Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a declarat, ieri seară, că îşi doreşte ca noul guvernator şi noua echipă de conducere de la Banca Naţională a României să fie una de patrioţi, pentru că altfel ţara noastră "nu va putea să scoată capul din ţărână".
"România, sub administrarea BNR, are 36 de miliarde de euro, 3,6 aurul, 103 tone, iar restul de 33 de miliarde euro, dolari şi aşa mai departe, în depozit. Dacă România vrea astăzi să se împrumute 33 de miliarde de euro, ar trebui să plătească aproximativ 1 miliard de euro pe an, dacă împrumutul ar fi pe 10 ani, atât ne-ar costa pe noi ca ţară. BNR, în schimb, administrează portofoliile acestea pe care le are, 33 de miliarde, plus aurul şi obţine, în 2017, minus 80 de milioane de euro. Deci Banca Naţională administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 de milioane de euro, că tot zicea BNR că nu le-am citit rapoartele, le-am citit raportul pe 2017. Dacă România s-ar împrumuta astăzi cu 33 de miliarde de euro, ar plăti un miliard de euro pe an. Cam asta este situaţia în România, când unii se cred mai deştepţi şi pe viaţă într-un anume loc, dar probabil şi îmi doresc din tot sufletul ca noul guvernator şi echipa nouă de la BNR să fie o echipă nouă de patrioţi, altfel România nu va putea să scoată capul din ţărână", a spus Vâlcov la Antena 3, întrebat dacă rezerva de aur a ţării noastre ar trebui adusă în ţară.
Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a mai susţinut că Guvernul şi-ar dori să se modifice cât mai puţin din OUG 114/2018, iar în ceea ce priveşte sistemul bancar, nu se va renunţa la principiile din acest act normativ.
"Noi ne-am dori să se modifice cât mai puţin din această ordonanţă şi modificările care se fac să se facă în condiţiile în care există o înţelegere cu aceşti actori, pentru a nu mai privi România şi pe români aşa cum i-au privit în ultimii ani doar prin prisma profitului", a spus Vâlcov la Antena 3, întrebat ce rămâne şi ce se schimbă din OUG 114/2018.
Acesta a menţionat că, la discuţiile despre sistemul bancar din biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, s-au analizat documentele Guvernului şi cele ale băncilor.
"S-au făcut analize pe documentul care a fost prezentat de Guvern, pe documentele prezentate de către bănci, pe cerinţele lor, s-a făcut o comparaţie cu situaţia care se regăseşte în Europa şi la unele solicitări s-a dat curs, în sensul în care mergem mai departe cu analiza şi încercăm să găsim soluţiile, dar la principii nu s-a renunţat. Ăsta este lucrul pe care vreau să vi-l spun. (...) Din punctul meu de vedere, totul este bun în ordonanţa 114, altfel nu aş fi susţinut ca această ordonanţă să fie prezentată aşa cum a fost prezentată. Întrebaţi ce poate rămâne la presiunea care există? Cred că totul poate să rămână, chiar dacă unele vor fi scrise în altă formă. Vom încerca să producă efecte aproximativ la fel. Unii dintre cei care au pus presiune au fost chiar corecţi şi au spus - 'ştim că ceea ce spuneţi este adevărat, ştim că la modul în care apăraţi dumneavoastră România au apărat şi alte ţări şi alte ţări au câştigat mult mai devreme aceste avantaje şi acum vreţi şi dumneavoastră, dar parcă vreţi deodată'. Probabil trebuie să vrem în felii, adică luăm o raţie de libertate, o raţie de curaj în fiecare an. Aşa, să vii în doi-trei ani de zile şi să-ţi iei toată raţia, te trezeşti că vine cineva şi spune - 'stai un pic că tu eşti prea mic, stai jos, nota 4' ", a spus Vâlcov.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă că, în a doua parte a lunii, Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluţii acceptate de toate părţile din domeniile bancar, energie şi operatorii de telefonie mobilă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 09:07)
In clipa in care dl Isarescu va pleca de la BNR, probabil ca in luna mai, vom intelege cat de important a fost el pt imaginea Romaniei in afara si cat de respectat a fost in cercurile financiare etc. Totul in societatile noastre se bazeaza pe incredere. Este principul fundamental pe care functionam social , economic etc. Moneda inseamna incredere, aurul insemna sa ai incredere intr-un metal, contractul juridic inseamna incredere, statul inseamna incredere , pensia inseamna incredere , contul bancar si banca inseamna sa ai incredere etc. Pietele financiare au avut incredere in dl. Isarescu si Romania a beneficiat enorm de pe urma acestui lucru.
Cata incredere vor avea pietele in domnii Dragnea , Valcov, Teodorovici urmeaza sa aflam in curand...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 09:37)
Dragnea, Valcov, Teodorovici si ceilalti sunt mari patrihoti si la ei -a referit Valcov cand a spus ca vrea o echipa de patrioti. Patrioti avem acum iar patrihoti vor urma. Ne asteapta vremuri grele cu patrihotii astia.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 15:03)
De acord.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 11:04)
Sper ca viitorul guvernator BNR sa redea tenisului (si sportului romanesc in general) arenele BNR , caci sportivii nostri merita sa aiba un loc in tara unde sa se antreneze !
In toata lumea bancile nationale (alaturi de loteriile tarilor respective) sprijina sportul intr-o maniera sau alta ; uitati-va la clasamentul mondial de dupa J.O. de la Rio : Romania a terminat DUPA locul 50 si dupa Coreea de Nord...
Injurati-l pe Tiriac cat vreti, dar avem asa de multi sportivi de mare performanta incat ne permitem sa ne batem joc de cativa, nu-i asa ?...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 12:50)
Tara arde si baba se piaptana!
3. Auzi la el, nemernicul!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.03.2019, 16:55)
Dupa acest nemernic, intre rezervele internationale ale tarii si datoria facuta de guvern nu este nici o diferenta.
Spre anul 2000, rezerva intenationala a Romaniei era spre 0, de era sa intram in incapacitate de plata. De atunci, BNR a acumulat, prin cine stie ce mijloace, nu mi-e clar, dar imi place sa cred ca prin stiinta de carte, spre 33 mld euro. Se pune intrebarea, daca Guvernul Romaniei este atit de profesionist, care-i sunt acumularile. Sa vedem ca face si el in citiva ani o rezerva de 33 mld euro si o imprumuta cu dobinda de 1 mld de euro pe an. De ce n-o face? N-o face ca nu-i in stare, dar se pare ca a pus ochii pe rezervele internationale ale Romaniei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Orlando în data de 11.03.2019, 19:03)
Hai sa vedem, tu poti? Sa faci atatia bani? De unde oare au facut? Din banii nostri, vandut cumparat euro.
4. Pe bune?
(mesaj trimis de daniel în data de 11.03.2019, 18:23)
"Din punctul meu de vedere, totul este bun în ordonanţa 114, altfel nu aş fi susţinut ca această ordonanţă să fie prezentată aşa cum a fost prezentată. "
Din punctul meu de vedere nu este nimic bun in ordonanta 114.
Nu este normala plafonarea pretului la gaze/ electricitate intr-o economie de piata
Nu exista nici o logica economica in a taxa institutii bancare in functie de un indicator care este puternic influentat de inflatie
Nu este normal sa pui o taxa de 2% pe o industire care are nevoie de investitii majore si care este in plina dezvoltare.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2019, 19:05)
Valcov un mare bou, care a descoperit ca are puterea de a da foc tarii si sa nu fie tras la raspundere. Joaca la bursa, boul de cimitir.
6. Va veni o vreme cand Romania va fi libera.
(mesaj trimis de Vali în data de 11.03.2019, 20:57)
Dati jos din BNR oamenii-parghie care au avtionat si inca actioneaza la comenzi externe (Isarescu si acolitii sai adusi de-a lungul timpului in BNR). E vital acest lucru!
Degeaba aveti controlul politicii fiscale daca controlul politicii monetare e externalizat.