Premierul Florin Cîţu încearcă să cumpere voturile delegaţilor la Congresul PNL din 25 septembrie, în care va fi aleasă noul preşedinte al formaţiunii politice liberale, susţine Ionuţ Moşteanu, liderul grupului deputaţilor USR PLUS şi purtătorul de cuvânt al respectivului partid politic. Conform acestuia, şeful Guvernului a fost de acord cu trimiterea în teritoriu de către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a unei adrese prin care li se cere primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene ca, până pe 27 septembrie, să transmită solicitările privind alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale.
"Acum încă încearcă să-şi cumpere săptămâna asta, pe ultima sută de metri, bunăvoinţa primarilor folosind banii românilor, aşa cum a făcut şi la programul Anghel Saligny, lucruri inacceptabile din punctul nostru de vedere. Încă o dată, premierul dovedeşte că nu are niciun fel de scrupule şi nu-l interesează decât câştigarea Congresului folosind în acest sens resursele publice şi funcţia pe care temporar o ocupă", a declarat deputatul Ionuţ Moşteanu, la Parlament.
Adresa respectivă a fost emisă, în urmă cu două zile, de ministrul Cseke Attila, şi se referă la plata cheltuielilor urgente până la finalul anului 2021 (cofinanţarea proiectelor finanţate din fondurile europene şi cheltuieli curente urgente - salarii, asistenţă socială, facturi pentru utilităţi, executare silită, etc.).
Premierul Florin Cîţu a mai fost acuzat de liderii USR PLUS, încă de la debutul crizei politice, că vrea să cumpere voturile primarilor şi liderilor liberali din teritori prin promovarea programului Anghel Saligny prin ordonantă de urgenţă. Programul, în valoare de 50 de miliarde de lei, este destinat investiţiilor în infrastructură (apă canal, asfalt şi conducte de gaze).
Referitor la programul Anghel Saligny, parlamentarii USR PLUS au depus ieri 16 amendamente la ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Cîţu a aprobat acest program. Amendamentele se referă la asigurarea transparenţei procesului de alocare a fondurilor, stabilirea unor mecanisme corecte şi eficiente de finanţare a proiectelor conform nevoilor locale reale precum şi respectarea unor standarde de calitate a lucrărilor, astfel încât banii publici să nu fie risipiţi.
"USR PLUS susţine dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităţilor locale, nu să-i îmbogăţească pe baronii locali şi firmele care, de obicei, căpuşează bugetul de stat sau pe cele locale.
Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a ţării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege şi nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, şi eventuala răspundere civilă şi sau penală, după caz", a afirmat Radu Mihail, liderul senatorilor USR PLUS.
Reprezentanţii respectivei formaţiuni politice transmit că nu pot trece cu vederea că modalitatea de atribuire propusă prin OUG, respectiv listă aprobată prin ordin de ministru, este cel puţin similară PNDL 1 şi 2, respectiv CNI, şi că există un risc real ca selectarea beneficiarilor să fie făcută exclusiv pe baza dorinţei ministrului în funcţie, atâta timp cât finanţarea nu acoperă în totalitate nevoia/cererea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2021, 10:30)
Niste hoti ii devoaleaza pe alti hoti.