Noul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, IERI, după, numirea sa în această funcţie de către Parlament, că scopul său şi al colegilor săi este ca instituţia să funcţioneze la "parametri maximi". "Nu dorim altceva decât ca această instituţie fundamentală a statului să funcţioneze la parametri maximi", a spus Văcăroiu, citat de Agerpres. Acesta a vorbit în termeni laudativi despre noii săi colegi consilieri la Curtea de Conturi, desemnaţi de Parlament în acelaşi timp cu el, punând accentul pe experienţa lor în domeniu.
"Candidaţii care au fost propuşi de către partidele politice sunt toţi oameni de mare valoare, îi cunosc aproape pe toţi, oameni cu o experienţă deosebit de bogată nu numai în domeniul controlului, dar în general în domenii financiare, politice. Nici unul nu are o experienţă mai mică de 15 ani din câte ştiu eu, vorbesc de unii dintre noi care avem în spate 30-40 de ani de activitate în plan economic, financiar, monetar", a afirmat Nicolae Văcăroiu.
De asemenea, Văcăroiu a prezentat o serie de proiecte pe care le are noua echipă pentru a asigura eficienţa Curţii de Conturi. "Vom fi o echipă, vom face tot ce este posibil ca această Curte de Conturi, organul suprem de control al ţării, să-şi facă datoria, să eliminăm risipa, să punem accent pe eficienţă şi performanţă în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Nu vor scăpa din vedere toate celelalte activităţi pe care le avem în ceea ce priveşte controlul patrimoniului ce aparţine domeniului public şi privat al statului sau controalele făcute tematic, bine puse la punct care să ne permită să verificăm orice proiect, orice leu cheltuit. De asemenea, vom avea în vedere modul în care se derulează licitaţiile, în care se încheie contractele, în carese scot la vânzare diferite bunuri imobiliare care aparţin statului", a declarat Nicolae Văcăroiu.
El a cerut Parlamentului încredere şi a asigurat că "într-un timp relativ scurt" va prezenta o structură de organizare "perfecţionată" a Curţii de Conturi.
"Vom gândi împreună astfel încât compartimentele care au contact direct cu ceea ce se petrece în ţară şi în economie să constituie principala sevă care propune diferitele corecţii la legislaţia de la ora actuală", a mai spus Văcăroiu.
Nicolae Văcăroiu a fost validat din partea PSD pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, pentru un mandat de nouă ani, iar Doina Dascălu, din partea PNL, a fost desemnată vicepreşedinte, tot pentru un mandat de nouă ani. Ceilalţi membri ai Curţii de Conturi aleşi de plenul reunit al celor două Camere parlamentare sunt Anca Constanţa Donovici (PSD) pentru un mandat de şase ani, Gheorghe Neicuţescu (PSD) pentru un mandat de trei ani, Marius Vorniceanu (PSD) pentru un mandat de şase ani, Ioan Anton (PSD) pentru un mandat de trei ani, Gheorghe Oană (PSD) pentru un mandat de nouă ani, Mihai Hură (PC) pentru un mandat de şase ani, Ioan Aron Popa (PNL) pentru un mandat de nouă ani, Cristian Nicolae Stoina (PNL) pentru un mandat de trei ani, Sandu Capră Mihai (PNL) pentru un mandat de trei ani, Domnica Băghină (PD-L) pentru un mandat de trei ani, Dumitru Alămîie (PD-L) pentru un mandat de şase ani, Mircea Vasile Popescu (PD-L) pentru un mandat de şase ani, Petre Popeangă (PRM) pentru un mandat de trei ani, Verginia Vedinaş (PRM) pentru un mandat de nouă ani, Sabina Mărioara Funar (PRM) pentru un mandat de şase ani şi Ştefan Peter (UDMR) pentru un mandat de nouă ani.