UPDATE/VLAD VOICULESCU, DESPRE RĂSPUNSUL LUI DRAGNEA ŞI TĂRICEANU:  "Atât tonul, cât şi conţinutul sunt de o gravitate extremă"

A.C.
Politică / 29 noiembrie 2017

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Actualizare 13:52 Băsescu: "România riscă să deterioreze relaţiile cu SUA"

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat că România este în situaţia în care riscă să deterioreze relaţiile cu SUA pentru o proastă şi defectuasă înţelegere a modului în care lucrează Guvernul SUA.

El i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu că au transmis SUA declaraţia în numele Parlamentului fără să o supună la vot, spunând, ironic, că pot ei pot reprezenta Parlamentul la defilarea de 1 Decembrie, la recepţia de la Cotroceni sau "alături de Daea, să vândă oaia".

Băsescu a declarat la Parlament: "România este în situaţia în care riscă să deterioreze nişte relaţii pentru o proastă şi defectuasă înţelegere a modului în care lucrează Guvernul SUA. Aş pleca de la conţinutul comunicatului purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat. Prin acest comunicat nu se interzice discutarea acestor legi, ci el are două semnificaţii în analiza mea: este o expresie a neîncrederii şi face parte la prevederile din proiectul transmis de ministrul Justiţiei. Nu este vorba despre vreo interdicţie dată Parlamentului, aşa cum încearcă unii să interpreteze comunicatul sau cum se răţoiesc Tăriceanu şi Dragnea".

El a mai spus că scrisoare trimisă de SUA nu pune la îndoială suveranitatea Parlamentului de la Bucureşti, ci atrage atenţia asupra unor prevederi din pachetul de legi pentru Justiţie: "Comunicatul Departamentului de Stat nu pune sub semnul întrebării suveranitatea Parlamentului, ci să se dea atenţie unor prevederi din pachetul lui Tudorel Toader".

Referindu-se la declaraţia transmisă SUA de către Dragnea şi Tăriceanu, Băsescu a spus că Departamentul de Stat ştie faptul că PNL şi PSD au vrut în 2012, prin suspendarea sa, să "captureze Justiţia".

Băsescu a menţionat: "Departamentul de Stat ştie cu cine are de-a face şi nu poate să nu-şi amintească faptul că actualul PSD, alături de PNL, până nu de mult, spuneau că nu avem toată putere până nu avem Justiţia. Ei ştiu că acesta este partidul care alături de liberali voiau să captureze Justiţia în 2012, prin suspendarea preşedintelui. Acest PNL, care dintr-o dată a devenit un apărător necondiţionat al Justiţiei, este parte din istoria recentă a luptei impotriva Justiţiei".

El a mai spus că problemele penale ale lui Călin Popescu Tăriceanu şi ale lui Liviu Dragnea sunt o "carte de vizită negativă" pentru SUA.

Băsescu a adăugat: "Semnatarii acestei misive către Departamentul de Stat nu au cum să nu fie o carte de vizită extrem de negativă. Unul condamnat, Dragnea, iar celălalt, când era prim-ministru striga să retragem trupele din Irak. Ce analiză face Departamentul de Stat când e vorba de aceşti doi proeminenţi politicieni. (...) Dragnea şi Tăriceanu şi-au asumat un răspuns în numele Parlamentului. Într-adevăr, ei reprezintă Parlamentul, dar pot să-l reprezinte la defilarea de la 1 decembrie, la recepţia de la Cotroceni, pot să-l reprezinte alături de Daea, să vândă oaia, dar nu pot să reprezinte Plenul celor două Camere fără discutarea documentului şi votarea lui".

(A.C.)

----

Actualizare 13:15 Procurorul general: "Iniţiatorii noului proiect de modificare a legilor justiţiei au interes exclusiv pentru ca Executivul să aivă control asupra justiţiei"

Iniţiatorii noului proiect de modificare a legilor justiţiei au prezentat interes exclusiv pentru modificări care să ofere Executivului instrumente de control asupra justiţiei, care este prezentată pretins abuzivă, a declarat, la RFI, procurorul general Augustin Lazăr.

El a mai spus că este obligatoriu un aviz al Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei.

Procurorul general Augustin Lazăr consideră că nu există nicio urgenţă în a modifica legile justiţiei şi cere o dezbatere transparentă pe această temă.

"Nu există nici o urgenţă în a modifica legile justiţiei, într-o procedură de urgenţă, într-o comisie specială a Parlamentului României. Aşa cum se află acum ordinea de drept în România şi modul în care este organizată justiţia română, nu necesită nici o urgenţă de modificare, fără o dezbatere transparentă şi clară în faţa opiniei publice a acestor legi", a declarat Lazăr.

El a mai spus că iniţiatorii noului proiect au avut interes exclusiv pentru modificări care să ofere instrumente de control Executivului asupra Justiţiei, care este prezentată pretins abuzivă.

Augustin Lazăr a afirmat: "Maniera de privire a rezultatelor justiţiei române este diferită. Pe de o parte, cei care privesc obiectiv văd o justiţie europeană, reformată ca standarde şi ca principii, care are un înalt nivel european de eficacitate în combaterea corupţiei, iar pe de altă parte, cei care fac obiectul activităţii justiţiei române nu o privesc în această manieră optimistă, iar ei găsesc că este momentul potrivit pentru a se modifica legile justiţiei, în câteva aspecte principale, care să asigure controlul asupra justiţiei".

Întrebat care i se par cele mai periculoase propuneri de modificare a legilor justiţiei, procurorul general a răspuns: "Controlul Inspecţiei Judiciare, care să fie luată de la garantul independenţei justiţiei, care este CSM şi pusă într-un statut distinct. Apoi, direcţie specializată de cercetare a magistraţilor, ceea ce n-a mai fost niciodată şi ar sugera ideea că în magistratura română ar exista o asemenea criminalitate, încât să impună structuri specializate pentru cercetarea magistraţilor. Este total greşit şi statisticile ne arată că magistraţii care mai comit infracţiuni sunt foarte puţini, spre deosebire, din păcate, de politicieni, despre care nu putem discuta acelaşi lucru. Apoi, înăsprirea condiţiilor răspunderii materiale a magistraţilor. Evident că se doreşte inhibarea magistraţilor, ca nu cumva să mai ia decizii, deci să se gândească de zece ori când iau o decizie şi să nu mai aibă eficacitatea respectivă în combaterea corupţiei. Constatăm mai nou că statutul de magistrat independent al procurorului este vizat în mod special şi se ştie de ce: dacă nu există un procuror independent, evident că nu va fi nici o justiţie independentă".

(A.C.)

-----

Actualizare 12:23 Toader: "Nu trebuie să ne îngrijoreze reacţia Departamentului de Stat al SUA"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat astăzi că poziţia Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justiţiei nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar modificarea acestei legislaţii este necesară, rolul său fiind acela de a da un impuls discuţiilor pe această temă.

Tudorel Toader a fost prezent la lansarea de carte a colegului său de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Noi avem o bună colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul şi ambasada reprezintă interesele statului respectiv în România, care pot fi de ordin economic, cultural, ştiinţific, universitar şi aşa mai departe", a spus ministrul, în cadrul unor declaraţii de presă.

Întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze reacţia Departamentului de Stat al SUA, el a răspuns: "Sunt convins că nu trebuie să ne îngrijoreze. Noi avem deplina libertate să legiferăm aşa cum Constituţia ne cere, să legiferăm în parametrii şi standardele europene şi internaţionale".

"Faptul că un ambasador, un departament îşi exprimă o anumită poziţie nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competenţele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept şi în parteneriatele şi colaborările pe care le avem", a adăugat Toader.

Şeful de la Justiţie a precizat că fondul relaţiei cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de bună colaborare, chiar dacă uneori au existat şi păreri diferite.

"Eu am luat poziţie publică faţă de acest comunicat şi vă spuneam - şi repet - că Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar dacă uneori nu am fost cu totul de acord în unele probleme, chiar dacă uneori am mai pus nişte accente şi ne-am trimis nişte mesaje publice, fondul relaţiei este de bună colaborare. Nu înseamnă că dânsul nu are libertatea să-şi exprime o opinie, dar, dacă-şi exprimă o opinie, o preocupare, o îngrijorare, nu înseamnă că îmi schimb condiţia şi eu mă abat de la ceea ce ştiu că trebuie să fac, în parametrii competenţelor legale şi în parametrii exigenţelor constituţionale", a susţinut ministrul Justiţiei.

Totodată, el a fost întrebat de jurnalişti care crede că sunt articolele din Legile justiţiei care i-au îngrijorat pe americani.

"Vreau să vă spun un lucru: înţeleg, e o dezbatere de dată recentă că Departamentul nu prea are reprezentarea conţinutului comunicării şi că ar fi trimis la ambasadă. Repet, mă exprim în limita informaţiilor publice", a adăugat el.

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesară.

(A.C.)

-----

Fostul ministru al Sănătăţii în Cabinetul Cioloş, Vlad Voiculescu, a comentat la răspunsul preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, la comunicatul Departamentului de Stat al SUA pe tema legilor justiţiei, el începând prin a spune că a citit "răspunsul celor doi derbedei aflaţi în fruntea Parlamentului" şi că "atât tonul, cât şi conţinutul sunt de o gravitate extremă".

Voiculescu mai apreciază, pe Facebook, că această reacţie aminteşte de perioada ceauşistă şi ataşează şi o fotografie a lui Nicolae Ceauşescu din perioada "când încă se credea nemuritor şi atotputernic şi mândru, şi suveran".

"Am citit răspunsul celor doi derbedei aflaţi în fruntea Parlamentului la declaraţia Departamentului de Stat al SUA. Atât tonul cât şi conţinutul sunt de o gravitate extremă şi parcă venite din alte timpuri... cele în care "agenturilii străine" erau de vină pentru tot ce se întâmpla rău la noi. SUA nu sunt partenerul strategic al Parlamentului sau al parlamentarilor României. Nici al Guvernului, şi nici măcar al Preşedintelui. Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic al poporului român", scrie Vlad Voiculescu, continuând: "Dacă poporul român va permite acestor derbedei să îl reprezinte, să îl întoarcă din drum şi să îl ducă spre groapa istoriei... atunci da, probabil că asta merită. Probabil că asta merităm".

În opinia sa, "fără Parteneriat Strategic cu SUA (pe care cei doi îl pun în pericol), fără UE (pe care cei doi o ignoră) şi fără NATO, suntem într-un tren care merge spre beznă".

"Cu haltă la Moscova, eventual", subliniază Vlad Voiculescu.

El avertizeaă că "nu suntem buricul lumii" şi că "lumea nu stă în loc după noi şi nimeni nu are răbdare nelimitată cu derbedeii".

"Cu siguranţă nu atunci când se dovedesc a fi lipsiţi de morală sau pur şi simplu proşti", ţine el să precizeze.

Voiculescu afirmă că, "la fel cum la şcoală, pentru derbedeii clasei există note mici, corigenţă şi examene în toamnă... aşa există în democraţie proteste de toate felurile, iar în diplomaţie comunicate aspre ale ambasadelor şi ale guvernelor ţărilor partenere, aşa cum a fost cel de aseară".

"După asta, dacă derbedeul este imoral sau prost, urmează repetenţia. Adică momentul acela când clasa se desparte de derbedeu", consideră fostul ministru al Sănătăţii, adăugând că "pentru derbedeul prost este absolut necesar să fie şi mândru de asta".

"Se poate proclama chiar suveran ... şi nimeni nu-l va contrazice, pentru că nimănui nu-i va mai păsa. Mai devreme sau mai târziu însă, va ajunge vai de capul lui... şi toţi îl vor trata ca ceea ce este: un prost. Cu sau fără fes de dac", conchide el.

La finalul postării, este o fotografie a lui Nicolae Ceauşescu, a cărei explicaţie este: "Tovarăşul Ceauşescu, în August 1989, când încă se credea nemuritor şi atotputernic. Şi mândru, şi suveran".

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că "Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei".

Tăriceanu şi Dragnea au susţinut: "Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Altii trag cu rachete si ii doare-n cot.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb