Elevii români care îşi doresc să studieze la universităţi din străinătate aleg ca prime opţiuni domeniile computer science, economie, drept, psihologie, medicină şi inginerie, conform datelor companiei de consultanţă în domeniul educaţiei Upgrade Education.
Cea mai mai populară destinaţie este Olanda - din motive economice.
"Elevii se gândesc la o universitate din UE ca plan de rezervă dacă nu sunt admişi în SUA sau datorită cheltuielilor mult mai mici. Dupa Brexit, foarte puţini se mai gândesc la Marea Britanie ca variantă viabilă, mulţi se îndreaptă către universităţi din Europa, unde şcoala e ieftină sau gratis, cum este Olanda. Alte ţări foarte accesibile sunt cele nordice sau Germania. Mulţi absolvenţi vor să se întoarcă în ţară după facultate, mai ales cei care studiază business vor să facă acest lucru pentru a-şi deschide o afacere", afirmă Tinu Bosînceanu, fondator şi mentor Upgrade Education.
Compania susţine inclusiv elevii cu rezultate deosebite: în urma unui concurs încheiat în luna martie, 7 olimpici internaţionali şi naţionali la diferite materii au primit burse complete din partea Upgrade Education pentru a aplica la universităţi de top din SUA, iar încă 5 au primit burse cu 50% reducere.
Upgrade University Summit 2022 - între 2-3 aprilie, online
Pentru a răspunde întrebărilor elevilor şi părinţilor despre studiul în străinătate compania va organiza în weekendul 2-3 aprilie cea de a treia ediţie a Upgrade University Summit. E
Un motiv important care a stat la baza organizării noii ediţii a fost acela că, în ciuda pandemiei, numărul de elevi care a optat să plece la facultate în străinătate se menţine crescut şi este cu atât mai valoroasă creşterea awareness-ului asupra importanţei alegerii corecte a unei facultăţi de top.
La ediţia din acest an a Upgrade University Summit au confirmat prezenţa reprezentanţi şi cadre didactice de la Cambridge University, NYU Abu Dhabi, Johns Hopkins University, Warwick University, University of Amsterdam, Jacobs University sau Bocconi University.
Mentorii invitaţi, alumni Harvard, Cambridge sau Oxford vor susţine prezentări pentru dezvoltarea de abilităţi practice, specifice provocărilor necesare pentru accesarea studiilor externe.
"Sperăm să răspundem la acest summit tuturor curiozităţilor elevilor şi părinţilor cu privire la pregătirea şi selecţia pentru studiile universitare în străinătate. Atunci când aplică, elevii se aşteaptă ca universitatea să le ofere o deschidere foarte mare în carieră, să fie intr-un mediu divers, să aibă acces la educaţie de top. Părinţii sunt interesaţi să fie o universitate renumită, de calitate, sunt interesaţi de oportunităţile de după facultate şi să fie copilul fericit, să facă ce îi place", adaugă Tinu Bosînceanu.
Fondatorul Upgrade Education consideră că mitul cel mai mare legat de educaţie este că domeniul pe care îl studiezi la facultate e domeniul în care vei profesa toată viaţa.
"Multor elevi le spunem să studieze domeniul de care sunt interesaţi, pasionaţi, pentru că oportunităţi se vor gasi. Mai ales că este foarte greu de prezis cum va arăta piaţa muncii peste 5-10 ani, multe dintre joburile la care aplică aceşti copii s-ar putea nici măcar să nu existe acum", explică fondatorul Upgrade Education.
Aproape 600 de elevi au fost consiliaţi să acceseze studiile în străinătate prin intermediul Upgrade Education de la fondarea companiei în 2017.
Dintre toţi elevii cu medii peste 8 care au apelat la Upgrade Education încă din clasa a X-a, 84% au ajuns la facultăţi din top 100 mondial.