Utilizatorii de servicii financiare, preocupaţi de modificarea Pilonului II de pensii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2017

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a anunţat, într-un comunicat, că este profund preocupată de posibila modificare a Pilonului II de pensii private obligatorii.

AURSF precizează: "Informaţiile şi declaraţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public, o dată ce ar fi puse în practică în forma enunţată, ar afecta grav interesele participanţilor la sistemul de pensii administrate privat. Solicităm autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să se abţină pe viitor de la formularea oricăror propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu toate părţile interesate, într-un proces deschis si transparent de consultare publică. Orice modificare a actualului cadru legislativ trebuie realizată în primul rând cu luarea în considerare a intereselor participanţilor. Eventualele modificări nu trebuie să aibă în vedere doar nivelul contribuţiilor şi al comisioanelor percepute, ci şi alte aspecte de maximă importanţă, printre care amintim stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate privat, amânată de mulţi ani, precum şi identificarea de măsuri pentru încurajarea participanţilor noi care intră în sistem să opteze pentru un fond de pensii administrat privat şi nu să fie repartizaţi aleatoriu, aşa cum se întâmplă în prezent".

Utilizatorii de servicii financiare nu sunt singurii îngrijoraţi de modificarea Pilonului II, Uniunea Salvaţi România (USR), Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP), dar şi CFA România exprimându-şi dezacordul faţă de această măsură.

După ce, săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu au confirmat că Guvernul lucrează intens la modificarea acestui sistem de pensii private obligatorii, urmând ca "sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II", liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că, "de fapt", discuţiile privind reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii se referă la eliminarea comisionului pe care îl încasează administratorii acestor fonduri private obligatorii.

Liviu Dragnea a precizat: "Din banii cu care contribuiţi dumneavoastră, aceşti administratori privaţi opresc un comision de 2,5%. El a fost aprobat, decis, legiferat la început. Au spus: daţi-ne acest 2,5% comision ca să ne organizăm, constituim. Discutăm de zece ani. În zece ani de zile au fost suficienţi bani şi i-au ajutat să se organizeze. Eu cred că e suficient. Aceşti bani să nu mai fie luaţi din contribuţia dumneavoastră, e foarte simplu. Dumneata dai 100 lei la fondul X, la Pilonul II, şi nu se acumulează decât 97,5 lei. Adică vrem să vă dăm mai mulţi bani, asta e tot. Nu e nicio acţiune îndreptată împotriva administratorului pentru fondurile de pensii, nu se naţionalizează, e vorba de eficientizare, de aceste reglaje, ceea ce cred că nu e rău".

Anterior, premierul Mihai Tudose a scris, pe pagina sa de Facebook: "În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II". Tudose a adăugat: "Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Cifrele lui Tudose diferă, însă, de cele raportate în piaţă. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a menţionat, într-un comunicat: "Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Adica vrem să vă dăm mai mulţi bani, asta e tot."

    Pai astept sa ne dai mai mult, dar sa ne dai de la tine, ca realitatea ne arata ca tu si colegul tau repetent Tariceanu NU CONTRIBUITI CU NICIUN SFANT, ba, mai mult, luati cu nerusinare din suta aia la care numai noi, cei care muncim, "dam". Astept cu nerabdare sa dai din averea pe care o afisezi.

    Repetentule!!! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb