicaţii logice: fie premierul habar nu are cum funcţionează actualul sistem de plată al pensiilor, fie încearcă o manipulare grosolană care să ascundă intenţiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generaţiei tinere.

Românii trebuie să înţeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament şi nici nu a fost gândit pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcţionează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privaţi. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare.

Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susţine că ar avea «randament» mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi. Mai mult decât atât, Fondul actual de Pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit.

Prin urmare, este total falsă argumentaţia prezentată de premierul Mihai Tudose potrivit căruia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor în acest moment.

În realitate, ceea ce face Guvernul PSD-ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajaţi, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât şi la Pilonul II, fără a oferi vreo garanţie că la momentul pensionării acestora vor beneficia şi ei de o pensie decentă.

Comparaţia dintre mere şi pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuză de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum şi dovada clară că actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise.

În fapt, actuala guvernare optează pentru o strategie în doi paşi de a desfiinţa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanţare, pentru ca mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsă de randament şi să justifice astfel lovitura finală".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:04 ASF: "Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reafirmă că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

ASF menţionează în comunicat: "Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private. ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora. ASF, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar".

(A.C.)

------

Actualizare 14:47

Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II", acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

Şeful Executivului a menţionat: "Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II".

Tudose a precizat că discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată "având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie".

"Fiind o contribuţie vărasată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor", a explicat premierul.

El a adăugat că îi va cere ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.

"Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru", a ţinut să puncteze prim-ministrul.

Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a naţionaliza pilonul II de pensii, Tudose a susţinut că acestea au plecat de la o premisă greşită.

Tudose a subliniat: "Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I".

(A.C.)

------

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, la Neptun, că există ceva "îngrijorător" în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii pot fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă "o intrare brutală".

Marcel Ciolacu a spus, potrivit News.ro: "Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi de la domnul vicepreşedinte Giurescu. Dânşii urmăresc cifrele atât de la Pilonul I, cât şi de la Pilonul II de pensii. Din cifre, le-au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii. Mai mult decât atât, împreună cu administratorii de la Pilonul II de pensii şi conducerea ASF au avut întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfinţarea Pilonului II de pensii sau marginalizare".

El a ţinut să precizeze că "decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României, dacă vor avea de câştigat cei înscrişi la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată".

Vicepremierul a completat: "Nu este o decizie luată, ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat".

Marcel Ciolacu a subliniat faptul că "nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I", fiind "exclusă" o asemenea decizie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "E ceva îngrijorător în privinţa Pilonului II de pensii"......NU! Îngrijorător, stupefiant, tulburător...groaznic este că indivizii ca tine -jurist ieșit de la Universitatea Ecologică- decid asupra unui astfel de subiect. Nu au nici cea mai mică idee ce e Pilonul II. Nici măcar nu știai de el până acum ..dar știi că e îngrijorător..tu și Olguța. Luați banii fraierilor care contribuie la Pilon II și mai măriți vreo 4-6 luni pensiile speciale pentru

    Milițieni..așa și pentru primari că sunt capabili. Apoi după 6 luni..luați bani și din Pilon III. Ce naiba, doar n-o să rămână specialii fără pensii băgate în .... pițipoancelor care se plimbă cu SUV-uri imense peste tot prin Romania. Chiar v-ați întrebat vreodată de unde au bani țoapele din Range-uri imense din România? Acum nu iese nimeni în stradă când le decid analfabeții ăștia pensiile...După ce goliți și Pilonul III ..Luați și Pilonul I ..con vertiți-l doar pentru cele 100 de mii de pensii speciale. Cu Ciolacul și alți obrăzați de ăștia..țara asta nu are niciun viitor. 

    E penibil mesajul PM. Dezinformare si manipulare.

    E o schema ponzi ce au facut ei. Au dat crestere de punct de pensii din pix ca sa poate justifica cu ea cum iau banii de la fondurile privare de pensii. Zice ca "statul administreaza mai bine" contributiile. Parca era deficit la pensii, de bine ce e administrat. Rusinos 

    1. Daca se ating de Pilonul II milioanele de protestatari vor darama guvernarea PSD

    Daca domnul premier ne-ar putea oferi si niste valori ale randamentului Pilonului I de pensii ar fi grozav. Si nu ma refer la randamentul ultimului an, ci din 2008 incoace.

    Auzi mai nene ca Domnia Sa a constatat cu surprindere ca statul e un administrator mai bun al contributiilor polpulatiei active... De aceea mama mea are 700 Ron pensie lunara. Buna administrare. Dl Tudose cred ca traieste in Dumbrava Minunata. 

    Cand statul se imprumuta sa plateasca pensii si indemnizatii speciale bugetarilor, magistratilor, parlamentarilor unde e acel randament superior de care se face vorbire?

    Chiar atat de rau sunt percepute lucrurile de acesti politicieni ?  

    1. Oricum statul plateste si inca bine pensile .Credeti voi ca peste40 de ani isi vor aminti acesti straini de pensile noastre.Se pot schimba multe in 40 de ani.Intrbati-i pe tati nostri!

      Bravo Mihai.. esti destept foc. PSD convins. Fug strainii cu pensia ta din Pilon II (vezi ca o ascund in chiloti) si peste 40 de ani cand specimene ca tine vor mai popula teritoriul asta (Romania) nu iti vor mai da pensia.. nu iti vor mai da ca tu esti de un intelect de brazda.....este imposibil de imaginat cati prosti sunt in poporul asta..astia chiar merita sa nu primeasca pensie deloc. sa fie sclavi. Merita si imi9 doresc din toata inima asta!!! Tara asta nu are niciun viitor...popor de animale imbecile..fara educatie financiara. Lasa ca Vine Dragnea Bai Mihaita Olita ..si "cu ajutorul lui Dumnezeu" ..poate iti arunca un ban de pensie daca are chef. meritati tot ce se intampla in Romania. meritati!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb