Utilizarea Inteligenţei Artificiale de către autorităţile fiscale: avantaje, riscuri şi provocări

R.S.
Miscellanea / 30 septembrie

Teona Braia, EY Romania

Teona Braia, EY Romania

Autorităţile fiscale din întreaga lume au început să analizeze oportunitatea şi chiar să implementeze diverse soluţii bazate pe Inteligenţa Artificială (IA) şi învăţarea automată pentru a îmbunătăţi eficienţa proceselor administrative, a detecta evaziunea fiscală şi a optimiza interacţiunea cu contribuabilii. Autorităţile de reglementare, la rândul lor, lucrează intens la cadrul de reguli prin care noile tehnologii să fie concepute şi utilizate corect, transparent şi nediscriminatoriu, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Analizăm, în acest context, modul în care autorităţile fiscale au implementat deja soluţii bazate pe AI, dar şi tendinţele actuale în acest demers.

Autoritatea fiscală din Polonia poate lua măsuri, precum blocarea contului bancar al unui antreprenor sau anularea înregistrării acestuia în scop de TVA, în funcţie de indicatorul de risc furnizat de Sistemul de Compensare (STIR), mecanismul care stabileşte un indicator de risc pentru fiecare contribuabil în parte, calculat cu ajutorul unor algoritmi IA, potrivit comunicatului.

În Irlanda, IA a fost folosită pentru a automatiza procesul de categorizare şi direcţionare a întrebărilor contribuabililor către experţii în materie corespunzători. Acest lucru a dus la o creştere semnificativă a nivelurilor de acurateţe, de la 70% la 97% şi a redus timpul total de direcţionare cu peste 24 de ore.

În Israel, autoritatea fiscală foloseşte IA într-un proiect automatizat de evaluare a impozitelor pentru proprietăţile imobiliare. Acest proiect a combinat componente IA care simulează munca unui inspector fiscal cu capacităţile de calcul ale sistemelor online, reducând durata evaluării şi permiţând oficialilor să se concentreze pe cazuri mai complexe.

În Franţa, autoritatea fiscală franceză foloseşte IA pentru a îmbunătăţi eficienţa funcţiei lor juridice. Practic, IA este folosită pentru a oferi personalului juridic răspunsuri propuse la cereri simple şi recurente, pentru a detecta noi tendinţe mai devreme şi chiar pentru a prezice evoluţiile juridice viitoare, se menţionează în comunicat.

În Suedia, autoritatea fiscală foloseşte IA pentru a interpreta şi converti textul scris de mână în text digital (n.b. în Suedia, persoanele fizice şi juridice pot depune declaraţiile fiscale şi pe hârtie. În fiecare an, autoritatea din Suedia primeşte aproximativ 150.000 de formulare pe hârtie care conţin informaţii scrise de mână). În plus, IA este utilizat pentru a distinge cazurile cu risc ridicat de cele cu risc scăzut, permiţându-le operatorilor să identifice şi să respingă cererile de deducere fiscală incorecte. Modelul IA este antrenat pe date din investigaţii anterioare, permiţându-i să detecteze caracteristicile comune celor care nu răspund la solicitările de justificare.

Tendinţe în adoptarea soluţiilor IA: dezvoltare şi etică în utilizare

Observăm că tot mai multe autorităţi fiscale utilizează din ce în ce mai des IA pentru a oferi noi servicii contribuabililor şi pentru a eficientiza procesele lor interne. Există însă şi provocări şi sunt multe aspecte ce trebuie avute în vedere, inclusiv preocuparea constantă legată de utilizarea etică a soluţiilor de inteligenţă artificială, mai ales într-un domeniu atât de complex cum este fiscalitatea.

Autorităţile trebuie să se asigure că sistemele AI sunt transparente, respectă drepturile contribuabililor şi nu operează cu discriminări nedorite. De aceea, şi autorităţile de reglementare şi experţii în GDPR şi cybersecurity recomandă testarea soluţiilor de tip IA în medii controlate, audit pre şi post-implementare, precum şi realizarea de evaluări de impact, pentru a preveni riscurile.

O bună practică vine din Canada care a experimentat implementarea soluţiilor de IA de către Autoritatea de administrare fiscală canadiană (CRA). Pentru a asigura utilizarea responsabilă a IA, CRA a stabilit o structură de guvernanţă, care include Directiva privind Inteligenţa Artificială, implementată în ianuarie 2021. Aceasta conturează rolurile şi responsabilităţile în cadrul CRA şi este susţinută de utilizarea obligatorie a Instrumentului de Evaluare a Impactului şi Aliniamentului Algoritmic (AIAA). Instrumentul AIAA este conceput să evolueze pe măsură ce guvernanţa IA se maturizează şi contextul IA se schimbă rapid, susţinând supravegherea informată şi promovând transparenţa, se precizează în comunicat.

Utilizarea IA de către autorităţile fiscale are potenţialul de a transforma radical, pe termen lung, modul în care sunt administrate taxele şi impozitele, aducând beneficii semnificative în ceea ce priveşte eficienţa şi corectitudinea.

Fără îndoială, ne aşteptăm ca şi în România, utilizarea IA în aspectele legate de fiscalitate să continue pe un trend similar. Va fi mersul natural al lucrurilor, prin urmare un semn de întrebare proeminent va ramâne cel legat de o administrare corectă a IA în ceea ce priveşte zona de reglementare, etică şi transparenţă, fără a genera discriminare la nivelul contribuabililor. Vedem deja că tehnologia a căpătat un contur puternic în România, în special în zona impozitelor indirecte. Însă având în vedere complexitatea şi diversitatea reglementărilor fiscale internaţionale, precum şi incidenţa lor la nivel local, este de aşteptat ca în perioada următoare implementarea tehnologiei şi a IA în fiscalitate să continue pe un parcurs ascendent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb