USR acuză că benzina şi motorina se vor scumpi considerabil în următoarele zile, după ce Guvernul PSD-PNL a decis să nu mai prelungească măsura compensării cu 50 de bani şi, în plus, refuză să aplice scăderea accizelor la combustibili, în ciuda legii care a fost publicată acum 10 zile şi ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023. "O nouă ţeapă PSD-PNL pentru români!", mai spun reprezentanţii partidului, potrivit News.ro.
"Tipic actualilor conducători PSD-PNL să îşi bată joc de români. După ce, o dată la 3 luni, ne-au amăgit cu cei 50 de bani la pompă, de la 1 ianuarie nu îi vor mai da. E prea mult pentru ei, au nevoie de bani în plus pentru bugetul specialilor. Ne-au minţit şi că scad acciza de la 1 ianuarie şi că românii nu vor suferi. Acum, în prag de an nou, vin şi ne spun: ţeapă! De fapt, cresc accizele! În plus, acum 2 zile au introdus, peste noapte şi fără nicio consultare o nouă «taxă de solidaritate» pe veniturile excepţionale ale producătorilor de ţiţei. Aşa că, din ianuarie, să ne aşteptăm la noi scumpiri ale preţului din cauza politicilor păguboase ale Guvernului! Solidaritate cu ei înşişi, nu cu românii. Asta în condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale barilului de petrol s-au mai calmat şi trebuia să ne aşteptăm la o calmare a preţului carburantului la pompă. Dar ca la noi la nimeni! Atâta timp cât un sprijin pentru oameni este la mâna şi pixul PSD şi PNL nimic bun nu poate veni", a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Tehnic, valorile minimale pentru accizele la combustibili sunt stabilite de Uniunea Europeană, dar guvernanţii puteau negocia o derogare, care nu ar fi fost greu de obţinut în actualele condiţii de criză energetică. În acest fel, românii ar fi putut beneficia de accize mai mici la carburanţi, aşa cum au fost ele stabilite prin Legea 370/2022, ceea ce măcar ar fi atenuat eliminarea compensării cu 50 de bani, mai indică sursa citată.
"Românii sunt iar abandonaţi de un guvern incapabil să le înţeleagă nevoile şi să îi protejeze la nivelul UE. Premierul şi ministrul finanţelor să dea socoteală de ce abandonează interesele românilor. Ministrul Finanţelor ar fi putut încerca să impună şi să justifice valori mai mici ale accizelor, mai ales că, după pandemie, vedem o mare flexibilitate a UE pentru derogări de la propriile reguli. Explicaţiile oferite dinspre ministerul condus de Adrian Câciu par a veni de la funcţionari zeloşi în aplicarea regulii europene. Viziunea politică a ministrului şi Guvernului lipseşte. Pentru că nu au, pentru că sunt incompetenţi şi rău-intenţionaţi", a precizat Anca Dragu, senator USR şi fost ministru al Finanţelor, conform sursei menţionate.
Legea 370/2022 - prin care au consfiinţit creşterile de taxe şi impozite pentru români, inclusiv suprataxarea contractelor part-time - a fost votată de parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o pe 20 decembrie. Să explice PSD, PNL, UDMR şi preşedinele Iohannis de ce din această lege este ignorată fix prevederea care i-ar fi putut ajuta pe români să facă faţă exploziei preţurilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de mic actionar Petrom în data de 30.12.2022, 13:09)
Normal si legal nu cred ca ai voie sa pui taxe retroactive. De ex Petrom daca stia de aceasta taxa poate nu facea acest profit care in mare parte cred ca vroiau sa-l investeasca incepand cu anul viitor in Neptun Deep. Petrom putea sa faca investitii din acest profit si sa ajunga la sfarsitul anului cu profitul la media din 2018-2021 plus 20% si atat. La anul cred ca asta vor face. Mai bine vor investi ei astfel incat sa nu ajunga sa dea 76% la stat(16+60%)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 30.12.2022, 17:20)
A fost profit conjunctural. Era de domeniul fantasticului ca România să fie lăsată să-i jupoaie pe bandiți. :) Se mai întâmplă și minuni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2022, 00:08)
sper ca la anul sa iti confiste 60% din banii pe care-i detii in cont! conjuctural
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 13:15)
Multa,mult prea multa ipocrizie suporta romanul
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 13:36)
"Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei pentru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.
Așadar, acciza va scădea cu aproape 24 de bani pentru un litru de benzină și cu aproape 22 de bani pentru un litru de motorină."
Din cate se pare totusi scade acciza. Ce-i interesant e ca anul trecut era 1.9 lei acciza si inca 1si ceva lei TVA ul . deci 3 lei din media de 7 lei lua staul.
adica aproape jumate din tot ce bagam la pompa ia statul.la pretul de 6 lei ia taxe de exact 3 lei. de-aia e foarte scumpa benzina.
ca de fapt ar putea fi ca la americani, 3-4 lei litrul!!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 13:48)
Vezi ca 7 lei este cu TVA cu tot. Statul incaseaza si acciza dar si TVA la acciza si TVA la produs.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2022, 00:13)
statu ia tot!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 14:19)
Hai fraților sa mai plătim și impozite, sa nu mai lucram la negru gri,pe minim pe economie, sa nu mai inchiriem fără contract, sa facem facturi la tot ce vindem.
Și apoi sa ne plângem de oricare guvern ca încearcă, cum poate, sa carpeasca pe ici pe colo....
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 14:32)
pestele de la cap se impute.
de ce crezi ca in alte tari din europa nu se lucreaza la negru nu se da spaga sau nu se arunca gunoi pe jos? pentru ca sunt mai constiinciosi oamenii? nuu...pentru ca sunt legi bune si se si aplica. pentru ca-ti iei o amenda de-ti suna apa-n cap dc incerci sa dai spaga sau incerci sa nu-ti platesti taxele.
Romania e una din cele mai corupte si cele mai "la negru" tari europene pentru ca asa le convine partidelor politice, ei fiind cei mai mari beneficiari si mereu lasa "portite legale" pe care stiu sa le exploateze. de ce nu au luat masuri sa elimine furaciunile si munca la negru si mai bine prefera sa-i spra taxeze pe fraierii corecti?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 16:14)
Si ce facem cu categoriile sociale care sunt scutite de impozit? Ei de ce nu platesc impozit?
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 30.12.2022, 17:23)
Pt ca serviciile secrete din țara respectivă au grămezi de firme bidon care nu plătesc alte taxe decât cele pe salarii, cam de asta a apărut necesitatea neimpozitării respectivelor categorii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 14:55)
Sa nu aud de USR care a creat
monstrul PNL-PSD
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2022, 06:29)
chiar cu zeci de ani inainte de a se infiinta cartitele viitorului USR au pus bazele PSD_ului iar cu si mai mult timp inainte au tras sforile sa apara PNL-ul, tot ei au facut ca aceste partide sa isi piarda orice busola ideologica si sa aiba mentalitate de grupuri infractionale interesate exclusiv cum sa se perpetueze la putere pentru ca sa fure banul public in beneficiul propriilor membri, niste ticalosi
votati PNL si PSD, sunt victimele neintelese in realitatea alternativa promovata de propaganda lor, nu le afectati stilul de viata, aveti grija de veniturile lor
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 20:52)
Hai fraților sa mai plătim și impozite, sa nu mai lucram la negru gri,pe minim pe economie, sa nu mai inchiriem fără contract, sa facem facturi la tot ce vindem.
Și apoi sa ne plângem de oricare guvern ca încearcă, cum poate, sa carpeasca pe ici pe colo....
6.1. responsabilitate fiscala (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de ian în data de 31.12.2022, 02:58)
pot sa vad si eu la sfarsitul anului frumos online pe ce s-au cheltuit banii? nu "cheltuieli de capital" sau "bunuri si servicii" ci precis, "ascutitoare x, y RON. 16 bucati"? pana atunci, ramane cum am vorbit: ne descurcam fiecare cum poate (inclusiv guvernul)