USR propune ca fiecare contribuabil să poată alege unde vrea să direcţioneze 50% din CASS pe salariul minim (165 de lei), în fiecare lună. Parlamentarii Cristina Prună, Adrian Wiener, Emanuel Ungureanu şi Claudiu Năsui au depus un proiect prin care fiecare român să poată alege alt asigurător decât Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, conform usr.ro.
Soluţia propusă de USR este una corectă pentru ca banii pe care statul român îi ia de la fiecare contribuabil să fie direcţionaţi pentru îngrijiri medicale în mod real. Lucrul acesta se poate face atunci când există libertatea fiecăruia de a-şi alege asigurătorul. Conform proiectului, fiecare român ar putea să-şi redirecţioneze 165 de lei/lună (sau 5% dintr-un salariu minim) către orice asigurător de sănătate doreşte, plătind doar diferenţa de primă. Pachetul asigurat este actualul pachet de bază mai puţin patologiile acoperite de programe naţionale, care rămân acoperite de CNAS.
Deci, din ceea ce plăteşte fiecare român, o parte din bani merg automat la CNAS şi 50% din CASS pe salariul minim alege contribuabilul dacă merge numai la CNAS sau alt asigurător. Astfel, românii ar putea să-şi aleagă asigurătorul de sănătate dintr-o piaţă de asigurători de sănătate, pe modelul Pilonului 2 de pensii. Vorbim despre îmbunătăţirea sistemului şi creşterea beneficiilor pentru asiguraţi prin deschidere către concurenţă.
"Proiectul poate cel mai uşor fi descris ca un Pilon 2 al sănătăţii. Statul ne ia foarte mulţi bani pentru sănătate, dar în practică rezultatele sunt dezastruoase. Chiar dacă numărul de pacienţi tot scade şi cheltuielile sistemului tot cresc, calitatea nu a crescut deloc. Dimpotrivă. Lucrul acesta se întâmplă pentru că CNAS este un monopol de stat. Nimeni de acolo nu are niciun interes să schimbe ceva. Timpul trece, leafa merge, oricare ar fi rezultatele. Toată indolenţa, nepăsarea şi corupţia sunt perfect predictibile într-un monopol de stat", a declarat Adrian Wiener, doctor şi deputat în Comisia de sănătate.
"Românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă asigurătorul de sănătate, nu să fie prizonierii unui monopol de stat care se comportă cu ei după bunul plac pentru că ştie că oricum nu există concurenţă la care să plece. Dacă nu există drept de a alege, de fapt nu există niciun drept. Oamenii s-au săturat de drepturi pe hârtie ca pe vremea comunismului. În teorie aveam de toate, în practică muream de foame. Prin acest proiect, exact asta facem: deschidem piaţa asigurărilor de sănătate permiţând tuturor românilor să-şi ducă banii la orice asigurător doresc", a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.
În timp ce premierul Marcel Ciolacu şi Guvernul PSD-PNL au pus gând rău Pilonului 2 de pensii, singurul sistem de pensii autentic contributiv, sustenabil şi independent de pixul politicienilor, USR îşi doreşte să extindă Pilonul 2 şi la sănătate, conform sursei.
"Ne uităm la spitalele din ţări precum Franţa, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, şi ne întrebăm de ce nu pot fi la fel şi în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit. Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate eşuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege şi să fie tratat cu respect", a declarat deputata Cristina Prună.
"Pilonul 2 al sănătăţii ar fi cea mai mare reformă făcută în sistemul de sănătate de la căderea comunismului şi până acum. Ultima mare reformă a fost cea în care statul a permis apariţia spitalelor şi clinicilor private. Chiar dacă şi acolo pune în continuare multe beţe în roate prin suprareglementare şi birocratizare, măcar românii au început să poată avea alternative. Cu acest proiect, clinicile şi spitalele private nu ar mai fi disponibile doar pentru cei suficient de înstăriţi să plătească de două ori sănătatea, ci ar fi disponibile pentru toată lumea. Practic, toţi românii, indiferent de venit, ar avea dreptul de a alege în sănătate", a declarat Claudiu Năsui, deputat şi fost ministru al Economiei.
Parlamentarii USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener şi Claudiu Năsui au depus proiectul de lege (L88/2024) pentru a repara sistemul de sănătate din România prin "Pilonul 2 al Sănătăţii". Proiectul aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L88&an_cls=2024.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2024, 10:03)
Au incercat pe timpul lulVoiculescu cand ardeau spitalele , tot din temelii !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2024, 10:44)
USR sa nu propuna NIMIC,
din moment ce a pus umarul la faurirea
aliantei "monstruoase" PSD-PNL,
catastrofal ptr. tara
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2024, 22:37)
Sigur, sigur, inca mai credeti povestea PNL cu care a justificat aducerea PSD la guvernare si subordonarea PNL.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2024, 13:28)
Astia de la USR din gura fac de toate.E usor sa propui cand stai pe margine si nu faci nimic.Oricum,primarii lor sunt ciob si ala facut zob!
4. da, asa, ca o discutie la o bere...
(mesaj trimis de ian în data de 13.02.2024, 15:37)
...e interesant. mai ales duoa a treia bere. dar atata.