UPDATE/JUNIOR ACHIEVEMENT ROMÂNIA:  "Am dat manualul BVB în revizie şi vom face toate modificările necesare"

ADINA ARDELEANU, ADI IACOB
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2016

"Am dat manualul BVB în revizie şi vom face toate modificările necesare"

JA: "Regretăm că un demers pe care îl doream un pas inainte pentru programele JA în România a creat un asemenea feedback"

-----------

"Am dat manualul BVB în revizie şi vom face evident toate modificările necesare, acolo unde este cazul. Vom comunica şi cu autorul (BVB) pentru lămurirea situaţiilor legate de conţinut care au fost semnalate de dumeavoastră", ne-a transmis Ştefania Popp, CEO JA Romania.

Domnia sa ne-a mai spus: "Regretăm că un demers pe care îl doream un pas înainte pentru programele JA în România a creat un asemenea feedback. Orice observaţie pentru îmbunătăţire este binevenită şi, evident, ţinem cont de toate comentariile, deoarece ne dorim să aducem elevilor şi profesorilor, programe şi experienţe cât mai bune şi cât mai corecte, pentru o mai bună legătură a lor cu business-ul şi cu comunitatea de afaceri.

Menţionez aici că JA desfăşoară toate programele (conţinut, training profesori, implementare) gratuit, în şcolile din România. Manualele din programele JA sunt manuale de licenţă (cu mici excepţii -acest manual este una dintre ele-) şi nu se vând, ci sunt distribuite gratuit în cadrul programelor de educaţie financiară sau antreprenorială făcute de JA în şcoli, deci numai noi facem distribuţia".

(A.S.)

------------

Manualul BVB: Error! Error!

"Manualul" de educaţie financiară pentru liceeni -"Bursa şi Investiţiile" re-lansat de Bursa de Valori Bucureşti şi Junior Achievement România este, pur şi simplu, o bătaie de joc.

Sub pretextul că vrea să aducă educaţia financiară mai aproape de elevi, BVB a lansat, cu mare fast, o cărticică în care virgula între subiect şi predicat, interzisă de gramatica limbii române, este o practică, nu un accident. Am întânit, în carte, dezacorduri, dar şi termeni folosiţi impropriu.

Pare că nimeni nu a corectat acest text.

Deşi sună incredibil, gramatica este cea mai mică problemă.

Manualul nu este structurat. El începe cu o introducere în economie, în care este preluată otova o ştire dintr-o agenţie de presă despre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, în trimestrul I din 2016, fără definiţii introductive. Nu este clar care este relevanţa, pentru liceeni, felului cum au evoluat aceşti indicatori fix în trimestrul I din 2016 şi nu în 2015 sau 2014.

Însă maximul indolenţei şi incompetenţei este să mergi în faţa liceenilor cu formule greşite de calcul.

"Manualul" BVB prezintă, în pagini diferite, o formulă greşită pentru calculul randamentului. Culmea este că prezintă şi un calcul desfăşurat, pe baza formulei, care, la rezultat, prezintă o altă cifră decât cea pe care ai obţine-o dacă ai face calculul "de mână" sau cu un calculator.

BVB se laudă cu faptul că acesta este primul manual elaborat în totalitate de comunitatea business şi că aproximativ 5.000 de elevi de liceu din România vor învăţa la şcoală despre piaţa de capital, mecanismele bursei şi diferite tipuri de investiţii.

Aşa se exprimă comunitatea de business?! aşa cunoaşte noţiunile cu care operează şi aşa îşi educă urmaşii?!

Dar, mai degrabă, acest manual pare elaborat în interiorul BVB, căci aproape jumătate din carte este despre Bursa de Valori Bucureşti, cu exemple din cadrul BVB. Dacă este un manual despre bursă, dacă, aşa cum spune Ludwik Sobolewski, dorinţa este ca elevii să "devină cunoscători ai fenomenului bursier", de ce exemplele nu sunt de la New York Stock Exchange? Sau de la London Stock Exchange? Sau măcar de la Bursa din Varşovia?

Dacă se vrea un manual actual, de ce vorbeşte despre siguranţa banilor în bănci şi despre dimensiunea mică a dobânzilor?

BVB nu consideră că elevii trebuie să afle de "bail-in" (n.r. posibilitatea salvării băncilor inclusiv prin confiscarea depozitelor negarantate) sau despre dobânzile negative?

Lucian Anghel, Preşedinte la Bursa de Valori Bucureşti a spus: "Îmbunătăţirea nivelului de cultură financiară în România este una dintre priorităţile şi obiectivele pe termen lung ale Bursei de Valori Bucureşti şi suntem încântaţi să continuăm ofensiva educaţională, inclusiv în liceele din România".

Ne întrebăm dacă Lucian Anghel a citit acest manual. Până la închiderea ediţiei, nu ne-a răspuns la această întrebare.

Potrivit BVB, până în prezent, peste 3.700 de elevi din mai mult de 77 de licee din 47 de localităţi au ales să aibă la clasă, fie ca disciplină opţională, fie la orele de dirigenţie şi consiliere sau extracurricular, o oră de studiu a manualului "Bursa şi Investiţiile".

Aberaţiile din manualul BVB nu pot fi reproduse, căci "textul publicaţiei sau orice parte din el nu poate fi reprodus sau transmis în orice formă sau prin orice mijloace, electronice sau mecanice, inclusiv fotocopiere, înregistrare, depozitare în sisteme de recuperarea a informaţiilor sau altfel, cu excepţia efectuării unui curs înregistrat Junior Achievement sau cu permisiunea organizaţiei".

Oare lucrările de control ale elevilor se consideră încălcare a drepturilor de autor?

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. trebuie sa-l rugam sa preia si din experientele domnului Mobius, ale domnului Treichl si nu in cele din urma ale domnului Georgescu, care in tandem cu domnul Roiss au reusit sa puna in practica marele vets eminescian: ERA PE CAND NU SE VEDEA, AZI O VEDEM SI NU E...

    1. Sper ca s-a avut si ok-ul ,,doctorilor'' de la SIF-uri( alti plagiatori)-masini de incasat bani fara limita si fara bun-simt!

      Era pe cand nu s-a zarit,

      Azi o vedem si nu e. 

      Maestre, cand citezi e bine s-o faci cu acuratete, indiferent care e sursa !

      Cu atat mai mult cand e vorba de EMINESCU ! 

      insa am citat sursa.Ca veni vorba, cine are drepturile de autor?

    Manualul asta e facut dupa principiile momentului: nu conteaza ce a iesit, conteaza ceea ce spunem noi ca este.

    Este de inteles de ce a iesit asa, manualul este scris de o receptionista de cariera, mai intai la un hotel, acum la bursa, si de o poloneza la inceput de cariera. De unde vreti sa stie ele gramatica?

    1. Sunteti rai, de aceea nu vedeti partea pozitva a lucrului bine facut. Este asa de proasta lucrarea incat sigur nu e un plagiat. Eu zic sa ne bucuram.

      Ce mai facem noi azi bine si fara conflicte si vanitati?

      Like! :)

      bursa a avut pana acum 3 ani o filoloaga care se ocupa de comunicatele BVB. A fost data afara de dl Sobolewski. E drept ca nu era asa de receptiva la tot felul de prostii ca o receptionista, dar compensa cu multe altele. I-a ramas doar vocea pe robotul telefonic al Bursei.

      o fi fost ea filoloaga cu studii, dar n-avea picioarele suficient de lungi, nu avea ochii umezi de emotie cand umbla pe la etajul 14 si, pe deasupra, mai facea si observatii de nivelul clasei a sasea despre cum se scrie pe materialele iesite de la directorul general. De aceea noul director general a preferat ceva particular, fete absolvente de particulara, cu mintea odihnita. Iar nu limba romana si exprimarea corecta au contat, si limbajul trupului, expresivitatea corporala.

      Ba e si plagiat!

      Cine e receptionista?

      Nu mai este receptionista, nu sunteti la curent, nu mai scrieti dupa barfe si zvonuri. Acum a fost avansata intr-o functie mai sus, secretara personala a lui Sobolewski, pentru cunostiintele de limba romana si de alte limbi dulci.

      Buna poanta!

      Vad ca va luati de Sobolewski, dar mie unuia nu mi-a trecut prin cap sa-l implic in comentariul despre greselile de gramatica, pentru simplul fapt ca el nu cunoaste limba romana.

      Ceea ce, conform regulamentelor BVB, este mai grav decit greselile gramaticale. 

