Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi să creeze "o adevărată Uniune Europeană a apărării" în următorii cinci ani, cu proiecte emblematice în domeniul apărării aeriene şi cibernetice, dacă va câştiga un al doilea mandat, informează news.ro.
"Statele membre îşi vor păstra întotdeauna responsabilitatea pentru propriile trupe, de la doctrină la desfăşurare", a precizat Ursula von der Leyen în documentul care stabileşte programul său, înainte de votul Parlamentului European pentru acordarea unui nou mandat.
"Dar Europa poate face multe pentru a sprijini şi a coordona eforturile de consolidare a bazei industriale de apărare, a inovării şi a pieţei unice (europene)", a adăugat ea.
Accentul pus de document pe apărare reflectă modul în care problema a ajuns să fie în fruntea agendei politice europene după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.
Liderii europeni au subliniat că trebuie să facă mai mult pentru a-şi consolida propria apărare, în special având în vedere îndoielile cu privire la cât de mult se pot baza pe Statele Unite pentru protecţie în cazul în care republicanul Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale din noiembrie. În acest context, Comisia Europeană încearcă să joace un rol mai important în politica de apărare - un domeniu care a fost în mod tradiţional domeniul guvernelor naţionale şi al NATO.
Von der Leyen a confirmat că intenţionează să numească un comisar european pentru apărare - un post nou - şi a declarat că Comisia va prezenta o "Carte albă privind viitorul apărării europene" în primele 100 de zile ale viitorului său mandat.
Ea a declarat că proiectele majore de apărare ale UE "ar trebui să se concentreze asupra celor mai mari ameninţări comune şi transfrontaliere".
"În colaborare cu statele membre şi în strânsă coordonare cu NATO, vom propune o serie de proiecte de apărare de interes european comun, începând cu un scut aerian european şi apărarea cibernetică", a spus ea."Ne vom asigura că aceste proiecte majore sunt deschise tuturor şi vom utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie - atât de reglementare, cât şi financiare - pentru a ne asigura că acestea sunt proiectate, construite şi desfăşurate pe teritoriul european cât mai repede posibil", a precizat von der Leyen.
Ea nu a spus cum vor fi finanţate astfel de proiecte, dar a precizat că viitoarea sa Comisie va face "propuneri pentru nevoile urgente de investiţii în domeniul apărării".
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 18.07.2024, 12:44)
...
1.1. Bravo, Ursula ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 17:22)
Bravo, Ursula !
Arme, globalism, vaccinare si criza climatica, astea trebuie sa fie prioritatile in noul mandat !
Tine-o tot asa !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 13:35)
Povesti...in acest moment la intensitatea unui razboi terestru clasic, Germania are munitie pt maxim 2 sapt, Franta 3 luni, Polonia 4 luni. Votantii tocmai au cerut masuri contra cresterii preturilor si joburi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 14:16)
Arhisuficienta munitia pentru a pune in cap pentru muuult timp orcii lui putin.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2024, 19:06)
In realitate activeaza ca si reprezentat al intereselor americane in Europa
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 10:20)
Ce intelegeti prin "teritoriul european" ca Romania este de fapt in afara lui.
Admiterea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen trebuie rezolvata. Nu puteti cere acestor tari intrarea intr-o Uniune a apararii si cetatenilor lor sa apere un teritoriu unde nu au acces.