Victor Ponta, preşedintele PSD, a deschis vineri, 27 mai, prezentarea "Viziunii economice" a Uniunii Social Liberale - alianţa politică reunind PSD cu perechea PNL-PC - care s-a desfăşurat, în Sala Candelabrelor din sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, manifestare contând drept test al prizei electorale a opoziţiei la preşedintele Traian Băsescu şi puterea PDL.
În prezidiul conferinţei au participat şi Crin Antonescu, preşedintele PNL, dar şi Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi desigur, preşedintele PC, Daniel Constantin.
Victor Ponta a debutat prin a critica puterea. Preşedintele PSD a acuzat lipsa de viziune a Guvernului PDL-UDMR-UNPR, corupţia şi politizarea excesive, lipsa unor reforme structurale, suplimentarea în exces a fiscalizării.
Programul economic prezentat de USL invocă preocuparea pentru creştere şi dezvoltare economică, şi crearea de noi locuri de muncă. Aplicabilitatea acestui program, se va derula doar în condiţiile în care vor prelua puterea din 2012.
USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", reducerea şomajului în rândul tinerilor.
În plus, USL intenţionează majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.
Un alt obiectiv declarat al USL este crearea unui sistem fiscal stimulativ, echitabil şi predictibil, prin păstrarea plafonului de 16% şi introducerea impozitului diferenţiat pe venit salarial, cu deductibilităţi fiscale, în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800, la 1600 lei/lună şi 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.
USL îşi propune să păstreze actuala cotă de 24%, pe durata întregului mandat de patru ani 2012-2016.
Există o excepţie, în ceea ce priveşte TVA aplicat la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume proaspete, unde din 24% producătorii îşi vor putea deduce 15%.
USL îşi propune ca după patru ani de mandat TVA să revină la 19%.
Alte măsuri propuse de USL sunt:introducerea unei suprataxări a tranzacţiilor speculative, alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
Stimularea sectorului privat,este şi ea în atenţia Uniunii Social Liberale. USL propune o Agenţie pentru programele naţionale de investiţii (după modelul ARIS), atragerea de investiţii din ţările emergente, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, capitalizarea CEC Bank şi EximBank, dar şi realizarea, cu titlu gratuit de către stat, a cadastrului agricol, în vederea clarificării situaţiei juridice a terenurilor agricole din România.
Alte măsuri conţinute de programul USL: plafonarea împrumuturilor guvernamentale pe piaţa internă, înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţei utlizării banului public.
În plus, USL doreşte restructurarea instituţiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiară, Vama) şi înfiinţarea unui consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali.
Pentru sectorul bugetar, USL propune desfiinţarea celor 6.000 de posturi constituite prin numire politică în 2009-2010, deblocarea imediată a posturilor pentru sistemele de învăţământ, plafonarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, management privat la companiile de stat din domenii strategice.
USL propune înfiinţarea unei autorităţi unice pentru fonduri europene, a unui sistem de depunere şi evaluare online a proiectelor şi rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene.
USL îşi propune ca prin aceste măsuri să crească veniturile bugetare de la 32% la 38%.
În plus PNL şi PSD amintesc de adaptarea acordului actual cu FMI şi negocierea, în 2013, a unui nou acord în baza obiectivelor economice asumate în programul lansat vineri.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la lansarea programului economic al USL, că PSD şi PNL îşi propun refacerea clasei de mijloc, grav afectată de guvernarea PDL, şi că "principalul motor de creştere economică a României sunt investiţiile."
Adrian Năstase, prezent la eveniment, a declarat: "Problema noastră, acum, este incapacitatea de a dialoga. Trebuie să găsim un model care să ne ajute să intrăm pe traseul european. Este nevoie de funcţionarea unui triunghi care să asigure stabilitate economică, stabilitate politică şi pace socială. În toate acestea dialogul este o componentă esenţială."
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a încheiat prezentarea viziunii economice a Uniunii Social Liberale, declarând că programul economic al USL a fost discutat "dincolo de obsesiile doctrinare ale PSD şi PNL" şi că nu s-a pus problema câte principii liberale şi câte social-democrate se regăsesc în acesta.
• Ialomiţianu: "USL cere în Parlament reducerea TVA, dar îşi construiesc programul tot pe 24%"
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a criticat programul economic prezentat de Uniunea Social Liberală, susţinând că este unul populist. "Au un limbaj dublu, din moment ce ei au iniţiative în Parlament pentru reducerea TVA-ului, iar în programul economic prezentat menţin cota de 24%", a explicat Ialomiţianu. "Dacă susţin menţinerea cotei de TVA la 24% înseamnă că măsura a fost bună şi nu ar mai trebui să o critice", a precizat sursa citată.
De asemenea, ministrul a precizat că reducerea impozitului pe venit nu se poate aplica, deoarece "România are nevoie de o stabilitate a politicii fiscale". "Oricum, ei vor să atragă voturi pe teme fiscale, dar în cazul în care vor ajunge la guvernare ar păstra aceeaşi politică fiscală, pentru că în caz contrar, România ar putea ajunge în situaţia de a nu mai putea plăti salariile bugetarilor şi pensiile", a explicat Gheorghe Ialomiţianu. (OVIDIU VRÂNCEANU)