      Make, uite cum vad eu: printre diversele definitii, managementul e stiinta de a atinge obiectivele unei organizatii prin intermediul altora. Multimea asta referita aici ca mijloc reprezinta resursa umana a companiei. Responsabil de angajare/dezangajarea resursei e directorul. El nu e absolvit de greselile angajatilor, indiferent despre ce competenta utilizata e vorba. Ce, daca unul dintre angajati scrie imperfectiuni in engleza la Morgan Stanly, directrul general, sa zicem ca e roman, e absolvit ca nu stie, el directorul, la nivelnperfect engleza pe o chestiune de specialitate? Nu e, chiar raspunde pentru asta.

    n-a mai avut bani Sobolewski de cap-limpede inainte de bun de tipar. Banii sunt folositi pentru excursii ale managementului prin toata lumea sa urce bursa pe liste scurte. Cred ca chiar el i-a dat bun de tipar cartii. E de inteles de ce a iesit asa.

    Eu nu am citit cartea, ca nu o gasesc, dar profit de ocazie sa atrag atentia ca de o buna bucata de timp comunicatele de presa ale BVB sufera la capitolul gramatica, la modul cum sunt frazate, in asa fel ca le dispare si firul logic. Bursa in loc sa comunice ca o institutie, parca ar cauta prin orice comunicat senzationalul. Ba suntem tigrul Europei, ba ne continuam nu stiu ce zbor, ba am atins un moment istoric in care nu se intampla nimic. Toate scrise neromaneste si, parca, in batjocora.

    1. asa se intampla cand ziaristii ajung PR-isti, iar daca au fost si ziaristi prosti, ca PR-isti cum crezi ca pot fi? Mai ales cand sunt narcisisti si preocupati de imaginea proprie si atingerea telului de a ajunge in CA-urile emitentilor?

      Scopul ziaristului contemporan nu este sa ofere publicului tilcul intimplarilor importante, riguros relatate, ci sa fie cooptat in comunicarea unei institutii si ulterior, sa devina purtator de cuvint.

      Pe scurt, definitia de dictionar trebuie formulata astfel: "Scopul ziaristului contemporan este sa devina Dan Suciu". 

      MAKE, asa este. Definitia ta se refera corect si cu precadere la caracterul acestor soldati cu aspiratii la functii de colonei in structurile in care s-au incorporat, cand, in realitate, potentialul lor este de plutonier major, hai adjutant, cu indulgenta. Pe de alta parte, nu putem sa comparam pe unul ca Dan Suciu, care dupa felul stresat in care se exprima, se vede clar ca face eforturi, ca ar fi invatat ceva la scoala, ca a facut o scoala, poate nu aia care trebuie pentru functia in care activeaza si fara sa fie vreun premiant acolo. Revenind, nu putem sa-l comparam, din acest punct de vedere, cu analfabetii de la BVB din noul val. Omul atata poate sa vanda din cunostiinele lui, iar unde nu mai poate aduce cunostiinte, isi vinde obedient caracterul.

      Si uita-te atent la ce transformari s-au produs in bursa in ulitimii ani. Lipsa de substanta in comunicare, prea multa filosofie ieftina in loc de substanta. Vorbesc fie oameni care nu se pricep sa vorbeasca pe limba pietei (bine sesizat de voi din acest manual), sau oameni care chiar daca s-ar pricepe sa vorbeasca, generic, nu inteleg conceptele. Exemplu concret, acum 3-4 ani sunai la BVB la PR, la oricine pentru o problema, la primul telefon sau la prima legatura pe interior aveai solutia. Acum, suni cu riscul de a nu ridica nimeni receptorul. Cand il ridica, nu numai ca nu stiu PR-istii sa raspunda, dar nu stiu nici unde sa it dea legatura. Nu cunosc cine ce face p-acolo. Ajungi sa nu le mai spui problema, ci sa le ceri direct sa te dea la departamentul X. Asta daca esti norocos sa fi cunoscut cu functioneaza bursa mai dinainte. Pleiada de balerini, stewarzi si receptionere de hotel angajati de Sobolewski arata orientarea lui in relatie cu exteriorul: imagine, impresie prin spoiala, poleiala. Toti functionand ca niste secretare stangace si care in final te directioneaza la aia vechi sa-ti rezolve problema. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa fie tineri, moderni, aspectuosi, dar da-le naiba un test de competente, de abititati si de cat de deschisi sunt sa invete.

      Exact asta am vrut sa spun, ca "Dan Suciu" nu este numele unui ziarist (bun/rau/mediocru, nu conteaza cum il considera fiecare), ci un ideal teoretic de dictionar, modelul de succes pentru valul de ziaristi mai tineri (dar si mai in virsta, cei care il pizmuiesc).

      In presa, nimeni nu-si mai aminteste de conditia de caracter, care trebuie sa fie eliminatorie printre ziaristi. Asa se face ca un purtator de cuvint se poate intoarce in presa, cu seninatate.

      Intre functia de purtator de cuvint, profesia de agent de informatii si ocupatia de ziarist, nimeni nu mai face vreo distinctie, astfel ca circulatia din una intr-alta este complet libera si fara remuscari. 

      Cred ca mai potrivit era numele lui Radu Soviani decat Dan Suciu :))) Ca sa nu mai zicem de dna Firea: ziarist - pc la Guvern - ziarist - politician - primarita. S-a dus presa noastra ... :(

      Radu Soviani a fost si nu mai este si cind a fost, n-a fost cit fuse Suciu.

      Evoluam.

      Urmatorul pas este renuntarea la Republica, sub Gadea Intiiul cel Viteaz, care, dupa detronare, se intorce ca ziarist militant. 

    ...Adina Ardeleanu!

    Adica este mai important continutul decat un par blond bine aranjat, costumul lui Sobo sau faptul ca liceenele puteau sa stea langa el si chiar sa il atinga pe Mugescu??? 

    Ar mai ramane sa te intrebi si cine a realizat curiccula - pentru ca este ''manual'' - sau care este persoana cu experienta din BVB care a selectat informatia relevanta pentru nivelul liceeenilor!... 

    important nu este decat sa pricepi ca Bursa, cum spune Presedintele ei - ca sa zic asa - ''continua ofensiva'' educatiei financiare, dupa ce in prima etapa a culturalizat cuponarii la Universitate iar acum demareaza, condusa de randament, ''educatia'' financiara a speculantilor....ca nu cumva sa scape vreunul si sa invete din greseala ceva despre investitii... 

    La BVB nu este importanta realitatea sau ce se scrie in Manual, ci ceea ce spune conducerea....mai ales acum cand, desi a completat biletul de pariuri la Champions League - MSCI si i-au iesit scorurile in Serie B - FTS100, trebuie luat si mai in serios, chiar daca continua sa vorbeasca despre capitalizare si sa ii spuna lichiditate, chiar daca are tot 3-5000 de conturi care tranzactioneaza lunar....stai sa vezi ce paranghelie o sa faca cu Dusterul ala, cati bani o sa sparga pe artificii cand o sa vina Dl. Presedinte sa raporteze doua mii de conturi deschise, cu cate trei sute de lei in ele fiecare!  

    Eu zic sa vorbesti de spatiu in ziar de acum.

    acest subiect vad ca e dezbatut destul de mult, unele tuse sunt deopotriva fine si adanci. Asta arata inutilitateea lui Sobolewski inclusiv pe teme de PR - ca se zicea ca e marele specialist in domeniu. Publicul din Romania, tinta acestei super competente a lui, vorbeste si intelege romaneste. El, se vede ca nici nu poata sa transmita personal mesaje publice, si nici nu are abilitatea de a-si angaja oamenii potriviti pe aceste posturi. Nici nu conteaza de ce. Recapituland, investitori straini nu aduce, investitori de retail nu aduce, listari pe bursa nu aduce, listarile care se fac, facandu-se oricum, PR nu face bine (in afara celui personal cu imperfectiuni mascat de o engleza moderata la care nimeni nu replica), profit nu face (acesta se face singur, mai curand il diminueaza) ... la ce naiba va trebuie polonez?

    1. Sa-l fierbem.

    Bravo Ziarul BURSA!!! Continuati sa fiti vigilenti, chiar daca sunteti cam singurii din piata media asa cum ar trebui sa fie toti!!

    Ne întrebăm dacă Lucian Anghel a citit acest manual. Până la închiderea ediţiei, nu ne-a răspuns la această întrebare. .... 

    Nu l-a citit dar i l-a tradus Sobietki. 

    Nu va mirati nici de performanta "Bursa şi Invenţiile" asa cum performeaza BVB nici nu se putea mai mult. 

    1. Asa ca nu mai fi suparat. Daca nici ei nu l-au citit si a si disparut de pe BCR.ro nu trebuie sa reactionezi brutal. Apropo, stii caconform prospectului BCR are aceeasi forma juridica ca Goldman Sachs International? Cel putin asa reiese din prospect:-)

    doamna Popp, as dori ca impreuna cu Ziarul Bursa a deveni parteneri si a promova interesul tinerilor pentru lectura rapoartelor financiare, chiar daca nu vor intelege de la inceput frumusetea unei astfel de lecturi...Va multumesc, TB

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb