USR vrea să taie indemnizaţiile pentru membrii executivi din consiliile de administraţie ale ASF şi BNR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2023

USR vrea să taie indemnizaţiile pentru membrii executivi din consiliile de administraţie ale ASF şi BNR

English Version

Membrii executivi din consiliile de administraţie ale Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) şi Băncii Naţionale a României (BNR) şi-ar putea pierde indemnizaţiile, dacă un proiect de lege iniţiat de parlamentarii USR Irineu Darău, Adrian Miftode şi Claudiu Năsui va trece de votul Legislativului.

Potrivit unui comunicat de presă emis de USR, valoarea anuală a indemnizaţiilor respective reprezintă echivalentul meselor calde pe care 500 de elevi le-ar putea avea în cursul anului şcolar şi ar duce la o economie anuală de 2.232.252 de lei pentru bugetul de stat.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament alături de colegii săi din USR, senatorul Irineu Darău a declarat: "Dăm o mână de ajutor Guvernului Ciolacu să mai acopere din gaura bugetară. Trebuie doar să se uite în stânga şi-n dreapta, de exemplu la specialii din conducerile ASF şi BNR. Membrii executivi ai Consiliilor de Administraţie sunt plătiţi de două ori pentru aceeaşi muncă. Mai mult de 500 de copii ar putea fi hrăniţi prin programul Masă Caldă dacă indemnizaţia celor nouă moguli ai finanţelor ar fi tăiată. Ce aleg PSD şi PNL?".

Comunicatul de presă emis de USR arată că printre cei vizaţi de proiectul de lege se numără Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, ce are salariul lunar de 52.447 de lei (net), iar indemnizaţia pentru calitatea de membru în consiliul de administraţie al aceleiaşi instituţii de 22.706 lei, precum şi preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, care câştigă lunar 43.178 de lei (net), şi 19.665 de lei indemnizaţie pentru funcţia deţinută în consiliul de administraţie.

Referitor la ASF, deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în guvernarea Cîţu, a declarat: "Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată? Şi-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an. Pe lângă faptul că aveau 14 salarii pe an (12 salarii lunare, plus un salariu ca primă de Crăciun şi un salariu ca primă de performanţă), în februarie 2022 şi-au mai adăugat încă două: un salariu suplimentar pentru vacanţă şi un salariu suplimentar de «Ziua ASF»".

Fostul ministru al Economiei a mai precizat că 95% dintre salariaţii ASF, adică aproape 500 de oameni, primesc primă de performanţă şi că de bonusurile respective beneficiază şi membrii Consiliului de Administraţie al Autorităţii, care atunci când negociază cu reprezentanţii angajaţilor contractul colectiv de muncă îşi negociază practic şi propriile venituri pe care urmează să le primească.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Intentia nu e rea, mai ales la ASF si ANRE ar trebui.

    Dar dupa cum am vazut ca s-a fentat cu pensiile speciale, adica nu au schimbat nimic, nu ma astept la nimic "bun" din partea actualei guvernari.  

    1. texte . Nu va reusi nimic!

    Sunt doua chestii aici:

    - la ASF clar ar trebui taiate indemnizatiile, ca e clar ca acolo nu vor ajunge niciodata oameni competenti (ca sa zici ca totusi trebuie sa pastrezi indemnizatii mari ca sa atragi asemenea oameni competenti). Dar la BNR, chiar daca s-au mai propasit pe acolo si neaveniti (gen Leonardo Badea), as cam pastra banii astia 

    - nu sunt sigur ca banii astia, daca vor fi scutiti, ajung la buget. Intai, institutiile astea sunt auto-finantate, deci nu cer bani de salarii de la buget - practic nu fac gaura in buget. Doi, nu stiu daca ele varsa excedentul/profitul la finalul unui an la bugetul de stat (adica, si daca faci o economie cu indemnizatiile astea, banii tot la BNR/ASF raman). Chiar si daca sunt obligati sa verse excedentul, sunt convins ca vor gasi solutii sa consume toti banii si sa nu iasa pe excedent.

    Deci propunerea e frumoasa, dar numai de ochii lumii 

    cand nu ajunge vulpea la struguri spune ca sunt acrii!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb