Deputata USR Cristina Prună a depus un proiect de lege, împreună cu deputaţii Cezar Drăgoescu şi Marius Alecsandru, pentru a clarifica modul de aplicare a cotei reduse de TVA, de 9%, pentru sistemele de stocare ale prosumatorilor, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Conform comunicatului, în prezent, anumite agenţii teritoriale ale ANAF aplică o cotă de TVA standard de 19% pentru baterii, în loc să aplice cota redusă de 9% prevăzută pentru prosumatorii racordaţi la reţea. Proiectul de lege propus de deputaţii USR introduce sintagma "sistemele de stocare" pentru a clarifica aplicarea cotei reduse de TVA şi a elimina orice posibilitate de interpretare greşită.
"Am iniţiat acest proiect de lege pentru ca ANAF să nu mai aplice legea în mod discriminatoriu. El aduce clarificări suplimentare asupra Legii 39/2023, în sensul că menţionează în mod explicit că pentru livrările de sisteme de stocare se aplică o cotă redusă de TVA şi nu lasă, astfel, loc de interpretări contrare voinţei legiuitorului din partea unor agenţii teritoriale ale ANAF. Acest proiect de lege vine în sprijinul românilor care doresc să accelereze investiţiile în stocarea de energie" declară Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Legea 39/2023 pentru reducerea TVA şi stimularea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi a eficienţei energetice, iniţiată de deputaţii USR Cristina Prună şi Adrian Wiener, a fost aplicată cu succes şi a contribuit la creşterea numărului de prosumatori în România, până la aproape 200.000, cu o putere instalată de 2300 MW, echivalentul a de peste 3 ori puterea instalată a reactoarelor de la Cernavodă.
"Anul trecut, au existat iniţiative toxice depuse peste noapte de PSD care vizau obligativitatea instalării de sisteme de stocare la prosumatori, din cauza dezechilibrelor create în reţea. Acest lucru a dat naştere la tensiuni, impredictibilitate şi a pus presiune asupra prosumatorilor, mai ales asupra celor care îşi investiseră deja propriile resurse în echiparea locuintelor cu panouri fotovoltaice. Această abordare este greşită. România ar trebui să încurajeze în continuare prosumatorii şi investiţiile în energie regenerabilă", declară Cezar Drăgoescu, deputat USR de Dolj.
"Cheia nu stă în a pune noi obligaţii şi presiune pe micii prosumatori de energie, ci în a crea stimulente pentru ca aceştia să-şi instaleze baterii", subliniază şi Marius Alecsandru, deputat USR de Buzău.
Iniţiatorii fac apel şi la celelalte partide să voteze cât mai rapid proiectul.
Opinia Cititorului